Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Feit of fabel? “Contentmarketing leidt meteen tot verkoop”

“Content marketing is the only marketing left.” Seth Godin wist het al in 1988. Ondertussen besteden merken volgens een studie van Statista in 2022 meer dan 63 miljard dollar aan contentmarketing. Maar hoe snel rendeert contentmarketing? Is dat meteen, of heeft het toch wat tijd nodig? En hoeveel tijd dan?

Reputatie

De tijd die contentmarketing nodig heeft om tot een verkoop te leiden, kan sterk variëren. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de branche, de kwaliteit van de content en hoe goed de content aanslaat bij de doelgroep. Contentmarketing zal voor een meerverkoop zorgen, maar enkel wanneer je met je content een stevige reputatie hebt opgebouwd. En dat kan tijd vragen. Het is zoals naar de fitness gaan. Je wilt het liefst meteen resultaat zien van al je inspanningen. Maar zoals je weet, heeft dit wat tijd nodig.

Aankoopfase

Een aankoop zal bovendien alleen maar plaatsvinden wanneer een prospect ook in de aankoopfase zit. Je prospect leest misschien wel heel wat artikels op jouw blog, bekijkt enkele webinars en liket verschillende social media posts. Maar als de prospect op dit moment geen behoefte heeft aan een van je diensten of producten, zal deze content uiteraard niet leiden tot een verkoop. Dus het is altijd ‘wachten’ tot de klant een concrete aankoopbehoefte heeft.

Hoe kan je het proces versnellen?

Je hebt content nodig voor iedere fase van de funnel. Afhankelijk van waar de prospect zich bevindt in de sales funnel (tofu, mofu of bofu) zal hij ook andere content consumeren. Wil je snel converteren, dan is het belangrijk om voldoende content te voorzien dieper in de funnel. Wanneer een prospect zich in de aankoopfase bevindt, zal hij andere content lezen dan wanneer hij geen aankoopbehoefte heeft. Een prospect in de aankoopfase zal eerder klantenverhalen, landingspagina’s, salesbrochures en dergelijke lezen. Die content speelt op dat moment in op zijn behoefte om een goede keuze te maken.

Wil je het proces dus versnellen, dan is het de kunst om prospecten te vinden die in de aankoopfase zitten en die dus op dit moment een oplossing zoeken voor een acuut probleem waar jij hen mee kan helpen. Een interessante techniek is om jouw content heel gericht te promoten. Hou er wel rekening mee dat deze prospecten je dan enkel kennen van die eerste advertentie.

Als zij voordien nog nooit van jou gehoord hebben of nog nooit iets van jou gelezen hebben, zal het nog steeds niet evident zijn om deze klanten te winnen. Ook al zitten ze in de aankoopfase. Deze prospecten zullen nu volop vergelijken. En meer dan de prospecten die jou al vertrouwen of kennen, zal de prijs voor hen een bepalende factor zijn.

Besluit:

Contentmarketing leidt niet meteen tot verkoop. Maar het is een ideale manier om een stevige relatie op te bouwen met je prospecten en je reputatie bij hen te versterken. Wanneer zij dan in de aankoopfase zijn, zullen zij jouw merk zeker in overweging nemen.

Kwalitatieve leads genereren dankzij account baded marketing. Ontdek het in onze whitepaper: “Driving Business Growth through Account Based Marketing”.

Download

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.