Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Hoe schrijf ik een goede vacaturetekst voor een copywriter?

Een goede vacaturetekst begint bij een goede briefing. Je moet namelijk weten naar wie je precies op zoek bent. Een storyteller is geen marketingspecialist en een junior copywriter mist misschien net die extra ervaring die een senior wel heeft voor een welbepaalde opdracht. En voor een heel specifiek onderwerp ga je eerder op zoek naar een specialist. Een eerste belangrijke factor is dus bepalen wat voor soort teksten er geschreven moet worden en voor welke doelgroep.

Uiteraard is ook de taal van belang, teksten worden namelijk het best geschreven in de moedertaal van de copywriter. Een perfecte kennis van de taal is dan ook onontbeerlijk. Fouten in teksten kunnen we ons niet permitteren en het uiteindelijke doel is perfecte teksten aan te leveren in een onberispelijk taalgebruik.


Natuurlijk ben je op zoek naar iemand die zowel zelfstandig als in team kan werken, die proactief, creatief en stressbestendig is. Maar moet je copywriter ook nog andere specifieke vaardigheden hebben, zoals het analyseren van data en resultaten uit online media of moeten zijn of haar teksten SEO-proof geschreven zijn? Geef in je vacature een zo ruim mogelijke omschrijving van het takenpakket van de copywriter waarnaar je op zoek bent. Het is niet omdat het voor jou evident is, dat het dat voor de kandidaat ook is.

> Lees ook: Hoe vind en zoek ik een goede copywriter?

Let er echter wel voor op dat je niet te specifiek op zoek gaat. Meestal heeft een copywriter een tot maximum 2 specialiteiten waar hij echt goed in is. Een copywriter die gespecialiseerd is in SEO, kan schrijven over de technische aspecten van logistieke oplossingen en ook nog eens briefings kan vertalen uit het Duits, wordt waarschijnlijk zoeken naar een speld in een hooiberg…

Niet onbelangrijk is ook het volume aan teksten dat je een copywriter wil laten schrijven. Ben je op zoek naar iemand die sporadisch een blogpost of artikel voor je schrijft (eerder een freelancer, dus) of zoek je net iemand die de hele week beschikbaar is en bij jou op kantoor zijn of haar teksten komt schrijven.

Houd er in het tweede geval rekening mee dat freelancers minder in aanmerking komen voor deze job, aangezien zij hoogstwaarschijnlijk vaste klanten hebben waarvoor ze regelmatig schrijven. Zich voltijds vrijmaken zal dan moeilijk worden, maar misschien is een deeltijdse aanwezigheid, aangevuld met thuiswerk, wel de gulden middenweg? Bepaal vooraf of dit voor jou kan werken.

Zoek je een copywriter voor een bepaalde periode? Geef dan zeker de start- en einddatum mee in je vacature. Geïnteresseerde copywriters kunnen dan alvast hun planning raadplegen en de mogelijkheden bekijken om jouw volume teksten er nog bij te nemen. Dat geldt overigens ook voor voltijdse copywriters, ook zij plannen graag hun volgende opdracht in functie van jouw vraag.

Kortom, weet waar je naar op zoek gaat alvorens je je vacature online zet en tijd verliest met het screenen van copywriters die eigenlijk niet matchen met de functie die je in de aanbieding hebt. Het zal iedereen tijd besparen en de beste resultaten opleveren wanneer je omschrijving duidelijk is van bij de start.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.