Versnel je groei in 2025

 

  • Inzichten van 25 digitale experten
  • 50 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: AI, data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, personalisatie, …
  • 65 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

5 dingen die ik onthoud van het DS Podcastfestival

Een lange treinrit brengt me op een grijze vrijdagochtend naar het DS Podcastfestival. Het festival van De Standaard brengt al voor de derde keer podcastmakers en -liefhebbers samen in Oostende. Op het programma staan onder meer talks, live-opnames, masterclasses & panelgesprekken. Ikzelf was aan mijn tweede editie toe en pikte gretig enkele sessies mee. Wat neem ik hieruit mee? Dat lees je hieronder.

1. Kan AI jouw volgende podcast maken?

Eerste stop: Let’s Get AI. Een talk door Rémi Delanghe en Sebastiaan Van den Branden van de Gentse digitale productstudio In the Pocket. Rémi en Sebastiaan lieten voor deze sessie een podcast van de eerste tot de laatste seconde maken door artificiële intelligentie. Tegenwoordig bestaan er namelijk talloze tools om een script te schrijven, interviews te transcriberen, voice-overs in te spreken, artwork te maken, jingles in elkaar te flansen, … Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Conclusie: podcastmakers zijn vandaag volledig overbodig, toch? Haal hier gerust opgelucht adem: dat was alvast niet mijn take-away. Hoewel alle tools die aan bod kwamen (en zelfs het eindresultaat) erg indrukwekkend waren, denk ik niet dat veel mensen een volledige podcast met AI zullen genereren. Of toch geen goede. Zelf gebruik ik de tools wel graag als sparringpartners, als oneindige inspiratiebronnen of als manieren om redundante taakjes van mijn eigen to-dolijstje te schrappen, zodat ik me meer kan focussen op het creatieve luik.

2. Hoe YouTube je podcast naar een hoger niveau kan tillen

Drie kwartier later zat de zaal opnieuw stampvol voor YouToo?. Niet Bono huppelde het podium op, maar wel Joe Bergan van YouTube. Hij kwam ons uitleggen hoe belangrijk video in podcasting is. Antwoord: héél belangrijk. In de Verenigde Staten is YouTube namelijk het meest gebruikte podcastplatform.

Veel podcastmakers hebben echter niet de middelen om een hele studio uit te bouwen. Daarom kwam Bergan met enkele andere mogelijkheden. Zo kan je kiezen voor een statische afbeelding met tekst, een bewegend beeld dat je in een lus laat afspelen, een compilatie van b-roll visuals, … Neem je je podcast van op afstand op? Dan kan je ook de videobeelden van je host en gasten naast elkaar zetten.

Schoorvoetend geef ik echter toe dat ik geen fan ben van podcasts met video. Vaak ervaar ik dat audio in deze vorm ondergeschikt is aan video en dat vind ik als audiofiel bijzonder jammer. Hoewel ik zeker de meerwaarde van video inzie, loop ik toch met een wrang gevoel de zaal uit.

3. Chatcasts: minder werk? Think again.

De namiddag brengt een talk van Lieke Malcorps, hoofdredacteur van productiehuis Dag en Nacht Media, getiteld “Hoe maak je een succesvolle chatcast?“. Bij een chatcast zitten doorgaans meerdere mensen aan tafel die een gesprek voeren. Er is niet echt een gespreksleider en je luistert als publiek naar een gewoon gesprek.

Malcorps legt uit hoe ze chatcasts miste op de vorige edities van het podcastfestival. De indruk bestaat ook wel dat er in een chatcast geen tijd en energie kruipt. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik die indruk ook af en toe heb, maar Lieke Malcorps bewijst het tegendeel.

Zo zwiert ze in een uurtje 5 basiselementen voor een goede chatcast in het rond:

