- Contentproductie
Hoe schrijf je een goede briefing voor je copywriter?
Als je je contentcreatie uitbesteedt aan een interne of externe copywriter of aan een contentmarketingbureau, is het schrijven van een goede briefing voor je teksten van het allergrootste belang. Een goede briefing zorgt er immers voor dat je nadien minder werk hebt met feedback geven. Maar waar moet je dan allemaal op letten? Wat moet zeker in zo’n briefing staan?
Start met de basics
Je begint uiteraard met de basis: welke soort tekst heb je nodig? Gaat het om een blogartikel, een whitepaper, een persbericht, …? En hoe lang mag die tekst ongeveer zijn? Blogposts zijn bijvoorbeeld vaak tussen 500 en 1.000 woorden, terwijl een whitepaper vaak een stuk langer mag zijn. Ook belangrijk: in welke taal wil je een eerste versie van je tekst krijgen? Werk je met een bureau? Dan kan je meteen ook laten weten welke vertalingen je nadien wenst.
Maak duidelijke afspraken over deadlines. Wanneer wil je een eerste versie krijgen? En wanneer zou de finale versie online moeten staan?
Doel en doelgroep
Geef aan waar de content gepubliceerd zal worden en wat het doel ervan is. Voor dat laatste gebruiken we vaak de volgende termen: awareness, consideration en decision, ofwel Top-of-Funnel (TOFU), Middle-of Funnel MOFU) en Bottom-of-Funnel (BOFU), volgens hoe ver je doelgroep al gevorderd is in de funnel of beslissingstrechter. Los daarvan kan het doel ook gewoon ‘customer happiness’ zijn.
Vermeld in je briefing voor welke doelgroep deze tekst geschreven wordt. Met andere woorden: welke buyer persona (met bijhorende behoeften en problemen) moet de copywriter hierbij voor ogen houden?
Achtergrondinformatie
Uiteraard geef je een duidelijke omschrijving van de inhoud van de tekst en wat er zeker in aan bod moet komen. Laat weten waar achtergrondinformatie gevonden kan worden, welke personen eventueel gecontacteerd mogen worden voor extra informatie, naar welke andere artikels of websitepagina’s links gelegd mogen worden in de tekst en welke Call-To-Action (CTA) op het einde toegevoegd mag worden. Wat wil je dat de lezer doet na het lezen van deze tekst?
Heb je al keyword research gedaan? Geef dan meteen het belangrijkste keyword (of de belangrijkste keywordcluster) voor deze tekst mee.
Tone of voice
Alle nodige informatie over je tone of voice mag niet ontbreken. Zo houd je je unieke en herkenbare stem als merk, los van welke copywriter een bepaald artikel geschreven heeft. Spreek je de lezer met ‘u’ of ‘je’ aan, wil je vooral serieus schrijven of mag er wel wat humor inzitten… Die tone of voice is vaak hetzelfde voor verschillende teksten, maar als je specifieke guidelines hebt voor de huidige tekst (of juist zaken die je er absoluut niet in wilt), kan je dit hier ook meegeven.
Afbeeldingen en social media posts
Wil je dat de copywriter voorstellen doet voor de bijhorende afbeeldingen? Laat dan weten hoeveel afbeeldingen je zou willen, op welk formaat, en via welke databank gezocht mag worden.
Je kan bij je briefing meteen de bijhorende social media posts bestellen. Geef dan aan hoeveel posts je wil, voor welke social media, en eventueel welke richting je daarmee uit wil.
Werk met een storyline
Nog een tip: zeker voor langere teksten, zoals whitepapers, kan het handig zijn om van in het begin te werken met een storyline, die ofwel aangeleverd wordt door jullie als bedrijf, ofwel voorgesteld wordt door de copywriter die de tekst zal schrijven. Zo kan je eerst al feedback geven op de storyline en die indien nodig bijsturen, nog voor het artikel geschreven is.
Tips om niets te vergeten
Werk je met een contentagentschap? Check even of zij geen standaard briefingsdocument hebben. Zo ben je zeker dat je niets over het hoofd ziet.
Als je met een gespecialiseerde contentcreatietool werkt, zoals ContentRockr, dan staan de nodige velden al aangegeven. Handig om niets te vergeten.
Heb je een briefing, maar zoek je nog de juiste persoon om die te schrijven? Via ons talentnetwerk vind je de topcontentcreator die je zoekt!
Hoe bepaal je als bedrijf je tone of voice?
14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt
Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.