Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Waarom contentmarketing niet de kers op de taart is

Contentmarketing heeft de voorbije jaren een vaste plaats veroverd in de marketingstrategie van grote en minder grote merken. Maar wordt die content wel voldoende naar waarde geschat en krijgt ze voldoende gewicht in de marketingmix?

Contentmarketing is een techniek om de juiste content op het juiste moment bij de juiste doelgroep te verspreiden. Op die manier kom je als merk op de radar van je prospecten, klanten en (toekomstige) medewerkers.

Nagenoeg elk merk, groot of klein, is overtuigd van het belang van contentmarketing. “Iedereen van de marketing vindt dit heel belangrijk, het is iets wat we absoluut moeten doen!”

De campagne dicteert

Maar wat gebeurt er in de praktijk? Marketingafdelingen van bedrijven denken en handelen vaak in functie van promotiecampagnes. “We hebben volgende maand een campagne over paaseieren, dus we hebben drie artikels nodig rond paaseieren. Zo loopt onze contentmarketing mooi in de pas met onze campagne.”

Een klassieke campagne dient om awareness en/of sales te genereren. Het merk stuurt een boodschap uit naar een doelgroep en selecteert daarvoor de mediakanalen. De boodschap wordt als het ware opgedrongen aan de doelgroep.

Consumenten vinden dit niet altijd leuk. Dat blijkt wel uit het succes van adblockers of het fenomeen van uitgesteld kijken waarbij de klassieke reclamecampagnes worden doorgespoeld. Niet dat deze “oude” manier van adverteren niet meer werkt, maar ze staat op zijn minst onder druk.

Een relatie op lange termijn

Contentmarketing werkt anders. Ze vertrekt vanuit de behoeften en problemen van de consument en speelt daarop in met boeiende en relevante verhalen. Dankzij het verspreiden van interessante content die de doelgroep inspireert, entertaint of helpt, bouwen we een sterke relatie met hen op.

Het is zeker niet verkeerd om je contentmarketing te linken aan je campagne. Maar contentmarketing gaat veel verder dan ondersteuning aan promotiecampagnes. Waar klassieke campagnes vaak de doelstelling hebben om op korte termijn actie te genereren, werkt contentmarketing veel trager. Op langere termijn.

Merken die contentmarketing zien als een mooie extra, zeg maar de kers op de taart, hebben het mis. Contentmarketing is geen campagne. Het kan er deel van uitmaken, maar dat werkt alleen wanneer het merk al langer interessante en relevante content maakt en met die content al het vertrouwen van de prospect of klant heeft gewonnen.

Red Bull

Kijk naar Red Bull. Het populaire merk produceert uitstekende content die inspeelt op de waarden van het merk, met een focus op avontuur en het verleggen van je grenzen. Hun campagnes spelen daar verder op in: “Red Bull geeft je …”.

Jongeren vinden het veel cooler om Red Bull te drinken dan pakweg ice tea. Omdat ze niet enkel het drankje lusten, maar ook (en vooral) omdat ze zich kunnen identificeren met het merk. Omdat ze een band hebben met het merk. Red Bull investeert fors en continu in die band met de klant, door in te zetten op waardevolle content.

Concurrenten (zoals producenten van ice tea) die hun marketingbudgetten vooral aan klassieke promotiecampagnes besteden, moeten met lede ogen toekijken. Hun inspanningen op het vlak van contentmarketing? Wel, het volstaat niet om snel enkele verhalen rond ice tea de wereld in te sturen om geloofwaardigheid en een band met de klant op te bouwen.

Om met contentmarketing succes te hebben, dien je een always on contentstrategie uit te werken. En wanneer je dan een promotiecampagne hebt, kan je de artikels die hierbij aansluiten extra in de verf zetten.

Lees ook: Hoe Red Bull zijn content vleugels blijft geven

De kers en de taart

De moraal van het verhaal: contentmarketing is niét de kers op de taart, het is een essentieel ingrediënt van de taart zelf. Merken die dit niet beseffen, stoppen beter met contentmarketing, want ze zullen enkel een dure ingezakte cake baren.

 

Boost je contentmarketing! Werk samen met de meest gespecialiseerde contentcreators en contentmarketeers uit ons internationaal netwerk.

Meer info

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.