Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Verbeter je E-A-T score en win het vertrouwen van Google

Als je een beetje vertrouwd bent met de wereld van zoekmachines, heb je misschien al wel gehoord van E-A-T. Maar wat is die E-A-T score? Laten we een eerste misverstand al meteen de wereld uithelpen: E-A-T is geen échte score. Het is een principe dat Google ontwikkeld heeft om websites te evalueren. Maar wat is het nu precies? En waarom moet jij er rekening mee houden? We leggen het je graag uit in dit artikel.

Wat is E-A-T?

E-A-T is de afkorting van Expertise, Authority & Trust. Of in het Nederlands: expertise, autoriteit en betrouwbaarheid. Dit zijn 3 belangrijke pijlers die Google gebruikt om de kwaliteit en betrouwbaarheid van een webpagina te evalueren. Je kan de E-A-T van je eigen website dus niet meten, maar er enkel rekening mee houden bij het creëren van je content.

> Lees ook: Natural language processing, BERT en het creëren van content

Expertise

Google checkt de expertise die de schrijver bezit over het betreffende onderwerp. De schrijver moet dus aanzien worden als een expert, die over een uitgebreide kennis bezit en waarheidsgetrouwe content levert aan Google-gebruikers.

Maar niet voor elk onderwerp is evenveel expertise vereist. Op een forum waar mensen hun ervaringen delen of op de blog van een hobbykok is expertise bijvoorbeeld minder belangrijk. Voor een artikel over een medisch probleem is expertise dan weer wel zeer belangrijk. Hierover later meer.

Autoriteit (Authority)

Google zal kijken welke autoriteit jij hebt. Hierbij gaat het niet enkel om de autoriteit van de auteur, maar ook om de autoriteit van de content zelf en van de hele website.

Google wil dat je die autoriteit uitstraalt op je website en op je pagina. Je kan dit doen door bijvoorbeeld informatie over de auteur toe te voegen op de pagina. Een uitgebreide ‘Over ons’-pagina is ook een goede manier om autoriteit te verkrijgen voor je hele website. Hoe meer informatie je aanbiedt aan je bezoekers en aan Google, hoe sneller je als een autoriteit gezien wordt.

Je kan ook aan autoriteit winnen door klantenervaringen of positieve reviews te delen. Deze goede beoordelingen resulteren in een goede reputatie zowel bij nieuwe klanten, maar ook bij Google. Een grote hoeveelheid kwalitatieve backlinks zal voor Google ook resulteren in een grotere autoriteit.

Betrouwbaarheid (Trust)

Precies zoals bij de autoriteit wordt er bij de betrouwbaarheid gekeken naar de betrouwbaarheid van de auteur, van de content en van de hele website. Google wil steeds correcte informatie verspreiden en vind het dan ook belangrijk dat jij juiste informatie verspreid en dat gebruikers deze informatie kunnen vertrouwen. Het is ook belangrijk dat content steeds geschreven wordt in functie van de bezoekers en niet voor de zoekmachines. Jouw content moet steeds als doel hebben je bezoeker iets bij te leren of te informeren. 

Ook bereikbaarheid is belangrijk voor Google als het gaat om betrouwbaarheid. Je wordt betrouwbaarder ingeschat als er veel contactmogelijkheden zijn. Als er bijvoorbeeld enkel een fysiek adres beschikbaar is, zal Google je minder betrouwbaar inschatten, omdat het dan moeilijker zal zijn om contact op te nemen met je bedrijf. Plaats dus zeker voldoende contactinformatie op je website.

Net zoals bij autoriteit zijn goede reviews ook een teken van betrouwbaarheid.

Extra opletten bij YMYL-pagina’s

Wat zijn YMYL-pagina’s? YMYL staat voor Your Money or Your Life en hiermee wordt gedoeld op onderwerpen die een directe impact kunnen hebben op iemands leven. Onderwerpen die verband houden met grote beslissingen of belangrijke aspecten van het leven horen hier dus bij.

Google geeft zelf de volgende voorbeelden in zijn Search Quality Evaluator Guidelines:

  • Nieuws en recente gebeurtenissen
  • Overheid en wetgeving
  • Financiën
  • Winkelen
  • Gezondheid en veiligheid
  • Informatie over groepen personen
  • Andere: gebruik steeds je eigen oordeel over een mogelijk YMYL-onderwerp

Google is gevoeliger voor deze topics, omdat een YMYL-pagina van lage kwaliteit rechtstreekse gevolgen kan hebben op bijvoorbeeld de gezondheid van de bezoeker. Voor dit type onderwerpen wordt E-A-T nog kritischer bekeken.

Zoals we eerder al zeiden, is het voor een medisch artikel (een YMYL-onderwerp) extra belangrijk dat het door een expert geschreven wordt en dat de informatie betrouwbaar is. Google zal de schrijver evalueren op zijn deskundigheid, kwalificaties en opleiding.

Waarvoor gebruikt Google E-A-T?

Verbeter je E-A-T score door te begrijpen waarvoor Google het exact gebruikt.

Om te weten te komen waarvoor Google E-A-T gebruikt, maar ook om inzicht te krijgen in Googles definitie van een kwalitatieve webpagina, zijn de Search Quality Evaluator Guidelines (SQEG) een interessante bron van informatie.

