- Contentproductie
Hey Google, handen af van onze content
Is Google een zoekmachine die vriendelijk doorverwijst naar relevante content? Of heeft het een businessmodel dat vooral andermans content gebruikt om er zelf beter van te worden? We doen de oefening met onze eigen Mediaforta-content en wat lekkere koffie.
Google, de meest populaire zoekmachine op het internet. Handig, snel en accuraat. Google doet er alles aan om de gebruiker de juiste antwoorden te bieden op de zoektermen die wij met zijn allen ingeven. En dat doen we volop. Google is met verre voorsprong de meest gebruikte zoekmotor. Het beheert 90% van alle online zoekopdrachten in België en 88% in Europa. Met deze cijfers laten ze de concurrentie ver achter zich.
> Lees ook: Bereid je website voor op Google Page Experience
Quasi-monopolist
Het is met andere woorden niet overdreven te stellen dat Google niet alleen de dominante zoekmotor is, ook beschikt over een quasi-monopolie op de markt van zoekmachines. Die positie heeft Google geen windeieren gelegd, zoveel is eveneens duidelijk. De winst in 2020 steeg tot 15,7 miljard dollar, ten opzichte van 11,9 miljard dollar een jaar eerder.
Het meeste van zijn geld verdient Google met de advertenties: meer dan 80% van de opbrengsten komt uit advertenties zoals zoekmachine en Youtube (bron rtlnieuws.nl). Op zich is daar niets verkeerd mee. Maar wanneer we dieper inzoomen op het businessmodel van Google, dan volgen een aantal opmerkelijke systeemfouten.
Systeemfout 1
Google verwijst niet zomaar, het gebruikt ook content
Neem nu de zoekresultaten. Wanneer je een zoekterm intikt, dan haalt Google een aantal gerelateerde resultaten naar boven. Onder de noemer ‘Google Nieuws’ krijgt de lezer content voorgeschoteld die het niet zelf heeft gemaakt en dat geeft het ook zelf aan in de omschrijving van Google News:
“Google News is een dienst van Google Inc. om nieuwsbronnen te doorzoeken. De dienst neemt de titels, eerste alinea’s en mogelijk een afbeelding van de artikelen van kranten, politieke partijen en organisaties over. De Amerikaanse versie biedt inmiddels ook zelf volledige nieuwsberichten.”
Kortom, Google gebruikt volop content in zijn zoekresultaten waarvan het zelf niet de eigenaar is. Daarbovenop vergoedt het de echte eigenaars er ook niet voor. Onder andere in Australië leidde dat tot de nodige ophef.
Onze tegenvoeters stemden immers een wet die Google verplicht om te betalen wanneer het linken overneemt naar nieuwsartikelen. Google liet eerst de spierballen rollen, om dan snel een overeenkomst te tekenen met een aantal grote nieuwsmedia.
Verwijzen naar koffie of die koffie zelf uitschenken?
Interessant is ook om de tegenargumentie te lezen van Google. Google topvrouw Mei Silva “ vergeleek uitgevers die moeten betalen om links naar hun content te tonen met een vriend een koffiebar aanraden en dan van de koffiebar een factuur krijgen omdat je hun naam gebruikt hebt. Nog volgens de Google-topvrouw resulteert de Australische wet in een einde van het vrije en open internet (bron VRTNWS)”.
Het argument van Google klopt maar gedeeltelijk. Google stuurt niet enkel mensen door naar de koffiebar die Silva aanhaalt, het laat zijn bezoekers eerst wat proeven van wat koffie uit de koffiebar zonder dat de eigenaar daar toestemming voor gaf (of zelfs maar gevraagd werd om toestemming).
Ook het argument over het ‘vrije’ internet moet voor de contenteigenaars cynisch ogen. Google beslist immers over het doorverwijzen en die machtspositie staat almaar meer ter discussie. Een aantal dagen voordat Google plooide in Australië voltrok zich eenzelfde scenario in Frankrijk, waar Google onder druk van de Franse concurrentiewaakhond een overeenkomst bereikte met de grootste uitgevers.
Systeemfout 2
Google grijpt in op je website
Helaas blijft het niet bij ongevraagd stukjes content (of koffie) inzetten voor het eigen geldgewin. Google gaat nog een stapje verder. De featured snippets lijken in eerste instantie ook een voorbeeld van koffie schenken zonder toelating van de eigenaar. Het gaat om stukjes content die meteen een antwoord bieden op de zoektermen die jij als gebruiker invoert. Helaas blijft het niet bij het gebruiken van content die Google zelf niet bezit. Het grijpt ook in op de sites waar het die content heeft gehaald.
Mediaforta ‘scoort’ zelf een zogenaamde featured snippet met de vraag ‘Wat is een contentplatform?’ Google geeft meteen het antwoord weer in de snippet.
De lezer hoeft niet naar onze blog om het antwoord te lezen, maar als hij dat toch doet, zie je nog iets straffers. In de blogpost die uitlegt wat een contentplatform nu precies is, verandert Google de vormgeving door de tekst die het eerder gebruikt heeft ook nog in het geel te markeren. Over lef gesproken.
Systeemfout 3
Google ontraadt het doorverwijzen
In het geval van het blogartikel over contentplatformen, hopen we dat de lezers die er meer willen over weten alsnog op zoek gaan op onze website naar meer info. Maar voor minder diepgaande onderwerpen maakt het gebruik van content tussen de zoekresultaten de kans heel klein dat de (be)zoeker überhaupt nog doorklikt naar je website.
Neem nu de vraag ‘Welke maand begint de lente?’ In de zoekresultaten valt al meteen op dat Google niet enkel in de featured snippet oneigen content gebruikt. Ook op verwante vragen krijg je meteen het antwoord. Of om bij de koffiebar te blijven: Google haalt niet alleen een voorproevertje ongevraagd uit je koffiebar, het neemt kopjes mee met alle aanverwante soorten koffie en biedt die zonder jouw toestemming aan. De incentive om nog langs te komen in de koffiebar valt bijna helemaal weg.
Zero click Google searches
Vanuit user experience bekeken, creëert Google een fantastische ervaring. Bij dit soort van weergave zullen gebruikers echter nog nauwelijks doorklikken naar de pagina waar Google de content vandaan haalt (hoewel Google het tegendeel beweert).
Het ontraden om door te klikken, heeft ook een naam: het zijn de zogenaamde ‘zero click Google searches’. Rand Fishkin publiceerde recent een studie waarin het aantal zero click Google searches naar 65% van alle zoekresultaten is gestegen. Dat is een gigantische impact. Bedrijven die volop inzetten op SEO weten meteen waar ze aan toe zijn.
> Lees ook: Wake-upcall voor bedrijven die volop investeren in social media en Google
Mediaforta heeft Google gevraagd of het de rechten bezit van de content die het toont. Na een goede twee maand wachten we nog steeds op een antwoord. Al kennen we het antwoord: Google heeft die rechten niet. Kunnen we als eigenaar van onze content heil verwachten van de wetgever? De nieuwe Europese auteurswetgeving stipt in artikel 11 en 13 aan dat grote platformen dienen te betalen voor het plaatsen van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Het is nu aan de lidstaten om deze Europese bepalingen om te zetten in nationale wetgeving. Het benieuwt ons enorm wat de impact zal zijn voor Google als dit proces zich in gang trekt.
Wordt vervolgd! (al dan niet in de koffiebar)
Duurzaamheidscommunicatie in de praktijk: hoe pakt Vanheede Environment Group dit concreet aan?
14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt
Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.