- Contentproductie
UX-writing: 10 simpele tips mét impact
First things first: UX-writing, da’s schrijven om de gebruikerservaring (UX) te verbeteren van websites, apps en andere digitale producten. Je wil dus met zo min mogelijk woorden tot de essentie komen – en dat voor élke knop, foutmelding en pop-up. Benieuwd hoe je daaraan begint? Check dan zeker deze 10 UX-schrijftips.
1. Wees consistent en beknopt
Gebruik overal dezelfde bewoordingen: voor productnamen, menutitels, acties en zelfs voor perspectieven. Verwijs je naar de gebruiker in de tweede persoon? Doe dat dan consistent.
DO
Change your profile picture in Your Account
DON’T
Change your profile picture in My Account
Kies je woorden ook zorgvuldig, en schrijf alles zo efficiënt en beknopt mogelijk.
DO
Tap to add the item
DON’T
You must tap to add the item
2. Begin met het doel
Gebruikers focussen vooral op het begin van zinnen. Bovendien doen ze over het algemeen niet graag moeite … tenzij ze er iets aan hebben. Wil je hen iets laten doen? Beschrijf het voordeel vóór de actie.
DO
To receive deals, register
DON’T
Register to receive deals
3. Wees specifiek
Interactieve elementen, zoals knoppen, vragen om actie. Verkies daarom altijd betekenisvolle werkwoorden boven ‘lege’ werkwoorden.
DO
Turn on
DON’T
Enable
DO
Open camera
DON’T
Continue
4. Vermijd jargon
Hou het simpel en positief, vooral bij foutmeldingen. Vertel exact wat het probleem is en via welke stappen de gebruiker het kan oplossen – zonder hem de schuld te geven.
DO
Sign-up error: choose a password with at least 6 numbers or letters
DON’T
System error (code #7820): invalid password
5. Kies altijd voor de actieve vorm
De passieve vorm is langdradig, complex en gewoon saai. Schrijf daarom altijd actief, da’s directer, beknopter en veel duidelijker.
DO
Tap to add the item
DON’T
The item must be tapped to add it
6. Schrijf getallen in cijfers
Cijfers besparen je tekens én ze vallen op. Een EyeTracking onderzoek van NNG Group toonde aan dat cijfers de aandacht trekken van online lezers – zelfs in een blok tekst die gebruikers normaal negeren.
DO
Number of items in your Cart: 0
DON’T
Number of items in your Cart: zero
7. Hou het platform in je achterhoofd
Vraag je altijd af voor welk gebruikersplatform je UX-copy schrijft. Is het voor een app? Schrijf dan niet “klik”, maar “tik” – gebruikers interacteren namelijk via hun tablet of smartphone met je tekst.
8. Denk twee keer na over woordspelingen
Humor is niet geschikt voor elke situatie. Zo moet je er rekening mee houden dat gebruikers 2x hetzelfde scherm kunnen tegenkomen. En dan is een woordspeling vaak niet zo grappig meer, zéker niet bij een foutmelding.
9. Vermijd onnodige interpunctie
We willen gebruikers zoveel mogelijk laten lezen. Maar een punt kan een mentaal stoppunt zijn. Vermijd daarom, zoals de Material Design Stijlgids adviseert, het gebruik van onnodige interpunctie aan het einde van een losse zin in labels, hover-tekst, opsommingen en dialoogtekst.
DO
Message sent
DON’T
Message sent.
10. A/B-test interactieve elementen
A/B-test, waar mogelijk, de microcopy van interactieve elementen, zoals knoppen. Kijk naar het aantal gegenereerde clicks en kies zo de best presterende call-to-action (CTA).
Hoe bepaal je als bedrijf je tone of voice?
14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt
Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.