Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Hoe schrijf je betere IT-content?

Er is geen gouden regel voor het schrijven over IT. Je aanpak hangt vooral af van je doelpubliek en van wat je hen precies wil vertellen. Enkele tips.

Marketingteksten voor consumenten

Als je marketingteksten voor consumenten maakt, vermijd dan te technisch te worden. Sommige mensen vinden het misschien leuk om heel concrete details over nieuwe technologieën te lezen, maar veel lezers raken vooral in de war door technisch jargon.

Richt je in plaats daarvan op wat de technologie kan. Leg uit welke problemen dit oplost en schets hoe het hun leven kan verbeteren als ze dit product zouden gebruiken.

En vergeet niet om de branding goed naar voor te brengen. Consumenten raken vaak in de war als het gaat om gadgets en diensten. Geef ze daarom alle kans om de naam te onthouden van het product dat je promoot.

Schrijven voor B2B

Zakelijke klanten vormen een ander publiek. Als een IT-manager je tekst leest, weet die waarschijnlijk al hoe jouw product zijn of haar werk kan vergemakkelijken. In dit geval is het belangrijk om ook te kijken naar concurrenten en gedetailleerd uit te leggen waarom jouw product beter is dan de alternatieven. Je moet je lezers niet alleen overtuigen om te investeren, maar ook argumenten aanreiken die ze aan hun baas of financieel directeur kunnen presenteren.

Voor dit publiek kun je meer technische termen gebruiken. Waarschijnlijk hebben je lezers zelf een technische achtergrond, dus als je hun taal spreekt, win je hun vertrouwen.

Het kan ook geen kwaad om technische content te ondersteunen met een korte samenvatting in begrijpelijke taal. Dit helpt niet alleen lezers die niet zo technisch zijn, maar toont ook aan dat je weet waar je het over hebt en niet enkel buzzwoorden gebruikt.

Productdocumentatie

Niet alle IT-content draait om verkopen: veel documentatie is bedoeld voor intern gebruik. Het doel is hier niet om mensen te overtuigen om iets te kopen, maar om hen te helpen om de bestaande systemen zo goed mogelijk te gebruiken.

Hier hoef je dus niet te focussen op branding en vergelijkingen, behalve als dit nodig is om producten van elkaar te onderscheiden. Je hoeft ook niet de verbeelding van mensen aan te spreken. Je lezers weten meestal al welke taak ze willen uitvoeren en zoeken niet naar verandering.

De focus moet daarom liggen op specifieke processen. Je lezer wil waarschijnlijk weten hoe hij snel van punt A naar punt B kan komen. Help hem dus door je instructies kort en duidelijk te houden. Verspil zijn tijd niet en leid hem niet af met zijpaden, hoewel je hem misschien wel kunt helpen door uit te leggen waarom je bepaalde stappen aanraadt en wat er zou gebeuren als hij iets anders zou doen.

Communicatie is essentieel

Onthoud dat je niet schrijft om te imponeren met je literaire vaardigheden, maar om je lezers te informeren en in staat te stellen een beslissing te nemen of een taak uit te voeren. Natuurlijk is het fijn als ze je tekst leuk vinden om te lezen, maar houd het licht en focus op de informatie.

Gebruik lay-outelementen zoals subtitels en opsommingstekens om de structuur van je tekst duidelijk te maken. Witruimte en alinea’s maken je tekst ook toegankelijker. Gebruik vetgedrukte tekst om belangrijke termen te benadrukken en geef lezers alle kans om interessante informatie op te merken.

Beelden zeggen meer dan woorden?

Afbeeldingen kunnen je boodschap versterken. Marketingafbeeldingen helpen mensen het product of systeem voor zich te zien, terwijl een schermafbeelding vaak duidelijker is dan een beschrijving van een grafische interface.

Maar overdrijf niet. Plaats niet na elke alinea een foto, dat verstoort de tekst. Zorg dat je afbeeldingen relevant zijn en dat de tekst goed leesbaar is. Wees ook voorzichtig als je video’s toevoegt. Video’s kunnen niet zo snel worden doorzocht als tekst, dus zorg voor een tekstuele samenvatting. En houd je video’s kort en gericht. Je helpt je lezers het best door hen precies te geven wat ze nodig hebben, zonder onnodige afleiding.

 

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.