- Contentproductie
Contentmarketing, hoe begin je eraan?
Location, location, location: die klassieke marketingwet is ook vandaag brandend actueel. Het is alleen niet zo eenvoudig om online een toplocatie te bemachtigen. De sleutel tot succes: content, content, content.
Een goed begin
Je businessplan zit goed in elkaar. Je website is goed. En toch lijkt het met je online conversies, waar je veel van verwacht, niet zo goed te lukken. Wat doe je verkeerd? Of beter, wat heb je over het hoofd gezien?
Er zijn mediakanalen die je zelf beheert en die een grote impact kunnen hebben op je naambekendheid, zoals je website en je sociale media. Investeren in een website is een goed begin, maar eerlijk gezegd ook niet meer dan dat. Essentieel is dat je die website continu voedt met nieuwe content. Anders zal je weinig bezoekers lokken en zal je via die weg ook weinig omzet genereren.
Video’s scoren beter dan ooit. Dat blijkt wel uit het succes van TikTok. De content van die video’s hoeft niet informatief te zijn, ze moet vooral opvallen. Dat betekent dat je moet afstappen van je overtuiging dat je klanten alles over je willen weten. Op de sociale media willen ze ook (en vooral) geëntertaind worden.
Lees ook: 14 redenen waarom je contentmarketing niet werkt
Rijke content
Rijke content scoort evenzeer. Blogs kunnen gratis publiciteit en naambekendheid opleveren, want waardevolle content wordt zowel door consumenten als door Google zeer naar waarde geschat.
E-mailmarketing lijkt een beetje oubollig, maar blijkt nog steeds een grote commerciële return te hebben, op voorwaarde dat ze goed wordt aangepakt. Dat wil zeggen: ingevuld wordt met waardevolle content.
De gouden kraal is content die wordt ondersteund, versterkt en idealiter wordt geproduceerd door je consumenten, je klanten. En minstens even belangrijk: het moet content zijn die over je klanten gaat, niet over jou!
De juiste vragen
Bij het creëren van content moet je jezelf de volgende vragen stellen:
· Wie is je doelpubliek? Doe daarvoor marktonderzoek en analyseer je sociale media.
· Wat vindt je doelpubliek belangrijk? Bestudeer wat hun gevoelige punten zijn. En vooral: luister naar je doelpubliek.
· Hoe creëer je content? Begin je van nul, vertrouw je op curated content of probeer je je klanten in te schakelen bij het proces?
Curated of samengestelde content is content die je verzamelt op het internet en herschrijft, wel met vermelding van je bronnen. Dit soort content vergt relatief weinig werk en is relatief goedkoop.
Er zijn wel risico’s aan verbonden: als je de inhoud niet zorgvuldig samenstelt en de bronnen niet zorgvuldig controleert, dan kan je content aan geloofwaardigheid verliezen. Bovendien: je mag content niet gewoon kopiëren, want dan wordt ze door Google als junk bestempeld en verdwijn je uit de zoekresultaten.
Contentdistributie
Nadat je content hebt gecreëerd, is het belangrijk om ze op de juiste manier te verspreiden. Hou zeker rekening met volgende aandachtspunten:
· Targeting: welk soort klanten wil je bereiken?
· Timing: op welk moment in de customer journey wil je ze bereiken?
· Medium: welk kanaal is het meest aangewezen om ze te bereiken?
Targeting
Een doeltreffende manier om je klanten in beeld te krijgen, is het creëren van persona’s: fictieve klanten, of beter prototypes van fictieve klanten, gebaseerd op een aantal parameters:
· Achtergrond: kennen ze je merk goed of niet zo goed
· Koopgedrag: rationeel of emotioneel
· Mindset: oog voor detail of oog voor het grotere geheel
Timing
Aansluitend moet je achterhalen in welke fase van de customer journey je (potentiële) klanten zich bevinden:
· Evaluate-fase: als je potentiële klant nog niet overtuigd is van de kwaliteit van je product of dienst, dan doe je er verstandig aan om casestudies en productbeschrijvingen voor te schotelen.
· Purchase Decision-fase: als je klant op het punt staat om je product aan te kopen, dan moet je inzetten op productdetails, FAQ’s, ratings en reviews.
· Experience-fase: als je klant een aankoop heeft gedaan, lever je korte ‘how to’-video’s, updates van producten en praktische gebruikstips.
Medium
Via welke kanalen communiceer je? Uiteraard via de kanalen waarop je klanten actief zijn. Dat heb je hopelijk al achterhaald via marktonderzoek en een analyse van je sociale media.
Metrics
Tot slot: hoe meet je het succes van je contentmarketing? Google vertelt je daar vrijwel alles over wat je wilt weten. Met name Google Analytics is een goudmijn van informatie over welk soort content aanslaat bij je klanten.
Ook de rapporten van Facebook en Instagram bieden waardevolle inzichten. Al maken die platformen het je niet altijd even makkelijk om de cijfers te beoordelen, doordat ze regelmatig sleutelen aan de presentatie ervan. Je bent er nooit klaar mee!
Podcast: Content Buzz aflevering 1
14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt
Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.