Tips voor bedrijven om aan contentmarketing te doen op TikTok

In een vorige blog post gaven we je 5 goede redenen om als bedrijf in te zetten op TikTok. Maar hoe pak je dat nu best aan? We geven je graag een aantal tips! Met stip op één: maak gebruik van user-generated content.

Maak gebruik van user-generated content

Tiktok geeft je de mogelijkheid om je eigen content te creëren, maar dat hoeft niet. Je kan ook gebruik maken van user-generated content om een breed publiek te bereiken. Nike is daar een uitstekend voorbeeld van. In plaats van eigen content te posten, kiezen ze ervoor om te vertrouwen op content die door hun fans wordt gepost. Hun marketingstrategie is ook duidelijk zichtbaar als je de hashtag #Nike ingeeft. Het resultaat zijn miljoenen uploads door gebruikers met deze hashtag: video’s en GIF’s van klanten die dansen in Nike-kledij. Zo krijgt Nike veel publiciteit zonder zelf veel te moeten doen. 

Een ander mooi voorbeeld is Shopify. In plaats van video’s te delen over hun product, kiest dit e-commerceplatform ervoor om zelfstandige ondernemers te motiveren door inspirerende verhalen te delen. Ze maken dus ook gebruik van user-generated content. De afbeelding hieronder toont een onderneemster die anderen wil motiveren via advies. 

Veel bedrijven kunnen gebruik maken van dergelijke user-generated content. Het is een efficiënte manier om content te creëren die de doelgroep aanspreekt. Dat weet ook Square, een softwarebedrijf voor digitale betalingen. Het B2B-merk heeft een opwindende manier gevonden om op TikTok te communiceren en een community op te bouwen door content van kleine bedrijven die Square gebruiken opnieuw te posten. Iedereen die het account van Square bezoekt, ziet het verzoek ‘Stuur ons je video’s’ in de bio. 

Nog een B2B-bedrijf dat user-generated content aanmoedigt, is Sage. Sage biedt bedrijfssoftware aan voor ondernemingen. Sage heeft TikTok met veel succes gebruikt voor zijn #BossIt2021- en #SageTellMe-campagnes en door geldprijzen aan te bieden aan bedrijven die content maken met behulp van de officiële track en hashtag. Eén video werd zelfs 27,7 miljoen keer bekeken! 

Deel waardevolle informatie

Het is belangrijk om content te delen die relevant is voor jouw doelpubliek. Een voorbeeld van een B2B-bedrijf dat goed gebruikt maakt van TikTok is Canva. Hun meest populaire posts zijn voornamelijk feature updates over hun tool of power hacks die je nog niet wist op Canva. Zo houden ze hun doelpubliek op de hoogte van relevante informatie of wijzigingen. Een ander voorbeeldje is te zien op de foto hieronder: Canva speelt in op trends door aan te tonen dat je de trend zelf kan recreëren op hun tool. 

Wees consistent

Het lijkt vanzelfsprekend, maar laten we het toch nog maar eens herhalen. Consistency is key. Door op een regelmatige basis te posten zorg je ervoor dat je betrokken blijft bij je doelpubliek. TikTok biedt oneindig veel mogelijkheden om creatief te zijn, ook voor bedrijven. Het is vooral belangrijk om te onthouden dat niet elke post het even goed zal doen. Maar het hoeft maar eens zo te zijn dat jij een post maakt die op korte tijd de wereld rondgaat … Blijf dus regelmatig posten. 

Speel in op trends

Bij TikTok zijn (nieuwe en bestaande) trends heel belangrijk. Speel hierop in! TikTok heeft een effectief algoritme geïmplementeerd waardoor gebruikers trending video’s te zien krijgen die relevant zijn voor hun interesses. Dit geeft jou de mogelijkheid om content te creëren die relevant is en gerelateerd aan jouw business, zonder al te veel research te moeten doen. Een voorbeeld hiervan vinden we onder andere terug bij het softwarebedrijf Zoom. Zoom gebruikt TikTok voornamelijk om updates te delen over features. In de onderstaande video (afbeelding) maakten ze een grapje over thuiswerken, een trend die naar boven kwam door de coronapandemie. 

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.