- Contentproductie
Is SEO nog relevant in een AI-tijdperk?
De opkomst van AI-tools als ChatGPT, Google Gemini en andere AI-first zoekoplossingen roept opnieuw de vraag op: Is SEO nog wel relevant in de toekomst? Eerder werd al meermaals de dood van SEO voorspeld. Remember voice search? Maar elke keer opnieuw evolueerde SEO mee.
Nu de AI-revolutie ons zoekgedrag fundamenteel lijkt te herschrijven, is het tijd om opnieuw te onderzoeken wat de toekomst voor SEO in petto heeft.
SEO zal nooit verdwijnen, wel evolueren
SEO is altijd een reactie geweest op hoe mensen zoeken én hoe technologie daarop reageert. In de kern gaat SEO over vindbaarheid. Zolang mensen vragen stellen en informatie zoeken, blijft er een noodzaak om die informatie gestructureerd, betrouwbaar en zichtbaar te maken.
Alleen veranderen de plek en de manier waarop die informatie wordt getoond. Vroeger volstond het om je teksten vol te proppen met zoekwoorden. Ook dat is mee geëvolueerd. Met elke update in de algoritmes moeten we als SEO-specialist mee evolueren. Dat is met AI niet anders.
Van “Search Engine” naar “Answer Engine”
We zien de verschuiving van zoekmachines naar antwoordmachines. Waar traditionele SEO draait om rankings in een lijst met links, evolueren we naar een model waarbij we AI-modellen en systemen voeden met de juiste informatie en signalen, zodat zij jou noemen als antwoord.
Dit betekent:
- Niet alleen optimaliseren voor algoritmes, maar ook voor AI-modellen en hun bronselectie.
- Influence > Ranking. De kunst is om invloed uit te oefenen, zodat AI-modellen hun antwoorden uit jouw content putten. Dit gaat verder dan technische SEO. Het raakt ook aan branding, thought leadership en digitale PR. Branding van je merk(en) lijkt belangrijker te worden voor AI-tools.
De zoekintentie blijft centraal staan
Wat onveranderd blijft, is de noodzaak om een zoekintentie te begrijpen. Mensen willen nog steeds antwoorden op vragen, oplossingen voor problemen en begeleiding bij beslissingen. AI-chatbots en conversational interfaces zijn slechts nieuwe vormen van dezelfde behoefte: begrijpen wat iemand zoekt, de juiste informatie zoeken, vinden en presenteren.
Dat is nu al zo en dat zal ook zo blijven, los van het format waarin dat antwoord wordt gepresenteerd. Zelfs AI-tools moeten begrijpen wat hun gebruiker precies wil weten en hoe ze daar het beste antwoord op kunnen formuleren, gebaseerd op trainingsdata.
We moeten dus nog steeds:
- De juiste zoekwoorden en vragen analyseren.
- Begrijpen waar gebruikers zich bevinden in hun buyer journey.
- Content creëren die problemen oplost en waarde biedt.
Hoe bereid je je voor op de toekomst van SEO?
1. AI-SEO (Answer Engine Optimization)
Steeds meer mensen stellen hun vragen rechtstreeks aan AI-systemen zoals ChatGPT of Google Gemini. Die geven meteen een antwoord, zonder eerst een lijst met links te tonen. Dit noemen we Answer Engine Optimization (AEO): zorgen dat jouw informatie als bron wordt gebruikt voor deze directe antwoorden.
Hoe doe je dat?
- Maak content die AI makkelijk kan begrijpen en gebruiken. AI haalt zijn antwoorden vooral uit heldere en gestructureerde teksten. Denk aan lijstjes, stappenplannen en korte samenvattingen.
- Gebruik structured data. Door structured data (zoals schema.org-markup) toe te voegen aan je website, geef je zoekmachines én AI’s extra context. Ze begrijpen daardoor beter wat je aanbiedt (bijvoorbeeld een product, een evenement of een review). Dit verhoogt de kans dat jouw informatie wordt opgenomen in AI-antwoorden of als featured snippet wordt getoond.
- Laat zien dat je betrouwbaar bent (E-E-A-T). AI geeft de voorkeur aan betrouwbare bronnen. Toon dus jouw:
- Ervaring (bijvoorbeeld praktijkvoorbeelden of klantcases)
- Expertise (duidelijke uitleg, specialistische kennis)
- Autoriteit (vermeldingen, samenwerkingen, reviews)
- Vertrouwen (transparantie, contactinformatie, bronnen)
- Schrijf originele en waardevolle content. AI kiest informatie die uniek en waardevol is. Geef dus echt antwoord op vragen waar nog weinig goede content over bestaat, en wees concreet.
2. Retrieval SEO
AI maakt gebruik van retrieval augmented generation (RAG). Dat betekent dat traditionele ranking en crawlbaarheid van je site nog steeds relevant zijn. Websites die hoog scoren in Google of Bing hebben meer kans om in AI-antwoorden te verschijnen wanneer die retrieval als basis gebruiken.
SEO-taken blijven dus nodig:
- Technische optimalisatie (snelheid, crawlability, structured data).
- Linkbuilding en autoriteit, omdat dit je ranking beïnvloedt, wat vervolgens AI-modellen voedt.
3. Branding-SEO
AI-modellen nemen niet zomaar jouw content over. Je moet op de radar staan:
- Zorg dat jouw merk genoemd wordt in relevante artikelen, onderzoeken en media.
- User-Generated Content (UGC) en reviews bouwen vertrouwen op.
- Digitale PR wordt onderdeel van SEO: als niemand over je praat, word je ook niet genoemd.
Branding wordt dus steeds belangrijker. Dit is iets waar we vanuit een SEO-standpunt in het verleden minder aandacht aan hebben gegeven.
4. Social en multi-platform SEO
Zoekopdrachten verschuiven naar TikTok, YouTube en Reddit. Jongere generaties zoeken informatie buiten de traditionele zoekmachines. Ook AI-modellen trainen zich op sociale platformen en fora. Dat effect is al even merkbaar, Google geeft ook meer aandacht aan fora als Reddit of Quora in zijn resultaten. Dit betekent dat SEO zich uitbreidt naar contentoptimalisatie op video, audio en andere sociale kanalen.
Wat betekent GEO dan precies?
GEO staat voor Generative Engine Optimization. Het omvat de zaken die we al besproken hebben, waarbij we content optimaliseren zodat die goed wordt opgepikt door generatieve AI-systemen.
Weer een nieuw buzzword als je het mij vraagt.
Moet ik nog inzetten op SEO?
Het menselijk aspect van SEO blijft onmisbaar. Vele zaken kunnen we automatiseren om processen te versnellen en te gebruiken als inspiratie. Maar zaken als een zoekwoordanalyse, concurrentieanalyse en contentstrategie blijven maatwerk.
SEO vereist bovendien begrip van de doelgroep, iets wat AI (nog) niet volledig kan evenaren. Technische SEO en architectuur van websites blijven cruciaal, zeker nu AI ook rekening houdt met de technische gezondheid van je site om de inhoud betrouwbaar te achten.
SEO is dus zeker niet dood, zoals sommigen zullen beweren.
Het leeft verder in een nieuwe vorm. AI verandert het hoe, maar niet het waarom.

De evolutie van SEO en de impact van AI: praktische tips voor succes

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt
Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.