Originele contentmarketingacties voor een sterke employer branding: hoe pakt Allianz dit aan?

In een vorig blogartikel schetsten we het belang en de voordelen van een sterk employer brand en de rol van content marketing om dit uit te bouwen.

Je kon lezen dat een krachtige employer branding jouw bedrijf top of mind maakt bij sollicitanten, talentvolle freelancers aantrekt en bestaande werknemers doet uitgroeien tot enthousiaste ambassadeurs. Last but not least vinden ook klanten sneller de weg naar bedrijf met een sterk werkgeversmerk.

We zoomden ook in op de kracht van contentmarketing om de juiste mensen aan boord te halen en te houden. Je onthield wellicht de sleutelwoorden openheid, menselijk gezicht, innovatieve mediakanalen en werknemers als influencers…

Tot daar de theorie. Hoe pak je de uitrol van contentmarketingacties in het kader van employer branding in de praktijk aan? Welke creatieve pistes kun je inzetten in het kader van talent acquisition? In dit artikel gaan we dieper in op hoe een toonaangevend bedrijf als Allianz diverse contentkanalen inzet om haar werkgeversmerk te versterken en de beste talenten aan te trekken.

> Lees ook: hoe zet je contentmarketing in voor een sterke employer branding?

Allianz in een notendop

In de verzekeringssector klinkt de naam Allianz als een klok. Deze verzekeringsspeler, die in 1890 in Berlijn werd opgericht, heeft ook in België een lange geschiedenis via diverse fusies en overnames. Vandaag is Allianz wereldleider in verzekeringen en financiële dienstverlening, met ruim 140.000 medewerkers in 70 landen.

In ons land heeft Allianz meer dan 1.000 medewerkers en is het een filiaal van Allianz Group. Het bedrijf biedt een volledige waaier van producten en diensten in verzekeringen voor zowel particulieren, zelfstandigen, kmo’s als grote ondernemingen. Hiervoor doet het beroep op onafhankelijke makelaars, die als experten in verzekeringen en beleggingen de schakel zijn tussen het bedrijf en haar klanten.

Topwerkgever

In diverse landen – zoals het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje – staat Allianz in het selecte lijstje van topwerkgevers. Ook in ons land heeft het bedrijf deze kwaliteitsstempel. En dat is geen toeval. De verzekeringsspeler zet immers voluit in op een ijzersterke employer brand, gekoppeld aan een solide en creatief beleid in talent acquisition. Medewerkers komen terecht in een vriendelijke, inclusieve en warme werkomgeving. Zowel nieuwe als bestaande werkkrachten krijgen volop de kans om intern door te groeien, mee ondersteund door interne vorming en training. Een aantrekkelijk verloningspakket, flexibele arbeidsvoorwaarden (via een ‘Full Flex-formule) en ruime aandacht voor welzijn op het werk zijn extra incentives.

Creatieve contentmarketingacties

Een grote speler als Allianz is voortdurend op zoek naar nieuw, ondernemend talent. Van actuarissen tot klantendienstmedewerkers, van dossierbeheerders tot marketingassistenten. De huidige krapte op de arbeidsmarkt maakt die taak er niet eenvoudiger op, zelfs niet voor een wereldspeler met een sterke employer branding.

Daarom investeert het bedrijf volop in creatieve communicatiekanalen om nieuwe talent – inclusief Young Potentials – aan boord te halen én bestaande medewerkers aan boord te houden. Of anders gezegd: Allianz stapt zelf naar potentieel talent, en niet omgekeerd. Een overzicht:

 • Op een aparte jobsite vinden kandidaten een aantrekkelijk overzicht van jobs, getuigenissen van medewerkers, video’s en andere waardevolle content. Uiteraard krijgen ook de aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden bij Allianz de nodige aandacht.
 • Via een eigen YouTube-kanaal verspreidt de verzekeringsspeler niet enkel inhoudelijke content over verzekeringen en activabeheer, maar ook testimonials van medewerkers, tips om te solliciteren en nieuwtjes over sport- en andere evenementen. Zo zet het bedrijf ook het belang van fysiek en mentaal welzijn in de kijker.
 • In korte video-interviews vertellen ervaren medewerkers enthousiast waarom hoe Allianz voor elk van hen een topwerkgever is. Dankzij deze testimonials ontdekken sollicitanten het gezicht achter potentiële collega’s.
 • Niet enkel eigen medewerkers zijn enthousiaste ambassadeurs van Allianz. Ook bekende (ex-)sporters zijn dat, zoals Kim Gevaert, Rani Rosius en Peter Genyn. Hun getuigenissen geven het werkgeversmerk van Allianz een extra boost en inspireren jong talent om gemotiveerd uit de startblokken te schieten.
 • Via haar account Allianz Belgium bundelt het bedrijf deze en andere content op LinkedIn. Dit platform is uitgegroeid tot een krachtig kanaal om jobs, getuigenissen, infographics en andere content te promoten.
 • Op basis van podcasts wil Allianz werk maken van boeiende interviews met eigen medewerkers (van CEO tot klantendienstmedewerker). Via een ‘Aan tafel met…’-formule kan een mooi mix van werkgerelateerde thema’s en luchtige topics aan bod komen. Opnieuw een stap naar meer openheid en werknemers als krachtige influencers…
 • Binnen Allianz maken medewerkers graag werk van bedrijfs- en teamevents om op die manier de onderlinge band tussen collega’s en/of afdelingen te versterken. Ook die events worden graag gedeeld met de buitenwereld.
 • Het Brusselse hoofdkantoor van Allianz Belgium is een supermoderne werkomgeving met alle mogelijke faciliteiten voor een aangename werkplek. Die troef wil de werkgever maximaal uitspelen, inclusief een vlotte bereikbaarheid via het openbaar vervoer. Een (virtuele) werkplekrondleiding – gefilmd via drones – biedt sollicitanten een aantrekkelijke inkijk in de toekomstige werkplek.

Ook aan eerder ludieke contentmarketingacties is er bij Allianz geen gebrek: korte ‘vox pop’-filmpjes met werknemers, klanten of toevallige passanten op straat, bloopers uit videogetuigenissen, dilemmavragen of ‘Wat als…?’-videofragmenten…

Laat deze voorbeelden je inspireren om de contentstrategie voor werving in jouw eigen bedrijf succesvol uit te rollen!

Eén ding is duidelijk: het professioneel inzetten van slimme contentmarketingacties zorgt voor een bom in recruitment! Want je verschuift jouw investeringen in employer branding naar een proactief communicatieplan. Met andere woorden: investeringen in ‘one shots’ (lees: selectiefees) ruimen plaats voor gerichte selectiecampagnes, waarbij solliciterende kandidaten centraal staan.

Create 2023 gemist?

 • Voor contentcreators
 • Talks & workshops
 • Copywriting
 • Multimedia
 • Social media
 • Content tools
 • 12 talks
 • Gratis
Herbekijk nu

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.