Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Netflix en de noodzaak van een inbound tv-model

Het gonst al enkele weken van de geruchten over de komst van Netflix naar België. De succesvolle streamingdienst heet een mogelijke bedreiging te zijn voor de traditionele spelers in de televisiewereld. Het debat over het doorspoelen van reclame plaatste al eerder vraagtekens bij het huidige business model van tv-reclame. De mogelijke komst van een speler als Netflix illustreert opnieuw waarom inbound denken cruciaal zal zijn in het toekomstige business model van televisie.

Netflix is op dit moment nog een relatief onbekend fenomeen in ons land. Het is een Amerikaans internetbedrijf dat zijn abonnees voor 8 dollar per maand toegang verleent tot een schat aan films en series. Klanten kunnen die bekijken op het scherm van hun keuze: pc, tablet, flatscreen met internetaansluiting, Apple TV, Xbox, noem maar op. In mei ging het gerucht dat Netflix aasde op een introductie op de Belgische markt. De aanleiding voor die speculatie was de aankondiging op de site van Netflix dat het Nederlandstalige en Franstalige vertalers zocht. Dat leidde tot het vermoeden dat het zijn diensten op de Nederlandse en Franse markt wil aanbieden, maar het lijkt gek dat bij zo’n oefening België buiten schot zou blijven. Intussen volgde de bevestiging van de start in Nederland, maar zonder meer. Over de prijs, de toestellen en de aanwezigheid van lokale content is niets bekend.

On-demand concurrentie

We moeten de berichtgeving over Netflix dus nog met een korrel zout nemen, maar dat zo’n dienst ooit zijn intrede zal doen, is zeer waarschijnlijk. Het is enkel de vraag wanneer het zal gebeuren. De believers zien in Netflix de dageraad van een nieuw business model voor tv. Het goedkope en brede aanbod van de Amerikanen zou volgens hen geen kind hebben aan wat Telenet en Belgacom op hun platformen aanbieden. Bovendien kan de klant de series en films van Netflix bekijken waar en wanneer hij wil. Dat het mogelijk is om zo flexibel tv te kijken, hoeft echter nog niet te betekenen dat de huidige tv-kijker daar ook echt behoefte aan heeft. Dat is nog geen uitgemaakte zaak. De bedenking over de consumentenbehoefte geeft al aan dat Netflix in de eerste plaats een concurrent kan worden voor de bestaande on-demand diensten. Gaan mensen er ook minder lineair tv door kijken? Mogelijks wel, denk maar aan populaire buitenlandse reeksen die eerder op de Belgische schermen zullen komen. Als de Belgische zenders die reeksen later toch willen uitzenden zal de waarde van de advertentieruimte onvermijdelijk lager liggen. Zo wordt aan elke poot van het model gezaagd: het doorspoelen van reclame maakt de Vlaamse content in reclametermen minder waard, diensten als Netflix verlagen de reclamewaarde van de buitenlandse content.

Netflix als stimulans voor een inbound reflex

Aan tafel gaan zitten met Netflix kan misschien tot interessante constructies leiden, maar voorlopig maken de omroepen maar beter werk van een snelle switch in hun business benadering. Daarin moet de consumentenreflex een elementaire plaats krijgen. Het is dan wel noodzakelijk om hard na te denken over de organisatie van de tv-keten, maar tegelijk kan je als moderne omroep niet voorbij aan de vaststelling dat almaar meer kijkers zelf de content willen zoeken die ze willen bekijken. Platformen als Steevie zijn daar alvast een antwoord op. Op vlak van reclame zie je echter dat een YouTube-kanaal van een tv-zender zich vandaag nog steeds bedient van vooral klassieke pre-roll spots (al dan niet na enkele seconden wegklikbaar). Terechte keuze, want dat is de zachtste overgang, maar om volledig in te spelen op de tendens naar inbound marketing zal meer diepgang nodig zijn. Gecommercialiseerde content platformen in de nieuwe digitale omgeving zullen een must worden. Een tikje vergelijkbaar met wat sommige merken vandaag al heel goed doen op het internet, maar dan doorvertaald naar de huiskamer en in de context van ons Vlaamse tv-ecosysteem. Een uitdaging, maar zoals al eerder aangehaald hebben onze commerciële tv-regies zeker het talent in huis om die stap te zetten. Netflix kan de overtuiging van de noodzaak van inbound denken alleen maar vooruit helpen.

 

Mediaforta is een specialist op vlak van strategie, planning, productie en beheer van digitale content. Contacteer ons voor meer informatie over inbound marketing en over de kansen die digitale platformen bieden.

Boost je contentmarketing! Werk samen met de meest gespecialiseerde contentcreators en contentmarketeers uit ons internationaal netwerk.

Meer info

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.