Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

De evolutie van SEO en de impact van AI: praktische tips voor succes

SEO blijft een fascinerend onderwerp dat voortdurend in evolutie is. Als ervaren SEO-marketeer begrijp ik de uitdagingen van deze voortdurende veranderingen en de opkomst van AI in het zoeklandschap. In deze blogpost gaan we dieper in op de verschuivingen in SEO en de invloed van AI en geven we praktische tips om succesvol te blijven.

De opkomst van AI in SEO

In het snel evoluerende SEO-landschap staan zoekmachines voor twee essentiële uitdagingen: concurrerend blijven door snel te evolueren en nauwkeurig bepalen of de content door mensen of robots is gegenereerd. Deze snelle evolutie opent deuren voor kleinere zoekmachines zoals Bing, die risico’s durven te nemen door AI, zoals ChatGPT, te integreren.

Een groeiend probleem is het onderscheid maken tussen door AI gegenereerde en menselijk gecreëerde inhoud. Wat begon als een fascinerend experiment is nu veranderd in scepsis, vooral vanwege de overvloed aan AI-content van lage kwaliteit. Deze ontwikkeling vormt een aanzienlijke uitdaging voor SEO-professionals die zich richten op kwaliteit en authenticiteit.

Googles Search Generative Experience

Updates zoals Googles Search Generative Experience leggen de basis voor een verschuiving in zoekgedrag. Deze veranderingen streven ernaar om mensen sneller en efficiënter van informatie te voorzien. De impact van AI op zoekmachines is moeilijk te voorspellen, maar het lijkt erop dat organische resultaten mogelijk dieper op de pagina worden gedrukt, wat een uitdaging vormt voor click-through rates.

We bewegen naar een model waarin mensen antwoorden kant-en-klaar geserveerd krijgen, wat de vraag oproept: moeten we stoppen met het maken van inhoud en SEO volledig opgeven? Integendeel. Hoewel AI een rol speelt, blijft het afhankelijk van bestaande content en kan het geen meningen vormen. Daarom blijft het cruciaal om te focussen op hoogwaardige, authentieke inhoud geschreven door mensen.

Praktische tips voor SEO-succes in het AI-tijdperk

Focus op hoge kwaliteit met E-E-A-T

De sleutel tot succes in het AI-tijdperk is het benadrukken van expertise, autoriteit, betrouwbaarheid, en nu ook ervaring (E-E-A-T: Experience, Expertise, Authority, Trust). Google beloont pagina’s waarvan de auteur daadwerkelijk ervaring heeft met het onderwerp. Richt je op diepgaande, relevante inhoud en overweeg samenwerking met een bureau dat bekend is met jouw sector.

Houd bestaande inhoud relevant

In een tijd van toenemende concurrentie en snelle contentcreatie is het regelmatig vernieuwen en updaten van je content essentieel. Zorg ervoor dat je inhoud aansluit bij de gebruikersintentie, voldoet aan best practices op het vlak van SEO en kan concurreren met nieuwere content. Deze strategie van monitoring en aanpassing, in balans met het creëren van nieuwe inhoud, leidt tot positieve resultaten.

Dansen op de melodie van SEO en AI

Hoewel de opkomst van AI de spelregels verandert, betekent dit niet dat we moeten stoppen met het creëren van content en SEO moeten opgeven, integendeel. Ik begrijp dat de sleutel tot succes erin ligt je aan te passen aan de manier waarop AI-gedreven zoekopdrachten werken. Stilstand is achteruitgang, dus laten we SEO en AI omarmen om relevant en succesvol te blijven.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.