  1. De maker: Heeft de maker persoonlijkheid? Ligt het onderwerp nauw aan zijn of haar hart? Is dit de juiste tijd voor de maker om met deze podcast aan de slag te gaan? Is het antwoord op al deze vragen volmondig ‘ja!’, dan ontstaat er volgens Lieke magie.
  2. De behoefte: Je podcast moet een bepaalde service bieden. Bijvoorbeeld: ontspanning, escapisme, duiding, ondersteuning, … Waar is de luisteraar naar op zoek?
  3. De vorm: Om dit puntje te duiden, haalde Lieke een heuse matrix boven. Kort samengevat: focust je podcast op inhoud (zoals Geschiedenis voor Herbeginners) of op persoonlijkheid (zoals Vik & Gert)? Neemt de host de rol op van onderzoeker (zoals bij De Wereld van Sofie) of expert (zoals bij een politieke duidingspodcast)?
  4. De belofte: Zorg dat je luisteraar een bepaalde verwachting heeft die je kan waarmaken. In de eerste minuten van je podcast maak je duidelijk waarover je podcast gaat, welke mensen een rol spelen, welke autoriteit deze mensen hebben om hierover te spreken, …
  5. De promotie: Je kan oneindig promoten op sociale media, maar Lieke benadrukte dat het dan wel een goede podcast moet zijn. Zorg eerst dat alle elementen aanwezig zijn voor je holderdebolder gaat promoten.

Ik geloof nog steeds dat iedereen een chatcast kan maken en dat daar niet noodzakelijk veel werk in kruipt. Na een uur met Lieke Malcorps is me echter wel duidelijk: een kwalitatieve chatcast, dat is een ander verhaal.

4. Een succesvolle podcast is meer dan alleen streams

Terug naar de kleine zaal voor de talk met de meest allitererende titel: Metrics, metadata & marketing. Stan Steeghs, medeoprichter van de digital audio agency Spot On, betreedt het podium. Hij vuurde de ene praktische tip na de andere op ons af. Hieronder enkele concrete zaken die ik meeneem:

  • Denk op voorhand goed na over welke genres je aanduidt bij het uploaden van je podcast. Bij Spotify kan je de genres namelijk maar één keer instellen. Idealiter kies je er drie: op die manier kom je op meerdere schapjes terecht in de app.
  • Maak passend artwork voor je podcast. Verwerk echter niet als zoveelste maker een microfoon in het artwork van je podcast, tenzij dat relevant is. Hier maakte Stan de treffende bedenking: “Een auteur zet toch ook niet telkens een pen op de cover van zijn of haar boek?”
  • Overweeg om video toe te voegen aan je podcast. Hoewel het een heuse investering kan zijn, bestaat de kans dat je er heel wat luisteraars mee wint. Spotify telt namelijk 26% meer terugkerende luisteraars bij videopodcasts.
  • Focus op volgers en niet op reviews. Podcasts met veel volgers staan hoger in de rankings, daarom focus je best op het verzamelen van volgers in plaats van reviews. Hoe hoger in de ranking, hoe makkelijker je podcast te vinden is.
  • Maak van je luisteraars ambassadeurs. De valkuil bestaat om enkel te letten op het aantal streams van je podcast. Maar verbinding opbouwen met je luisteraars is veel belangrijker. Een luisteraar die zich verbonden voelt met jou, die deel uitmaakt van jouw community, kan namelijk een ambassadeur worden. Voor je het weet, tipt die luisteraar je podcast bij vrienden en familie en kunnen zij op hun beurt ook deel worden van je community.

5. Is het concept podcast uitgehold?

De dag was lang en mijn hoofd zat overvol. De korte wandeling naar het station van Oostende liet me toe om mijn ervaringen op een rijtje te zetten. Ik stel mezelf de vraag: wat is een podcast nog? Zoals ik het begreep, was een podcast een vorm waarin alles mogelijk was binnen de magische wereld van audio. Maar na vandaag zit mijn starre definitie alvast ietsje minder vastgeroest in mijn hoofd.

Of je nu experimenteert met AI, video toevoegt of focust op je community: een podcast blijft een dynamisch medium dat voortdurend evolueert. Het DS Podcastfestival bewees nogmaals dat de toekomst grenzeloos is. Benieuwd wat het volgend jaar brengt.

We lieten 25 digitale experten naar 2025 kijken. Wat worden de belangrijkste digitale trends? Waar kan/moet je als merk op inzetten? Je leest in deze whitepaper wat hun visie is, wat zij verwachten en welke concrete tips zij met jou delen.

Download de whitepaper

Versnel je groei in 2025 dankzij deze digitale inzichten

We lieten 25 digitale experten naar 2025 kijken. Wat worden de belangrijkste digitale trends? Waar kan/moet je als merk op inzetten? Je leest in deze whitepaper wat hun visie is, wat zij verwachten en welke concrete tips zij met jou delen.