Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Hoe genereer je leads via sociale media zonder advertenties

Sociale media zijn een uitstekende tool voor bedrijven, omdat je er via content een authentieke en directe band kunt opbouwen met je doelpubliek. Bovendien kun je sociale media ook gebruiken om je doelpubliek om te zetten in leads en uiteindelijk klanten. Wereldwijd gebruiken immers meer dan 4.62 miljard mensen sociale media.

Uit die miljarden gebruikers je ideale doelgroep targetten om je bedrijf bij te promoten, lijkt niet evident  zonder betaalde advertenties. In dit artikel bekijken we hoe je leads kan genereren via sociale media zonder veel geld uit te geven.

1. Optimaliseer je profiel(en) op sociale media

Ga terug naar de basis en bekijk of al je socialemediaprofielen geschikt zijn voor organische leads. Je profiel moet het je klant makkelijk maken om informatie op te zoeken over je producten of diensten.

Dit zijn een paar tips om je profiel te optimaliseren:

Contactgegevens

Plaats je contactgegevens duidelijk op je profiel en zet een interne structuur op waarmee je bedrijf snel kan inspelen op een vraag van je klant.

Voeg de URL van je website toe in je bio

Op bijna alle populaire socialemediaplatformen – van Twitter, LinkedIn en Instagram tot zelfs YouTube – kun je in je bio een link toevoegen naar je website. Als je vaak post op Instagram of TikTok, waarbij de gebruiker de volledige content op je website moet bekijken, kun je eventueel ook overwegen om een link-in-bio programma te gebruiken, zoals likeshop.me of linkin.bio. Hiermee kun je makkelijk op de grid picture klikken die naar de exacte pagina op je website linkt.

Voeg Call To Action-knoppen toe (CTA) 

Zorg voor CTA-knoppen. Afhankelijk van je bedrijf voeg je een andere CTA toe. Als je bijvoorbeeld een restaurant bent, voeg dan een knop ‘reserveren’ toe. Als je meer abonnees wil op je nieuwsbrief, voeg dan een knop ‘inschrijven’ toe, of maak gewoon een knop ‘contact’ die je klant naar de bel- en mailgegevens leidt. 

2. Content gating

Een van de makkelijkste manieren om potentiële leads te genereren, is content gating. Als je bedrijf thought leadership content aanbiedt, zoals whitepapers, of als je rapporten publiceert die van onschatbare waarde zijn voor je doelpubliek, dan kun je aan content gating doen. Om je content te bekijken, moet de gebruiker zijn of haar e-mailadres opgeven waar de content naartoe wordt gestuurd. Daarbij kunnen ook andere opties aangeklikt worden, zoals intekenen op je mailinglijst of zelfs een inschrijving voor een webinar. Wanneer de gebruikers het formulier invullen, kan cruciale informatie zoals functietitels en sector je team helpen om toekomstige leads te converteren.

Maar onthoud: je moet een goede reden hebben om de informatie van je klant te verzamelen, bijvoorbeeld omdat je geweldige content levert. Leef ook de GDPR na met opties om uit te schrijven uit je mailinglijst. Hier zijn enkele voorbeelden van toestemming via e-mail conform de GDPR in de EU en het VK.

3. Personaliseer je content met analytics

Personalisering betekent niet dat je moet betalen voor doelgerichte advertenties. Gebruik in plaats daarvan analytics om je doelpubliek wat beter te leren kennen. Op basis van analytics kom je te weten welke content goed presteerde of welke producten uit je voorraad het goed deden op elk specifiek socialemediaplatform. Zet dan extra in op die content of producten. Je kunt de analytics verder verfijnen door gebruikersprofielen te scannen. Zo vertelt LinkedIn je bijvoorbeeld uit welke leeftijdsgroepen, functietitels en sectoren de gebruikers afkomstig zijn. Je zou die gegevens kunnen gebruiken om gepersonaliseerde content te creëren. Bepaal ten slotte je doelen in google analytics, waarmee je leads op je website kunt tracken.

4. Gebruiksvriendelijke landingspagina’s met klikbare content

CTA-knoppen en links op sociale media hebben geen nut als je landingspagina slecht in mekaar zit. Maak deze pagina visueel aantrekkelijk en zorg ervoor dat het thema past bij het doelpubliek van je bedrijf. Voeg duidelijke informatie over je bedrijf toe en optimaliseer de ervaring door bijvoorbeeld ondertitels te gebruiken bij video’s, mooie kleurencombinaties die goed contrasteren en een mobile responsive website. 

Creëer ook boeiende content die klikwaardig is. De aandachtspanne op sociale media duurt ongeveer 2 seconden. Om een gebruiker betrokken houden, moet je dus best competitief zijn. Plaats goede foto’s met een hyperlink, tekst en een CTA – zodat je klant deze vlot kan scannen. 

5. Zet een Maak-iemand-tot-klant-campagne op

Je bestaande klanten zijn je beste reclame. Gebruik je sociale media als een hefboom en creëer een Maak-iemand-tot-klant-campagne. Dit kan in ruil voor een korting, een gratis cadeautje, of een ‘koop er één, geef er één’ voor klanten die hun vrienden of collega’s tot klant maken. Brei er een sociale campagne rond en stel het Maak-iemand-tot-klant-programma eventueel voor als een tijdelijke aanbieding als het in je winstmarges snijdt.

Mensen die uitgenodigd werden om klant te worden, krijgen de kans om je bedrijf te leren kennen en kunnen nieuwe leads worden, waardoor je leads verdubbelen. Meer dan 92% van de respondenten van Nielsen vertrouwde immers aanbevelingen van mensen die ze kenden en de kans dat mensen iets kochten was 4 keer groter wanneer dit door vrienden werd voorgesteld. Cult Beauty (een online beautywinkel) maakt bijvoorbeeld een unieke doorverwijzingscode aan die je moet delen. Zodra je vrienden de code gebruiken, worden jullie beiden beloond met een korting en een cadeau, en zelfs als de uitnodigingen om klant te worden niet meteen worden ingewisseld, blijf je op deze manier veel meer aanwezig in de hoofden van mensen, gratis en voor niks!

6. Zoek het juiste evenwicht in je content

We hebben strategieën besproken om je sociale media en je content beter te maken, maar ook de juiste toon en het juiste evenwicht in je content zijn belangrijk om je doelpubliek aan te spreken en te boeien. 

Je zou geneigd kunnen zijn om enkel conversie-/midfunnel content bij je potentiële klanten in de kijker te zetten, zoals demo’s, prijzen en succesverhalen. Deze zijn natuurlijk belangrijk om hen te overtuigen om je diensten te kopen, maar je content moet verder gaan dan dat. Streef naar de juiste mix van content in de top en in het midden van de funnel.

De top focust op content die mensen helpt je merk te leren kennen. Denk hierbij aan blogs, video’s en infographics die je merk meer zichtbaarheid geven. In het midden van de funnel krijgen potentiële klanten meer informatie, bijvoorbeeld door een casestudy over je diensten, getuigenissen of veelgestelde vragen.

Kortom, zorg er ten eerste voor dat al je socialemedia-accounts op elk platform consistent in lijn liggen met je merk, met belangrijke informatie en CTA’s. Ten tweede, zet klikbare content op je website die je aan je doelgroep kunt aanpassen. Om je leads beter te voeden, zet je ‘content gates’ i in ruil voor marketing opt-ins, en zoek je ten slotte het juiste evenwicht in je content. Zo komen nieuwe klanten meer te weten over je bedrijf en gaan ze hierdoor over tot een aankoop.

 

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.