Google stelde deze richtlijnen op om websites en zoekresultaten te laten evalueren door externe ‘Quality Raters’. Deze raters worden intensief opgeleid om aan de hand van deze richtlijnen de zoekresultaten en de websites die hierin voorkomen te analyseren. Op basis van deze resultaten kan Google steeds nagaan hoe goed zijn algoritmes werken en deze ook blijven verbeteren.

Hoewel deze richtlijnen geen exacte antwoorden geven over hoe jij meteen je website kan optimaliseren, geeft het ons wel de kans om inzicht te krijgen in de parameters die worden gebruikt om een website te evalueren. Het geeft aan wat Google belangrijk vindt.   

In de richtlijnen vinden we het volgende terug als belangrijkste factoren voor de kwaliteitsrating van een webpagina:

  • The Purpose of the Page
  • Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness: This is an important quality characteristic.
  • Main Content Quality and Amount: The rating should be based on the landing page of the task URL.
  • Website Information/information about who is responsible for the MC: Find information about the website as well as the creator of the MC.
  • Website Reputation/reputation about who is responsible for the MC: Links to help with reputation research will be provided.

Hieruit weten we dat E-A-T een belangrijk kwaliteitskenmerk is waar alle webpagina’s aan worden onderworpen. Belangrijk om te onthouden hier is dat kwaliteit heel belangrijk is voor Google.

Waarom is E-A-T belangrijk voor mijn website?

Hoewel E-A-T geen échte score bepaalt voor je website blijft het wel belangrijk. Omdat Google dit principe opneemt in de SQEG kunnen we afleiden dat dit principe ook in het algoritme zeer belangrijk is. Dus als je graag gevonden wordt op Google, hou je dit principe best in het achterhoofd bij het creëren van content. Zoals we al konden afleiden uit de SQEG is kwaliteit voor Google erg belangrijk.

Het algoritme kan niet zo gemakkelijk de expertise meten, maar kan de autoriteit en betrouwbaarheid wel makkelijk opvolgen dankzij statistieken, backlinks en vermeldingen op websites. Hou hier dus zeker rekening mee.

Hoe hou je concreet rekening met E-A-T?

1. Bouw aan je online reputatie

Zorg ervoor dat je transparant bent over wie je bent, wat je expertise is en wat je allemaal doet. Probeer zoveel mogelijk reviews van andere websites in de wacht te slepen en probeer bekende websites of deskundigen naar jouw content te laten verwijzen.

TIP: Een verwijzing van een website die op zijn beurt een verwijzing krijgt van een expert helpt ook. De link hoeft niet rechtstreeks te gebeuren.

Focus verder ook op je merk. Als veel mensen jouw merknaam zoeken in Google, toont dit aan dat jij een autoriteit bent in je vak.

Verbeter je E-A-T score door te bouwen aan je online reputatie.

2. Schrijf content die gemaakt is om bezoekers te helpen

Google wil enkel websites tonen die de gebruikers verder helpen. Schrijf jouw content dus altijd met het doel om bezoekers te helpen en te informeren. Op die manier zal je sneller aan autoriteit en betrouwbaarheid winnen.

3. Laat experts jouw content schrijven en pak hier ook mee uit

Google is op zoek naar betrouwbare informatie. Wanneer je wilt schrijven over een YMYL-onderwerp, laat je dit best door een expert doen. Je kan dan een kleine biografie toevoegen onderaan het artikel om zijn of haar expertise aan te tonen. Als je geen expert bent, maar toch over een YMYL-onderwerp schrijft, zorg er dan voor dat je grondig onderzoek gedaan hebt en deze betrouwbare bronnen ook duidelijk verwerkt in je pagina.

Niet alle onderwerpen vereisen een opleiding of bepaalde kwalificaties om erover te mogen schrijven. Google beseft ook dat je voor bepaalde onderwerpen voldoende kennis en ervaring kan hebben om erover te schrijven, zonder dat je per se een expert bent. Zelfs voor sommige YMYL-topics kan je over voldoende levenservaring en kennis beschikken om hierover te kunnen schrijven, bijvoorbeeld als je op een forum jouw ervaring met een bepaalde ziekte deelt.

Google zegt zelf: “Denk na over het onderwerp van de pagina. Wat voor soort expertise is nodig om de pagina zijn doel goed te laten bereiken? De norm voor deskundigheid hangt af van het onderwerp van de pagina.

4. Controleer al je bestaande content

Alle content die al beschikbaar is op je website bepaalt mee hoe Google jouw website rangschikt. Bekijk dus zeker oudere artikels en controleer of zij scoren op expertise, autoriteit en betrouwbaarheid en of ze misschien tot een YMYL-onderwerp behoren. Zo kan je ook je bestaande content optimaliseren om jouw Google Ranking zo hoog mogelijk te krijgen.

E-A-T is dus voor iedere webpagina belangrijk. Wanneer je content schrijft, denk dan dus steeds aan de bijhorende criteria. Schrijf je content over een YMYL-topic, dan is E-A-T éxtra belangrijk. Expertise, autoriteit en vertrouwen opbouwen is geen makkelijk proces, maar op de lange termijn zal het resultaat opleveren. Belangrijk om te onthouden is dat Google steeds zoekt naar kwalitatieve content die als doel heeft om de lezer iets bij te leren of te informeren.

Ben je benieuwd naar wat er nog allemaal terug te vinden valt in Google’s Search Quality Evaluator Guidelines? Je vindt het volledige document hier.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.