5 redenen waarom je een technical writer moet inschakelen

Technical writers kunnen je bedrijf een heleboel voordelen opleveren, want zij kunnen niet alleen complexe materie naar heldere omschrijvingen vertalen, maar zij bieden eveneens nuttige feedback tijdens de productontwikkeling en zij zorgen voor kwaliteitsvolle visuals. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, besparen zij jou ook nog eens tijd en geld. Dit artikel legt uit waarom dat zo is.

Wil je eerst meer te weten komen over het werk van een technical writer? Lees dan zeker dit artikel.

1. Hogere kwaliteit met minder kosten op lange termijn 

Stel je eens voor: je wil iemand inhuren om de handleiding voor je product te schrijven. Voor een eenvoudige keukenwekker is dat geen moeilijke taak, maar wat als jouw product complexer is? Met een onervaren auteur kom je dan al snel in de problemen. Door zijn beperkte kennis kan die een handleiding met onduidelijke of onvolledige instructies schrijven, met als gevolg dat je helpdesk overspoeld wordt door vragen. 

Dat probleem kan je met een ervaren technical writer voorkomen, want een kwaliteitsvolle handleiding en goed uitgewerkte helppagina’s zorgen ervoor dat de gebruiker van in het begin minder vragen heeft. Daardoor zal je helpdesk minder belast worden wat op lange termijn goedkoper is. 

2. Vlotte pen en goede visuals ter beschikking hebben  

Ten eerste zorgt een technisch schrijver dat zelfs de moeilijkste materie zo klaar als een klontje lijkt. Ze kunnen hun taalgebruik aan de juiste doelgroep aanpassen en ze kiezen het juiste format. Bij het woord python zal de consument waarschijnlijk aan iets heel anders denken dan de programmeur.  

Ten tweede zorgen technische schrijvers niet alleen voor een degelijke inhoud. Integendeel, het oog wil ook wat. Een ervaren technical writer zal daarom voor de juiste visuals zorgen zodat de content nog krachtiger en duidelijker wordt. 

3. Minder fouten in het eindproduct én sneller afgehandeld

Een volleerd technisch schrijver is een krak in zijn vak. Het is dan ook belangrijk dat hij het product uittest om te begrijpen waarmee de gebruiker obstakels kan ervaren. Vervolgens kan die door zijn professionele ervaring nuttige feedback geven tijdens de ontwikkelingsfase van het product. Daardoor zul je uiteindelijk een kwaliteitsvoller eindproduct op de markt kunnen brengen.

Bovendien is het voordeliger om de technical writer in een vroege fase bij het product te betrekken, want op die manier moet de tekst minder vaak herschreven worden. Daarmee win je opnieuw kostbare tijd.  

4. Flexibel inzetbaar 

Technische schrijvers werken gewoonlijk als freelancer. Daardoor zijn ze flexibel inzetbaar en kunnen zij zich goed afstemmen op de noden van jouw bedrijf. Bovendien kan een technical writer zich echt toewijden aan het project.  

Op die manier worden je vaste medewerkers ook niet afgeleid van hun vaste taken waarmee zij al een meerwaarde creëren voor jouw bedrijf. Die extra uitdaging kan veel stress bij het personeel teweegbrengen. Bovendien kan het veel tijd en geld kosten om hen op te leiden in de complexe materie en de kunst van het technisch schrijven. Kortom, een technical writer is een onmisbaar hulpmiddel op de momenten dat het echt nodig is.

5. Het belang van juridische aansprakelijkheid

Vaak zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van een product, in het bijzonder voor de veiligheid van de consument. Zo staat er in elke handleiding van een haardroger dat je die niet in bad mag gebruiken. Als bedrijf ben je dan ook wettelijk verplicht om je klanten daarvoor te waarschuwen.  Uiteraard wil je ook gewoon de klant zo goed mogelijk beschermen. Zeker bij complexere, IT-gerelateerde risico’s zoals de privacy van de consument, kan je dus beter een expert inschakelen. Een technical writer is dan de geknipte persoon voor die taak.

5-9 juni 2023 Create: Content Creation Congress

  • Voor contentcreators
  • Talks & workshops
  • Copywriting
  • Multimedia
  • Social media
  • Content tools
  • 5 dagen
  • Online: geen verplaatsing
  • Gratis
Schrijf je in

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.