Een podcast maken in 5 stappen

Geen onderwerp ter wereld waar nog geen podcast over bestaat. Het medium is werkelijk overal. Het is dan ook een relatief betaalbaar middel om een boodschap over te brengen. Niet elke podcast is echter even goed gemaakt. Hoe ga je ermee aan de slag? Hieronder vind je alvast 5 belangrijke stappen voor een kwalitatieve podcast!

1. Definieer je onderwerp en doelpubliek

Doorgaans begin je met een vaag idee voor een podcast. Dan is het belangrijk om toe te spitsen op enkele gerichte vragen. Voor wie maak je deze podcast? Welke onderwerpen moeten aan bod komen? In welke stijl wil je te werk gaan? Uit hoeveel afleveringen bestaat je reeks? Hoe lang moeten die duren?

De antwoorden die je op deze vragen formuleert, zijn cruciaal in de rest van je maakproces. Om je vooropgestelde focus te bewaren, houd je ze dus best in je achterhoofd. Op die manier vermijd je een chaotisch eindresultaat.

2. Bereid je tot in de puntjes voor

De volgende stap is een gedetailleerde voorbereiding. Die zal er voor elke podcast uiteraard anders uitzien. Wil je bijvoorbeeld werken met interviews? Dan kan je ervoor kiezen om een voorgesprek te doen. Daarin kan je al enkele gerichte vragen stellen en hoor je meteen of je een vlotte spreker te pakken hebt.

Ook een script kan handig zijn. Dat hoeft geen strak afgelijnd document te zijn waar je niet van mag afwijken. Maar zo heb je wel een idee hoe je je afleveringen opbouwt, welke focus je per interview wil, waar je jingles wil plaatsen, hoe je voice-overs moeten klinken, …

3. Gebruik de juiste apparatuur

Welke microfoon je gebruikt, bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van je podcast. Ben je op zoek naar een betaalbaar, maar veelzijdig toestel? Dan is een Zoom H4n Pro of H5 ideaal. Heb je het budget om voor het neusje van de zalm onder de podcastmicrofoons te gaan? Dan is de Shure SM7B the way to go.

Naast een microfoon kan je nog heel wat andere benodigdheden aanschaffen. Zo zorgt een statief ervoor dat je je microfoon niet steeds moet vasthouden en voorkomt een plofkap vervelende bijgeluiden als gevolg van luchtverplaatsing. Ook een kwalitatieve koptelefoon is geen overbodige luxe.

4. Maak je podcast beluisterbaar door een mooie montage

Je opnames integraal online gooien? Dat is geen goed idee. Doorgaans bewaar je de beste stukken uit je interview en knip je hetgeen je niet nodig hebt eruit. Ook storende factoren als herhaaldelijke euh’s of mondgeluiden probeer je best uit je montage te halen.

Wil je je podcast naar een hoger niveau tillen? Dan kan je een intro en outro op maat maken en jingles toevoegen. Door deze elementen elke aflevering te laten terugkomen, zorg je voor een anker voor je luisteraar.

Er zijn heel wat montageprogramma’s op de markt. Audacity en GarageBand (enkel voor Apple) zijn gratis programma’s waar je een basismontage mee kan maken. Adobe Audition, Reaper & ProTools zijn enkele betalende, maar ook iets complexere voorbeelden.

5. Deel en promoot je podcast

Ziezo, je podcast is af! Nu moet je ervoor zorgen dat je beoogde publiek je werk kan beluisteren. Upload je podcast daarom op verschillende platformen als Spotify, Apple Podcasts, Soundcloud, … Promoot daarnaast je werk op sociale media om zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Om je podcast er ook aantrekkelijk uit te laten zien, besteed je best aandacht aan show art. Het fotootje dat je bij elke aflevering ziet, de titel en de beschrijving van je werk: het zijn allemaal elementen die de doorslag kunnen geven voor een luisteraar.