5 redenen om als B2B-bedrijf in te zetten op TikTok

Als marketeer wil je dat zoveel mogelijk mensen je posts op sociale media te zien krijgen. TikTok is ongetwijfeld een van de meest succesvolle socialemediaplatformen van de afgelopen jaren. Ondertussen hebben ook heel wat bedrijven het platform omarmd. Maar is het ook voor B2B-bedrijven interessant om in te zetten op TikTok? Wij zien alvast 5 goede redenen!

> Lees ook: Tips voor bedrijven om aan contentmarketing te doen op TikTok

1. Een groot bereik

TikTok ontstond pas in 2016, maar is intussen zowat onmisbaar geworden voor veel gebruikers. Onderstaande statistieken tonen aan dat deze ‘nieuwkomer’ zeker niet moet onderdoen voor de al langer bestaande platformen zoals Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter, … 

  • Maandelijks meer dan 1 miljard actieve gebruikers
  • Beschikbaar in meer dan 150 landen
  • Meer dan 3 miljard downloads
  • Maandelijks meer dan 17 miljard weergaven

Het grote bereik vormt voor veel bedrijven de belangrijkste reden om in te zetten op TikTok. TikTok is dan ook het nummer 1 platform waarin marketeers willen investeren voor 2022.

2. Meer kans om viraal te gaan

TikTok is niet zoals andere sociale media platformen. Een van de grote voordelen is dat het platform content verspreid op basis van de populariteit ervan. Het aantal volgers van een account beïnvloedt niet meteen welke content verschijnt in een feed. Dit betekent dat je als bedrijf uit het niets viraal kan gaan na het posten van een video.

Onderstaande afbeeldingen van Adobe bewijzen dit. Het B2B-bedrijf heeft op TikTok zo’n 286,6K volgers. Met een van hun filmpjes hebben ze echter 12,7M weergaven gehaald. 

3. Een grote betrokkenheid

Een van de grootste voordelen van TikTok is de grote betrokkenheid. Gebruikers zijn meer bereid om de interactie aan te gaan met een merk, omdat het platform die mogelijkheid ook biedt. Ze komen er voor de community en blijven voor de creativiteit. Ze houden van de positieve ervaring die ze er opdoen, wat er voor zorgt dat ze steeds langer en dieper gaan scrollen.

Dat tonen ook de onderstaande statistieken. 90% van de gebruikers zit dagelijks op TikTok. Bovendien spenderen ze gemiddeld 52 minuten per dag op het platform. Ten slotte merken we ook op dat TikTok-gebruikers minder andere content consumeren. Dit biedt voor jou als marketeer, mits een goed bedachte campagne, veel mogelijkheden om de aandacht van jouw doelpubliek te trekken. 

Bron: https://backlinko.com/tiktok-users
Bron: https://www.oberlo.co.uk/blog/tiktok-statistics

Dat heeft ook Microsoft ondervonden. Op de onderstaande afbeelding is te zien hoe een van de recente filmpjes van het Amerikaanse computerbedrijf meer dan 97.000 likes en meer dan 1.000 reacties verzamelde.

4. Je bent up-to-date met trends

Trends kunnen snel veranderen, wat het voor bedrijven moeilijker maakt om er op in te spelen. Op TikTok ben je snel mee met de trends. Het enige wat je moet doen, is je aanmelden voor de dag, en de trending video’s, hashtags en uitdagingen checken. Bovendien heb je voor die trends meestal weinig voorbereiding, verhaallijn of materiaal nodig, enkel een telefoon en een paar medewerkers. Dit geeft je de mogelijkheid om content snel te posten. 

Ook Morning Brew speelt in op trends. Dit mediabedrijf stuurt een dagelijkse nieuwbrief over het zakelijk landschap aan business professionals. Op TikTok hebben ze intussen zo’n 338.000 volgers. Deze B2B-doelgroep hebben ze verkregen door hun content. Ze posten namelijk veel video’s waarin ze bepaalde trends aankaarten. Op de afbeelding hieronder zie je een filmpje waarin ze lachen met Elon Musk die Twitter wil kopen. De content past ook bij hun kernactiviteit, het meedelen van trends.

5. Je komt als bedrijf authentieker over

Video’s op TikTok zijn eenvoudig te creëren. De lage productiekost zorgt ervoor dat je als bedrijf authentieker overkomt. Gebruikers accepteren ook eerder rauwe content dan opgepoetste content, omdat dat laatste meer op advertenties lijkt. Voor jou betekent dit dus dat je via content kan adverteren, zonder dat het overkomt als een advertentie. De gepubliceerde content lijkt immers op wat de gebruikers zelf doen, waardoor ze de content, en zo het merk, meer gaan vertrouwen.

Conclusie

In de beginjaren werd TikTok vaak niet serieus genomen, en eerder gezien als een platform voor tieners. Zo’n 8 jaar later zijn we gedwongen om onze perceptie aan te passen. Veel B2B-bedrijven hebben dat al ingezien en besloten volop in te zetten op TikTok. De grootste uitdaging daarbij schuilt vooral in het creatieve aspect en de juiste tone of voice. Maar door het grote bereik en de grote betrokkenheid bij het platform loont het absoluut de moeite om die uitdaging aan te gaan. 

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.