- Contentproductie
Wat kunnen we leren van het Google Search lek?
Google houdt zijn algoritmen en rankingfactoren goed verborgen. Maar recent lekte interne documentatie die enkele van deze geheimen onthult. Dit geeft ons een uniek kijkje in de keuken van ’s werelds grootste zoekmachine en onthult waardevolle inzichten die we kunnen gebruiken om onze contentstrategie te verbeteren. Ik zoom graag dieper in op het gelekte document en analyseer de implicaties ervan op vlak van SEO.
Wat is er precies gelekt?
Het lek betreft Googles Content Warehouse API-documentatie die per ongeluk, of dat denken we toch, gelekt is en die Michael King deelde met de buitenwereld. Hoewel de exacte details van de API ontbreken, biedt de gelekte documentatie enkele interessante inzichten.
Kort gezegd zijn er een hoop interne documenten van Google op straat komen te liggen. We hebben het hier over:
- Gedetailleerde informatie over hoe het algoritme van Google Search werkt.
- Richtlijnen die de medewerkers van Google gebruiken om zoekresultaten te beoordelen.
- Inzichten in hoe Google omgaat met SEO en welke factoren echt belangrijk zijn.
Google probeert zich natuurlijk in te dekken door te beweren dat deze data mogelijk verouderd zijn en niet specifiek gebruikt worden voor Search, maar eerder voor trainingsdoeleinden. Ze proberen zich dus te beschermen, maar daar kijken we toch even door.
Contentverval en klikgedrag
Contentverval is een bekend fenomeen in de wereld van zoekmachineoptimalisatie. Oude pagina’s kunnen na verloop van tijd hun positie in de zoekresultaten verliezen. Het gelekte document suggereert dat dit verband houdt met het klikgedrag van gebruikers. Hoe meer klikken een pagina genereert, hoe langer die zijn positie behoudt. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop we content optimaliseren en bijwerken.
NavBoost- en Glue-systemen gebruiken kliksignalen om zoekresultaten te verbeteren of te verlagen. Dit bevestigt dat Google klikgedrag en post-klikgedrag gebruikt in zijn algoritmes, ondanks uitspraken die het tegendeel beweren.
👉 Kwalitatieve content blijft dus heel belangrijk. Zorg voor unieke en eerlijke content die mensen langer op je pagina houdt. Dat zal niet alleen positief zijn voor de ranking, maar verbetert het vertrouwen in jou als expert. En laat Google daar nu ook net naar kijken. 😉
Link building en domeinautoriteit
Google heeft een feature genaamd “siteAuthority”, die lijkt op het concept van domeinautoriteit. Dit is een belangrijke factor in het rangschikkingssysteem en suggereert dat Google site-brede autoriteitsmetingen gebruikt, ondanks eerdere beweringen dat dit niet het geval is.
👉 Blijf dus focussen op de architectuur van je website en zorg dat je pagina’s en contentstukken zo veel mogelijk op een relevante manier doorverwijzen naar elkaar. Op die manier begrijpen crawlers je website beter. Bovendien worden je bezoekers zo ook dieper in je website gezogen, wat mogelijk resulteert in extra positieve signalen.
Werk daarnaast op het verkrijgen van betrouwbare links van websites met een hoge autoriteit binnen jouw vakgebied. Een combinatie van een goede interne en externe linkbuildingstrategie leidt tot de beste resultaten.
Demotie en sanctionering van content
Het lek geeft ook inzicht in negatieve rankingfactoren, die je positie naar beneden kunnen halen. Denk hier aan Anchor mismatch (de anchortekst en de achterliggende URL komen niet overeen), slechte reviews, mismatch van locatie of slechte gebruikerservaring van je website.
Branded Search
Het lek suggereert dat Google de verhouding tussen branded search-volume en links beschouwt als onderdeel van zijn rankingfactoren, mogelijk gekoppeld aan het Panda-algoritme. Dit betekent dat als een site veel links heeft maar een laag zoekvolume, deze als verdacht kan worden gemarkeerd. Dit inzicht komt overeen met waarnemingen dat sites met sterke merken beter presteren in organische rankings.
Belang van fontgrootte en stijlen
Leesbaarheid is een belangrijk element om je content naar voor te brengen, iets waar we bij Mediaforta al jaar en dag op focussen. En daar blijkt Google nu ook oog voor te hebben. Het houdt immers rekening met de lettergrootte op je website. Daarnaast wordt ook het gebruik van vet en cursief op belangrijke termen meegenomen.
Dat is ook iets waar je grote mediawebsites op ziet focussen. Ga zeker eens kijken hoe websites als De Morgen of VRT NWS dit aanpakken. Zij kiezen resoluut voor een groter lettertype om de leesbaarheid te verbeteren.
Vaak zien we dat websitebouwers een blog toevoegen aan hun website, maar dat de leesbaarheid daarvan verschrikkelijk is. Dat leest niet aangenaam en zorgt ervoor dat bezoekers snel weer weg zijn.
👉 Besteed dus niet enkel aandacht aan het optimaliseren van je teksten, maar ook aan de gebruikers- en leeservaring op je blog.
Wat nog meer?
Er zijn nog enorm veel zaken die we uit deze documenten kunnen halen. Ik deel er nog een aantal die zeker voor contentmarketeers interessant kunnen zijn:
- Data uit Chrome worden gebruikt om gebruikersgedrag in kaart te brengen.
- Overgeoptimaliseerde anchorteksten lijken een trigger te zijn voor ‘spam demotion’ voor de achterliggende links.
- Slechte navigatie kan een negatieve impact hebben.
- Google gebruikt een keyword stuffing score in zijn algoritme, steek dus zeker je content niet vol met keywords.
- Als een site op meer dan 50% van zijn pagina’s video’s heeft, wordt hij geclassificeerd als videosite. Het is onduidelijk of deze video’s geïndexeerd moeten worden, in een bepaald gedeelte van de post moeten staan of rechtstreeks naar de website geüpload moeten zijn.
- Regelmatige updates van de inhoud zijn cruciaal om je relevantie en ranking te behouden.
- Google meet de kwaliteit van afbeeldingen aan de hand van signalen zoals bruikbaarheid, presentatie en betrokkenheid, bekend als ImageQualityClickSignals. Originele afbeeldingen van hoge kwaliteit die visueel aantrekkelijk zijn en de waarde van de inhoud vergroten, kunnen de ranking verbeteren.
- Google lijkt zogenaamde toxic backlinks te bestraffen. Richt je dus vooral op het verkrijgen van backlinks van hoge kwaliteit uit gerenommeerde bronnen.
En nu?
Hoewel dit lek ons waardevolle inzichten heeft gegeven, is het belangrijk om te onthouden dat SEO voortdurend evolueert. Google zal ongetwijfeld aanpassingen maken om toekomstige lekken te voorkomen en zijn algoritmen te verfijnen. We moeten wendbaar blijven en ons aanpassen aan veranderingen. Gebruik deze informatie dus vooral als inspiratie.
Het geheim van succesvolle contentmarketing is niet alleen de huidige inzichten benutten, maar ook anticiperen op toekomstige trends en je strategieën continu verbeteren.

AI en ChatGPT: Handen af van onze content!

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt
Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.