Video marketing voor B2B-merken

Deze tag werkt

Hoe bouw ik een uitstekend contentteam?

Wanneer een bedrijf klaar is met zijn contentmarketingplan, kan het starten met het maken van de content. Een van de eerste uitdagingen waarmee je geconfronteerd wordt, is dan ook: wie gaat al deze content maken?

Onze experten?

Vaak zoeken bedrijven eerst intern naar experten die het onderwerp tot in de puntjes beheersen. ‘Niemand kent ons bedrijf en onze diensten beter dan wijzelf’, is vaak de gedachte. En dat is ook zo. Alleen zijn die specialisten vaak geen goede contentcreators, laat staan dat ze voldoende tijd en zin hebben om content te maken. Hoewel ze expert zijn in hun domein, zal het hen sowieso veel tijd vragen om teksten te schrijven. En laat dat nu net iets zijn wat de experten absoluut niet over hebben. Stel dat ze toch een artikel schrijven, dan is de kans groot dat de tekst niet vlot leest of niet geschreven is voor de doelgroep. En wat doe je als je ook videocontent of bijhorende social media posts wil maken? En wat met de SEO in je content? Gaan die interne specialisten dit ook doen? Het is duidelijk dat zij dit er niet allemaal bij kunnen nemen. Heel vaak heeft een bedrijf dus wel specialisten in huis die een uitgebreide kennis hebben van de diensten en producten, maar geen goede contentcreators. Contentcreatie is dan ook niet voor niets een vak op zich.

Intern of extern team?

Intern

Wanneer je beslist om een contentcreator aan te werven, zijn er nog heel wat uitdagingen. Vaak zal het immers niet volstaan om één contentcreator aan te nemen, die vanaf dan alle content maakt. Want wie zal de content vertalen? Wie zet die online? Wie doet de keyword analyse en volgt die verder op? Wie duikt in de data om te kijken of de content wel goed scoort? Wie onderhoudt de social media om de content onder de aandacht te brengen? Enzovoort. Het idee is vaak dat die ene contentcreator dat allemaal zal doen ☺. Maar je voelt denk ik zelf al aan dat deze persoon snel overbevraagd zal zijn. Het kan dan ook bijna niet anders dat hij op een goede dag beslist om een andere job te zoeken wegens overwerkt. Op dat moment zit je niet alleen met het probleem dat je iemand nieuw moet zoeken, alle opgedane kennis is ook opeens weg uit het bedrijf. En zelfs als die persoon toch in het bedrijf blijft, dan zit je nog steeds met het probleem dat de contentproductie beperkt zal zijn in volume. Door de hoge werkdruk zal ook de kwaliteit van de content daaronder lijden.

Voordelen intern:

  • Werkt dedicated voor je bedrijf
  • Altijd en meteen inzetbaar

Nadelen intern:

  • Kan niet ingezet worden voor alle onderdelen van de contentproductie
  • Beheert maar content in 1 taal
  • Krijgt vaak een overload aan taken, waardoor de kans stijgt op demotivatie of onvoldoende kwaliteit

Extern

Een andere mogelijkheid is om een team van freelancers te bouwen. Liefst een zo breed mogelijk team, zodat je altijd de juiste expertise kan inzetten wanneer je die nodig hebt. De vraag is alleen: hoe vind je die?

Er bestaan heel wat platformen waar je vlot freelancers kan vinden. Alleen zijn er ook hier een aantal valkuilen waar je rekening mee moet houden. Hoe weet je of de freelancer voldoende goed is? Hoe weet je of hij of zij voldoende tijd zal maken voor jou en voldoende kennis heeft van jouw vakgebied? Goede freelancers zijn vaak druk bezet en hebben ook andere klanten. En heb je hooggespecialiseerde freelancers nodig, dan mag je al gelukkig zijn dat ze voor jou willen werken. Bovendien zijn freelancers vaak duurder per contentitem dan iemand die je in dienst neemt.

Hoe lossen we dit op?

Probeer iemand in je team aan te duiden die de publicatie van alle content op zich neemt. Dat kan de social media manager zijn, een assistent, de contentmarketeer, … Hou er wel rekening mee dat die persoon kennis moet hebben van de verschillende CMS-systemen. Hij of zij moet ook wat kennis hebben van SEO, zodat de content vlot gevonden wordt door de zoekmachines.
Maar wat als deze persoon ziek wordt? Ook hier dreigt contentchaos te ontstaan. Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken en het team voldoende groot te maken, zodat er altijd een back-up is.

Wat als je contentmanager wegvalt?

Een oplossing is werken met tools die het mogelijk maken om vlot te plannen en te publiceren op verschillende platforms. Zo heb je minder werk en een duidelijk overzicht en vermijd je opnieuw chaos. Vandaag zijn er heel wat platformen die deze mogelijkheid aanbieden.

Maar hebben zij wel zin en tijd om dat te doen? Onze ervaring leert dat ze misschien wel kritisch zullen zijn op wat ze te lezen krijgen, maar dat ze wel vaak sterk gemotiveerd zijn om hieraan mee te werken. Maar als je ze wil overtuigen, is het wel belangrijk om hen goed uit te leggen waarom je dit als bedrijf doet, wat je hoopt te bereiken en waarom je daarbij hun expertise nodig hebt. Als je dit goed communiceert, zal een expert zich meestal vereerd voelen. Neem dus voldoende tijd om dit toe te lichten. Dat kan door een call of een kleine meeting op te zetten om de expert uit te leggen waarover het gaat en waarom het belangrijk is dat hij of zij hieraan meewerkt.

Duik regelmatig in de data en probeer die goed te analyseren. Welke content werkt, welke niet? Destilleer uit je data-inzichten de volgende stappen.

Eenmaal de expert bereid is om hieraan mee te werken, kan je de content per mail opzenden. Geef altijd een duidelijke deadline mee tegen wanneer je zijn feedback of goedkeuring nodig hebt. En bedank de expert nog eens expliciet voor zijn medewerking.

Data

Er zijn heel wat mogelijkheden om inzicht te krijgen in hoe je content presteert. Hoeveel bezoekers heeft een social post gehad? Hoeveel mensen hebben een blogpost gelezen? …
De meeste contentmarketeers hebben vandaag verschillende tools die hen de nodige data-inzichten geven. Maar vaak moeten ze verschillende tools raadplegen om alle data te verzamelen die ze nodig hebben. De meeste tools zijn bovendien complex en niet eenvoudig om te customizen. Daarom eindigen de data-inzichten vaak in verschillende dashboards, Powerpoints of Excel-documenten. Het zou handig zijn om alle data van hoe je content presteert binnen één tool te hebben.

Samengevat:

  • Verzamel de data die vertellen hoe je content presteert op één plek
  • Maak dashboards aan de hand van bv. Google Data Studio of andere software
  • Krijgt vaak een overload aan taken, waardoor de kans stijgt op demotivatie of onvoldoende kwaliteit

Besluit

Contentchaos loert continu om de hoek en kan je bedrijf veel tijd en geld kosten.

Stop dan ook met te veel te mailen, te veel spreadsheets te maken, te veel kanalen te gebruiken, te veel tools te gebruiken en te onderhouden, te veel medewerkers in te zetten en vermijd zo de contentchaos. Als je daarin slaagt, win je tijd, maak je betere content, trek je meer bezoekers aan, genereer je meer leads en uiteindelijk ook meer sales. Maak daarom gebruik van gespecialiseerde contentproductiesoftware die je hierbij kan helpen.