Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Hoe zet je contentmarketing in voor een sterke employer branding? 

De huidige krapte op de arbeidsmarkt maakt de zoektocht naar nieuw talent er niet eenvoudiger op. Werkgevers plooien zich dubbel om werknemers te ‘verleiden’ en aan boord te halen. Een sterk werkgeversmerk – employer branding – is hierbij een krachtige rekruteringstool.

Een goed uitgebouwde employer branding staat synoniem voor een eigen bedrijfsidentiteit, loyale en betrokken medewerkers en een solide concurrentiepositie. En die positieve vibe zorgt er voor dat je jouw bedrijf of organisatie prominent op de kaart zet bij nieuwe en bestaande werkkrachten.

> Lees ook: employer brand content: werknemers vinden via content

De voordelen van employer branding

De manier waarop je je merk positioneert als werkgever, bepaalt hoe de buitenwereld en toekomstige werknemers je zien. Goede employer branding zorgt ervoor dat je opvalt tussen directe concurrenten. Wat zijn de voordelen van een professionele aanpak?

  • Met een open en inclusieve bedrijfscultuur, aandacht voor een gezonde werk-privébalans, interessante doorgroeimogelijkheden en een aantrekkelijk loonpakket word je zonder twijfel top of mind bij solliciterende kandidaten.
  • Ook het aantal spontane sollicitaties zul je zien toenemen, waardoor je een interessante pool van tijdelijke en interimcollega’s kunt aanleggen.
  • En vergeet uiteraard freelancers niet! Deze sterk groeiende groep van professionals vindt makkelijker de weg naar jouw bedrijf.
  • Tevreden sollicitanten en gelukkige werknemers kunnen uitgroeien tot de beste ambassadeurs van je bedrijf. Als ze jouw bedrijf een warm hart toedragen, zullen ze – ook via sociale media – het werkgeversmerk nog sterker in de markt zetten.
  • En ook consumenten appreciëren werkgevers die hoog inzetten op goede arbeidsomstandigheden en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Hoe versterk je jouw employer branding?

Het succesvol uitbouwen van een employer brand vergt een permanente investering in tijd, mensen, middelen en energie. Met de volgende tips kun je alvast aan de slag:

  • Geef sollicitanten concrete voorbeelden van hoe je als bedrijf het verschil maakt ten opzichte van concurrenten. Met een aanbod van duidelijke voordelen trek je hen zeker over de streep.
  • Leg tijdens het rekruteringsproces de nadruk op groei, persoonlijke ontwikkeling en interne opleidingsmogelijkheden.
  • Ook loonpakketten en extralegale voordelen verdienen extra aandacht. In de huidige ‘war for talent’ is een competitief loonpakket meer dan ooit een belangrijk instrument om sollicitanten te verleiden.
  • Pak ook het afscheid van een medewerker op een correcte manier aan. Zo blijft een ex-werknemer ambassadeur van jouw bedrijf. Via een exitgesprek kun je trouwens waardevolle info verzamelen om jouw bedrijfsprocessen te verbeteren en je employer branding daarop af te stemmen.

De kracht van contentmarketing

Het opbouwen van een sterk werkgeversmerk is dus best een complexe opdracht. Hierbij levert contentmarketing een echte meerwaarde. Want via het creëren en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente inhoud over jouw bedrijf kun je de juiste en meest geschikte toekomstige werknemers aanspreken en vinden.

Sterke content helpt bij het vinden van de juiste mensen, omdat de inhoudelijke informatie voor meer diepgang zorgt. Enkele aandachtspunten:

  • Gooi de deuren open en ga voor openheid: via creatieve content – van podcasts tot Q&A’s – gun je werkzoekenden een blik in jouw bedrijf. Laat bijvoorbeeld bestaande medewerkers aan het woord over hun job, toon sprekende voorbeelden van jouw bedrijfscultuur, maak sollicitanten wegwijs in jouw corporate website en beantwoord vragen zo snel mogelijk.
  • Geef jouw werkgeversmerk een menselijk gezicht: via het creëren van fictieve doelpersonen – inclusief namen, jobs en kenmerken – zullen kandidaten zich sneller herkennen in vacatures. Tegelijk kun je content maken over bestaande werknemers om de identificeerbaarheid te vergroten.
  • Beperk je niet tot klassieke jobkanalen om nieuwe kandidaten aan te trekken. Ook al is de aandacht voor zogenaamde ‘owned media’ (zoals een jobsite of specifieke pagina’s op sociale media) terecht, toch moet je content ruimer durven inzetten. Dus ook op bijvoorbeeld YouTube, Instagram of TikTok. Zo spreek je young potentials maximaal aan.
  • Contentmarketing is een ideaal platform om ambassadeurs van jouw bedrijfsmerk in de kijker te zetten. Hierbij vang je twee vliegen in één klap: je versterkt de band met je ambassadeurs én ze kunnen als senior influencer een positieve, wervende boodschap uitdragen.

Het werk is nooit af

Net als bij alle contentmarketing is ook bij employer brand content volhouden de boodschap. Niet enkel op momenten dat je werknemers zoekt, is het nuttig om informatie te verspreiden. Vandaag loont het om voortdurend te investeren in content. Extra ondersteuning vanuit het marketingteam en/of een extern marketingbureau helpt je om deze inspanningen efficiënt en doeltreffend aan te pakken.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.