Create 2023 gemist?

  • Voor contentcreators
  • Talks & workshops
  • Copywriting
  • Multimedia
  • Social media
  • Content tools
  • 12 talks
  • Gratis
Herbekijk nu

Hoe maak je een goede contentkalender?

contentkalenderDat een uitstekende contentkalender de hoeksteen is van een goed georganiseerde content productie, is een stevig understatement. Een goede kalender maken behelst meer dan het gebruik van dergelijke tools. Waarmee moet je zoal rekening houden bij het opstellen van een goede contentkalender?

> Lees ook: Checklist voor het maken van goed onderbouwde B2B-content

Na het ontwikkelen van een onderbouwde contentmarketing strategie is een contentkalender zowat de meest tastbare exponent waarmee je het produceren van content op de rails zet. In de meeste gevallen bepaalt de strategie dat een bedrijf content gaat verspreiden op uiteenlopende paid en owned media. Om dat alles goed voorbereid te spijzen van inspiratie en om een ritme aan te houden dat een weerkerend publiek genereert, is een contentkalender echt wel een must. Maar omdat bedrijven geen redacties zijn, is het opstellen van zo’n kalender geen voor de hand liggende klus. Hulp van een externe content provider is in dit geval zeker aangewezen om volgende elementen op een logische manier te combineren met de uitgestippelde strategie.

1. Het publicatieritme

Een digitale contentmarketing strategie bepaalt niet enkel welke content je voor welke doelgroep op uiteenlopende kanalen verspreidt, maar evenzeer hoe frequent je dat als onderneming wil doen. De contentkalender vertrekt dan ook vanuit dat ritme. Hoeveel blogposts wil je elke week publiceren? Hangt daar telkens een Twitter- of Facebook-update aan vast en hoeveel extra content lanceer je dagelijks via die media? In een contentkalender zal het inbouwen van ritmes resulteren in vaste slots.

2. Belangrijke data

Die vaste slots kan je vervolgens ook afstemmen op de productie en verspreiding van informatie rond belangrijke (sector)momenten. Bij het opstellen van een contentkalender voeg je best meteen alle belangrijke en relevante data in. Dat zijn zowel de verlofdagen en vakanties van je bedrijf (en van je doelgroep!) als de grote momenten. Een jaarlijks congres, een eigen seminarie, de lancering van een nieuw product, enzovoort. Zorg dat deze momenten visueel zichtbaar blijven en bouw er de productie van content rond.

3. Grote ideeën

Eens frequentie en kerndata hun weg naar de kalender hebben gevonden, kan je de stapel ideeën die uit brainstorms of andere opwellingen ontstonden in de contentkalender plannen. Doe dit niet lukraak. Grosso modo zijn er twee belangrijke factoren die je in het achterhoofd moet houden bij het spreiden en inplannen van goede ideeën. Het eerste is variatie in arbeidsintensiviteit. Bedenk dat bijvoorbeeld het maken van een online video op locatie, gevolgd door afmonteren en publiceren vrij tijdsintensief is. Zorg voor voldoende spreiding in tijd zodat het mogelijk blijft om de kwaliteit te garanderen. Ten tweede is het belangrijk om de content te spreiden in functie van de doelgroepen. Breng voor elk wat wils binnen een vaste periode (een maand bijvoorbeeld). Een buyer persona één maand lang volop bedienen en een andere helemaal niet (en de volgende maand omgekeerd) is uiteraard geen goed plan. Stel de contentkalender dus op in functie van de noden van al de segmenten in je publiek.

4. Alle kanalen

Alle buyer persona regelmatig bedienen betekent ook dat je in de kalender rekening houdt met de kanalen waarlangs je hen bedient. In het beste geval zijn die kanalen al van meet af aan gekoppeld en geïntegreerd omdat de contentkalender op hun publicatieritmes is gebouwd, maar zorg dat ze zeker ook visueel goed uit de verf komen. Geef ook aan of het om paid, owned of earned media gaat, dat kan helpen bij latere berekeningen van de efficiëntie per type medium.

5. Wie doet wat

Bij content management zijn doorgaans meerdere krachten betrokken. Een interne verantwoordelijke, een externe strateeg, een productiehuis, een journalist, enz. Vermeld op de content kalender ook welke taken iedereen op welk moment te wachten staan. Schrijven, monteren, illustraties zoeken, posten, promoten, opvolgen, enz. De taken raken netjes verdeeld en niemand vertrekt van het vermoeden dat iemand anders die ene niet toegewezen klus voor zijn rekening neemt.

Contentkalender inpluggen

In zijn meest ruwe vorm kan je een contentkalender al in een spreadsheet maken, maar wie dat wil kan ook terugvallen op plugins gekoppeld aan publicatieprogramma’s. De WordPress Editorial Calendar is daar een bekend voorbeeld van. Deze plugins zien eruit zoals een digitale agenda, maar met de mogelijkheid om per stuk content de bovenvermelde elementen te preciseren. Bovendien biedt een plugin ook de kans om net zoals bij automatiseringssoftware de publicatie van digitale content rechtstreeks aan de efficiëntie-analyse te relateren. Dat maakt het mogelijk om de kwaliteit van de contentkalender te analyseren en te verhogen.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.