- Contentproductie
Duurzaamheidscommunicatie in de praktijk: hoe pakt Vanheede Environment Group dit concreet aan?
Steeds meer bedrijven zien het belang in van duurzaamheidscommunicatie. In eerdere blogs gaven we al tips over hoe je als bedrijf het best communiceert over duurzaamheid en gaven we een aantal praktijkvoorbeelden van bedrijven die dit op een sterke manier doen. In deze blog gaan we via een interview nog dieper kijken naar hoe een bedrijf dat hier al langer mee bezig is dit concreet aanpakt.
In juli 2024 publiceerde Vanheede Environment Group, een toonaangevend Belgisch familiebedrijf in de sector van afvalmanagement, de negentiende editie van haar duurzaamheidsverslag. Met dit document biedt de bedrijvengroep uit het West-Vlaamse Wervik haar stakeholders een helder overzicht van alle duurzaamheidsinspanningen en resultaten. Het verslag is de kers op de taart van een bredere communicatieaanpak, samen met onder meer sociale media, nieuwsbrieven, blogposts en video’s. Kim Delvoye, Marketing & Communication Manager bij Vanheede Environment Group, geeft tekst en uitleg.
Al sinds 1968 is Vanheede Environment Group actief in de sector van afvalmanagement. Het familiebedrijf biedt aan meer dan 18.000 klanten een duurzame, efficiënte en economische oplossing om afval te beheren. Met ruim 1000 medewerkers – verspreid over veertien vestigingen in België, Luxemburg en Frankrijk – verwerkt de volledige bedrijvengroep jaarlijks meer dan een miljoen ton afval, waarvan 98 procent een nuttige toepassing krijgt. Via eigen verwerkingssites produceert Vanheede Environment Group 76 miljoen kWh groene energie, goed voor 22.000 huishoudens, en maakt ze bijna 650.000 ton nieuwe grondstoffen.
Inspiratiebron en communicatiemiddel
Deze en andere indrukwekkende cijfers vind je ook terug in het jaarlijkse duurzaamheidsverslag van de bedrijvengroep. “In een wereld waarin duurzaamheidsverslagen steeds vaker worden gezien als een verplichting, onderscheiden we ons door ons rapport te positioneren als een inspiratiebron en communicatiemiddel”, geeft Kim Delvoye aan. “Daarom is ons duurzaamheidsrapport geen droge opsomming van cijfers, maar een zorgvuldig samengesteld document dat de lezer meeneemt in de duurzame transformatie van Vanheede Environment Group. Zo belichten we onder meer de ecologische voetafdruk, energie-efficiëntie, innovaties in afvalverwerking en onze bijdragen aan een circulaire economie.”
“Met concrete acties en verhalen maken we ons duurzaamheidsrapport toegankelijker voor een breder publiek en geven we onze klanten en partners inzicht in de tastbare resultaten van de duurzaamheidsinspanningen die we leveren. Als ervaren marketeer ben ik ervan overtuigd dat storytelling kan bijdragen aan een effectiever duurzaamheidsbeleid, waarbij je ook de betrokkenheid van stakeholders vergroot.”
Duurzaamheidscijfers als centrale pijler
“Belangrijk in een duurzaamheidsrapport is dat de cijfers centraal staan en als basis dienen waarrond je duiding en klantenverhalen opbouwt”, aldus Kim. “Deze kwantitatieve data vormen de basis waarrond je verdere uitleg en inzichten structureert, aangevuld met inspirerende bedrijfs- en klantenverhalen. Zo krijgt de lezer niet alleen een helder overzicht van de behaalde resultaten, maar ook een diepere kijk op de duurzame impact achter de cijfers.”
Nog een suggestie die Kim meegeeft, is om een hybride versie van een duurzaamheidsrapport uit te werken. “Het eerste deel van ons verslag gaat voornamelijk over onze bedrijfsactiviteiten, en wijzigt jaarlijks dus niet ingrijpend. Momenteel bereiden we een hybride duurzaamheidsrapport voor waarbij we online en offline mixen. Terwijl we online onze bedrijfsidentiteit en -cijfers zullen toelichten, willen we onze duurzaamheidsprestaties offline in beeld brengen. Een printversie van een rapport – met QR-codes voor online info – heeft immers meer impact bij onze lezers: een papieren document kan immers fysiek gedeeld worden met andere geïnteresseerden en valt ook extra op naast de eindeloze stroom van digitale berichten.”
Inbound marketing
In 2017 zat Kim mee aan de knoppen van de gelijktijdige lancering van de vernieuwde bedrijfswebsite en klantenportaal myVanheede. Kim: “Deze kick-off verliep erg succesvol, met een vertienvoudiging van het aantal webbezoekers. Op onze nieuwe website hebben we vooral het principe van inbound marketing toegepast, met relevante en laagdrempelige content voor bestaande en potentiële klanten met onze duurzame activiteiten en het duurzaamheidsverslag als rode draad. Zo bieden we klanten en prospects heel wat kansen om gerichte vragen te stellen, van de aanvraag van een gratis offerte tot het downloaden van een whitepaper.”
Brede waaier aan marketingacties
Kim is een veelgevraagd spreker op externe events over duurzaamheidstopics. “Dit zijn dankbare momenten om onze bedrijfsvisie over dit actuele thema toe te lichten, aangevuld met concrete inspirerende acties die we doen. Elk jaar trachten we de award voor ‘Best Sustainability Report’ van het Belgisch Instituut van Bedrijfsrevisoren in de wacht te slepen. Meestal krijgen we een eervolle vermelding. Even belangrijk is dat we hierdoor als voorbeeld binnen de sector gezien worden, omdat we op het vlak van marketingacties vernieuwend handelen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de NPS-score, een score waar concullega’s enkele jaren geleden niet over communiceerden.”
Kim en zijn marketingcollega’s staan ook sterk in het schrijven van blogposts en het beheer van socialemediaberichten. “Via onze blogpagina en bijhorende socialemediaposts zetten we concrete duurzaamheidsacties in de kijker, van een Eco Buddy Project voor duurzame recyclage tot ons Best Managed Companies Label. Zo blijven we vinger aan de pols houden van wat leeft in ons bedrijf én de buitenwereld.”
Ter inspiratie:
Bedrijven die sterk communiceren over duurzaamheid: drie praktijkvoorbeelden
14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt
Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.