Hoe vind en zoek ik een goede copywriter?

Het is niet eenvoudig om een goede copywriter te vinden. Door het succes van contentmarketing en de online aanwezigheid van merken neemt de vraag naar goede copywriters toe. Maar goede copywriters die ook jouw business begrijpen, zijn niet dik gezaaid. Hoe kan je ze vinden?

Een copywriter zoeken en vinden begint bij de briefing

Start met het schrijven van een briefing voor een artikel dat je nodig hebt. Dat is niet alleen een goede oefening voor jezelf, het zal je ook snel duidelijk maken welk type copywriter je zoekt. Moet de copywriter schrijven over mode of over technische onderwerpen? Het is duidelijk dat een modejournalist minder geschikt zal zijn om over technische onderwerpen te schrijven. Een briefing bevat niet alleen het onderwerp van het artikel, maar vertelt ook iets over de doelgroep (buyer persona). Voor een zakelijke en hooggeschoolde doelgroep zal de tone of voice anders zijn dan voor een jonge en hippe doelgroep. Heb je een junior copywriter nodig of juist een senior? Een briefing zal je snel meer inzicht geven.

Maak een vacature

Op basis van je briefing kan je nu een goede vacature schrijven. Gebruik de belangrijkste elementen uit de briefing om je vacature uit te schrijven. Eenmaal de vacature klaar is, is het de bedoeling om die te publiceren op websites die gekend zijn bij en bezocht worden door copywriters. Er zijn vandaag voldoende mogelijkheden om vacatures te promoten.

> Lees ook: Hoe schrijf ik een goede vacaturetekst voor een copywriter?

Organiseer een test

Als je verschillende reacties gekregen hebt, is het vaak niet zo eenvoudig om daaruit de juiste copywriter te selecteren. Waarop moet je letten? Zoals je zal merken, beschikken copywriters vaak over heel wat specialiteiten. Ook het beoordelen van hun referenties is niet altijd gemakkelijk, omdat ze vaak ver afstaan van de onderwerpen die jij nodig hebt. Een test kan dan helpen. Waaruit kan zo’n test bestaan? Maak de test zo realistisch mogelijk. Als je bijvoorbeeld iemand nodig hebt die Franse teksten moet herschrijven naar het Nederlands, kan je de kandidaten zo’n oefening laten doen. Gebruik zoveel mogelijk echte onderwerpen of vertalingen die je ook daadwerkelijk nodig hebt. Zo laat je de copywriter ook meteen voelen waarover hij of zij zal moeten schrijven.

Valideer de test

Maar hoe valideer je die test? Op welke criteria beoordeel je de schrijvers: op schrijffouten, op stijl, op creativiteit, op tone of voice, op snelheid…? Je maakt dit best op voorhand voor jezelf uit en geeft dit ook aan de redacteurs mee voor ze aan de test beginnen. Heel wat copywriters kunnen immers verschillende stijlen aan. Als je bijvoorbeeld meer creativiteit nodig hebt in het schrijven, kunnen ze hier volop op inzetten tijdens de oefening. Maar dan moeten ze dit natuurlijk wel weten.

Cultuur

Ontmoet de copywriter altijd voor je een samenwerking start. Een persoonlijk gesprek zal je meer inzicht geven in de persoon en duidelijk maken of de copywriter past bij je bedrijfscultuur. Hou er wel rekening mee dat veel copywriters vooral met hun pen spreken. Sommigen kunnen dus introvert overkomen, maar wel heel goed schrijven. Op zo’n moment zal het vooral zoeken zijn naar de juiste balans tussen je interne cultuur en het karakter van de copywriter.

Laat je begeleiden

Ben je niet vertrouwd met het selecteren van copywriters, dan kun je je hierin laten begeleiden door gespecialiseerde bureaus, zoals Mediafortapeople. Zij hebben intern de knowhow en de ervaring om de juiste copywriters te selecteren.

5-9 juni 2023 Create: Content Creation Congress

  • Voor contentcreators
  • Talks & workshops
  • Copywriting
  • Multimedia
  • Social media
  • Content tools
  • 5 dagen
  • Online: geen verplaatsing
  • Gratis
Schrijf je in

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.