Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Wat doet een technical writer precies?

Technical writing is een vak apart, maar wat doen technische schrijvers precies? In welk opzicht verschillen zij van een doorsnee copywriter? Over welke skills moeten zij beschikken om kwalitatieve, technische content aan te leveren? In dit artikel kom je meer te weten over het werk van een technical writer.

1. Wat doen ze?

Zoals de naam al doet vermoeden, schrijft een technical writer heldere instructies voor complexe, technische onderwerpen. Afhankelijk van hun expertise, zijn zij gespecialiseerd in het schrijven van handleidingen, artikels, blogposts, whitepapers en productomschrijvingen. Je kan hun werk ook vaak terugvinden op de helpsectie van een website. Hun doel bestaat eruit om alle gebruikers van een product zo goed mogelijk te informeren zodat het product optimaal gebruikt kan worden.

Dat is echter een moeilijke evenwichtsoefening, want hun content moet geschikt zijn voor alle doelgroepen. En die hebben vaak uiteenlopende informatienoden. Zo moet een technisch schrijver programmeurs, projectwerkgroepen, ingenieurs én de gewone consument tevredenstellen.

Bovendien moeten zij voortdurend nauw samenwerken met verscheidene experts om accurate content te creëren. In sommige gevallen kan de technical writer door zijn kennis en vaardigheden zelfs een uniek perspectief bieden tijdens het productieproces om de gebruikerservaring te verbeteren.

Tot slot doet een technisch schrijver ook uitgebreid research over zowel het bedrijf als de inhoud. Daarna brengt die alle informatie samen om vervolgens de meest geschikte inhoud te selecteren, gebaseerd op de informatienoden van de eindgebruiker en het bedrijf.

2. Welke skills heb je daarvoor nodig?

Technische schrijvers zijn een krak in hun vak. Door hun academische achtergrond of beroepservaring ontpoppen zij zich als specialist in beroepsdomeinen zoals wetenschap, informatica, ingenieurswetenschappen of farmaceutica. Kortom, ze hebben een diepgaande kennis van hun vakgebied.

Toch is vakkennis alleen niet genoeg. Een technisch schrijver moet namelijk een vlotte pen hebben en begrijpen hoe je complexe inhoud eenvoudig kan weergeven. Dat is ook een kunst op zich, zeker wanneer een deel van je publiek geen aanleg voor techniek heeft. Om die reden zijn technical writers erg in trek bij B2B en SaaS-bedrijven die dag in dag uit met vaktechnische moeilijkheden moeten omgaan.

Lees ook: 5 tips voor het schrijven van content voor SaaS-bedrijven

Bij Mediaforta staat uitstekende content centraal. Daarom werken wij samen met de beste technical writers, want zo wordt zelfs de moeilijkste content helder en ongecompliceerd uitgelegd.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.