Waarom je contentteam een project manager kan gebruiken

Een heel specifieke en soms nog onderschatte functie in een goed contentteam is die van project manager. Onderschat omdat de taken vaak nog bij de content manager worden geplaatst, maar zeker in grotere projecten is het ontdubbelen een waardevolle ingreep. Maar wat doet een project manager dan precies?

De mate waarin je contentteam nood heeft aan een (interne of externe) project manager hangt vaak samen met het volume aan content dat je produceert en verdeelt. Een bedrijf dat elke week een blogartikel de wereld instuurt, voelt de nood iets minder dan collega’s die elke week vijftien content assets op verschillende kanalen en naar verschillende doelgroepen uitsturen. Dat is echter niet de enige maatstaf om in te schatten of je project management kan gebruiken.

> Lees ook: Moet er wel een copywriter in je contentteam?

Inflatie

Ook bedrijven in een contentproces met veel stakeholders voelen de noodzaak. Denk maar aan een directie die meekijkt naar hoe de nieuwe website loopt, ondersteuning via externe bureaus of verschillende afdelingen binnen de onderneming die je bij de content betrekt. Die inflatie aan betrokkenen kan positief zijn voor de cultuur rond content en voor de kwaliteit, maar ze verhoogt ook het risico op een achterophinkende planning. Het is het moment waarop een content manager te weinig kan focussen op strategie of inhoud en baat heeft bij een project manager.

Wat doet een project manager?

Het brengt ons meteen bij de kerntaak van een project manager. Hij of zij helpt het hele content team om op het goede spoor te blijven. Hij of zij bewaakt of het team blijft publiceren, of dat via een kwalitatief proces verloopt en of het team verantwoord omspringt met de beschikbare budgetten.

Die inflatie aan betrokkenen in het content proces kan positief zijn voor de cultuur rond content en voor de kwaliteit, maar ze verhoogt ook het risico op een achterophinkende planning. Het is het moment waarop een content manager te weinig kan focussen op strategie of inhoud en baat heeft bij een project manager.

Share on Twitter:

Het is de persoon die op het juiste moment nog even aangeeft hoe belangrijk het wel is dat die blogpost die er niet lijkt te komen, toch nog op tijd binnenloopt. En als het toch misloopt, is de project manager de man of vrouw die de discussie op tafel legt, verbeterpunten aanreikt en het schip weer vlot trekt.

Inhoudelijk kent de project manager de materie die centraal staat in de content die je maakt, maar nog meer weet de project manager de brug te maken naar interne experts. Zij zorgt voor de contacten en laat de inhoudelijke werking daarna over aan de content manager.

Welke vaardigheden heeft een project manager?

Om dit waar te maken moet een project manager geen specialist zijn in tekst of video en evenmin een redactie kunnen aansturen zoals een content manager dat doet. Het zijn eerder de organisatorische talenten die bij een project manager het verschil maken.

• Een goede kennis van workflows voor het maken van inhoud, gecombineerd met inzicht in de workload van alle betrokkenen en van de tijdlijnen van een content systeem. Een project manager heeft een hoog organisatieniveau en kan op een realistische manier verwachtingen inschatten.

• Weten welke personen je op welk moment rond de tafel moet zetten om het proces dynamisch te houden. Dat gaat verder dan de redactievergaderingen. De project manager schakelt ook met technische partners of het directieniveau.

• Een project manager is ook een people manager. Hij of zij kan op een diplomatische manier alle teamleden op het juiste spoor zetten en houden.

Binnen een contentteam is de project manager waarschijnlijk het lid dat het minst met de content zelf in aanraking komt. Hij of zij is geen strateeg, geen producent, geen content manager, geen distributeur of geen datacruncher, maar de project manager kent al die jobs, kan inschatten hoe intensief een klus is en hoe je ze best in een workflow inplant.

Fantastische content ontstaat als de bovengenoemde mensen hun job perfect kunnen uitvoeren. En zeker in grotere teams of voor grotere volumes content is het een project manager een aanrader om dat op een vlotte en gestructureerde manier te laten verlopen.

 

Create 2023 gemist?

  • Voor contentcreators
  • Talks & workshops
  • Copywriting
  • Multimedia
  • Social media
  • Content tools
  • 12 talks
  • Gratis
Herbekijk nu

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.