Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Wat betekent Googles nieuwe Core update voor jouw content?

Onlangs heeft Google een belangrijke update uitgerold die de manier beïnvloedt waarop websites worden gerangschikt. De update, bekend als de “March 2024 Core Update”, focust zich op het reduceren van niet-originele content van lage kwaliteit en op het verwijderen van spam uit de zoekresultaten. Dat is ook wel nodig, gezien de grote overload aan oppervlakkige AI-content van de laatste maanden.

Google wil zich met deze update concentreren op het verbeteren van de kwaliteit van de zoekopdrachten en heeft zijn beleid daarom verscherpt. Het bedrijf geeft aan dat deze update de hoeveelheid content van lage kwaliteit zal verminderen en meer verkeer naar nuttige websites van hoge kwaliteit zal leiden. Google benadrukt dat content gemaakt moet worden voor mensen en niet voor zoekmachines.

In deze blogpost duiken we niet alleen in het technisch aspect van deze update, maar kijken we ook naar de menselijke kant van het creëren van waardevolle en authentieke content. Want laten we eerlijk zijn, het gaat niet alleen om algoritmes; het gaat om het bereiken van echte mensen met relevante informatie.

Wat houdt de Google March Core Update precies in?

Content van lage kwaliteit met 40% verminderen

Een harde claim, maar een die broodnodig is. Google wil ten allen tijde het zoekresultaat naar voor schuiven dat het beste past bij de intentie van de gebruiker. De geoptimaliseerde rankingfactoren zullen beter begrijpen of webpagina’s nuttig zijn, een goede gebruikerservaring bieden of voornamelijk zijn gemaakt voor zoekmachines in plaats van mensen.

“We believe these updates will reduce the amount of low-quality content on Search and send more traffic to helpful and high-quality sites. Based on our evaluations, we expect that the combination of this update and our previous efforts will collectively reduce low-quality, unoriginal content in search results by 40%.”

Elisabeth Tucker, Director project management Google

Google verwacht dat door de combinatie van deze update met eerdere inspanningen het aantal pagina’s met lage kwaliteit en weinig originele content in de zoekresultaten met 40% zal afnemen.

Bestrijden van spam

Content maken lijkt vandaag makkelijker dan ooit. Je geeft een paar prompts aan ChatGPT, vraagt om een contentstuk uit te schrijven en klaar is Kees. Alleen is dergelijke door AI gegenereerde content vaak oppervlakkig, niet origineel en bevat die soms zelfs inhoudelijke fouten. Daar zijn zoekmachines niet mee gediend, ook al zetten ze zelf volop in op de integratie van AI.

Dat wil Google koste wat kost tegengaan, want op die manier worden de zoekresultaten gemanipuleerd. Al is het soms moeilijk om geautomatiseerde content te herkennen.

Met deze update geeft Google aan beter in staat te zijn om dergelijke content te herkennen en meteen maatregelen te nemen. Iets waar ze dus op zullen blijven inzetten in volgende updates.

Misbruiken van verlopen domeinen wordt ook beschouwd als spam

De praktijk van het kopen van verlopen domeinen en ze opnieuw te gebruiken met de bedoeling om de zoekrangschikking van inhoud van lage kwaliteit te verhogen, wordt nu beschouwd als spam. Deze ‘black hat’-tactiek misleidt bezoekers om te denken dat er nieuwe content verschijnt op een domein dat deel uitmaakt van een oudere website, terwijl dat niet het geval is, met als doel hoger te ranken.

Google zal deze week actie ondernemen tegen misbruik van verlopen domeinen, zowel via algoritmische spamsystemen als via handmatige acties.

Aanpakken van parasiet-SEO

Parasiet-SEO is een SEO-strategie waarbij je, zoals het woord zelf zegt, net als een “parasiet” meegeniet van je host, en dan vooral van zijn hoge domeinautoriteit. Door content te promoten, die vaak niet overeenstemt met hun gebruikelijke content, kunnen ze content met een lage autoriteit toch hoger laten scoren, vaak tegen betaling.

Dat wil Google bestrijden door sancties uit te delen aan domeinen die zich hier niet aan houden.

Wat betekent dit voor mijn website?

Er zijn geen specifieke knoppen die je snel even kan indrukken en alles is in orde. Als je door deze update een sterke terugval ziet op je website of blog, betekent dat dat er werk aan de winkel is.

Zoals altijd zijn zoekmachines gefocust op content geschreven voor en door mensen, die een antwoord bieden op de intentie van de gebruiker. Focus je dus al op kwalitatief originele en authentieke content? Dan hoef je niet te panikeren en zit je goed. Je zal hier de vruchten van plukken, niet enkel in de zoekresultaten, maar ook naar de perceptie van je merk.

Hoe maak ik authentieke content?

Leer je doelgroep begrijpen

Hou je doelgroep voor ogen en probeer écht te begrijpen waarnaar ze op zoek zijn. Breng hun problemen, vragen en verwachtingen in kaart via buyer persona’s en match deze met wat jij te bieden hebt.

Schrijf vanuit jezelf, niet vanuit een zoekwoord

Dit klinkt misschien onlogisch, maar je moet beginnen met schrijven zonder je te richten op het SEO-optimaliseren van van je tekst. Blijf in plaats daarvan bij je natuurlijke schrijfstijl in de eerste opzet, schrijf precies wat je wilt zeggen zonder te proberen SEO-termen te gebruiken die je anders niet zou gebruiken.

Authentieke tekst houdt lezers betrokken. Als je schrijft om vertrouwen op te bouwen en echt contact te maken met je publiek, zal je lezer dat opmerken en eerder geneigd zijn om het hele artikel te lezen. Dat leidt tot een lagere bounce rate, wat invloed kan hebben op je ranking. Stel jezelf de vraag of je content voldoet aan de behoeften van je lezers en of je hen hiermee kan inspireren. Goede contentcreators zullen automatisch al goede ‘SEO-teksten’ produceren.

  • Probeer een match te vinden tussen wat je doelgroep zoekt en hoe dit overlapt met jouw business.
  • Maak een duidelijke contentagenda met de focus op wie, wat en hoe.
  • Schrijf natuurlijk en oprecht, gebruik keywordtools ter inspiratie.
  • Maak gebruik van tools die je helpen in je contentcreatieproces, zoals bijvoorbeeld ContentRockr.

Ben je op zoek naar een copywriter die voor jou schrijft? Krijg uitstekende content, gemaakt door de beste freelance copywriters die jouw business door en door begrijpen. De ervaren copywriters van Mediaforta schrijven teksten die overtuigen.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.