Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

CREATE Content Creation Congress: Meet the content creators: Tom Rumes

Tom Rumes, docent aan de Thomas More Hogeschool en auteur van ‘How to Story’ en ‘Be the Story’, ontleedt tijdens zijn CREATE-talk klassieke en nieuwe vormen van storytelling. Zo neemt hij het creëren van video met behulp van de smartphone onder de loep. “De smartphone is voor mij als een Zwitsers zakmes voor het creëren van content.”

Waarom heb je ervoor gekozen om je te specialiseren in storytelling?

“Tijdens mijn studies Regie aan het RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound) in Brussel heb ik me geschoold in het scenarioschrijven. In mijn professionele loopbaan ben ik me verder gaan verdiepen in verhaal- en scenariostructuren. Tegelijk ontwikkelde ik een sterke interesse in technologie. Die combinatie was destijds een beetje ongewoon, want je werd ofwel in het vakje content ofwel in het vakje techniek gestopt, maar voor mij zijn verhalen en technologie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vandaag meer dan ooit. Verhalen worden niet enkel verteld via televisie, radio en magazines, maar ook via het internet en social media, met behulp van virtual reality, HD-camera’s, artificiële intelligentie …”

> Beluister ook de podcast met Tom Rumes

Zie je duidelijke trends en ontwikkelingen in storytelling?

“Als je vandaag de dag je doelpubliek wilt bereiken, dan moet je harder je best doen dan ooit, want je doelpubliek zit op veel meer platformen dan voorheen. Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, straks de metaverse … Waar is de tijd dat je enkel moest inzetten op printmedia, radio en televisie?”

“Storytelling is duizenden jaren oud, maar het internet en social media hebben onze stiel ingrijpend veranderd. Een belangrijke ontwikkeling: we zijn van lineaire naar non-lineaire verhalen gegaan. Een klassiek verhaal heeft een inleiding, personages, een conflict en een climax, maar die opbouw en indeling gelden vandaag niet meer. Non-lineair betekent dat er verschillende ingangen in je verhaal zijn. De ene persoon komt in het verhaal terecht via Instagram, de andere ontdekt het boek nadat hij de film heeft gekeken, een derde valt binnen na een bezoek aan een event.”

“De vraag is dan: hoe vertel je delen van een groter verhaal op verschillende platformen (Facebook, Instagram, televisie, events) via verschillende media (tekst, audio, video) in verschillende formats? Wat zijn de relaties tussen al die deelverhalen? En welke tools kan je gebruiken om je verhaal te vertellen? Op dat domein beleven we een heuse revolutie. Heb je geen budget om een professionele en dure cameraman in te huren, dan gebruik je je smartphone. Heb je geen budget voor copy? Dan kan je je toevlucht nemen tot ChatGPT.”

> Nog niet ingeschreven voor Create? Schrijf je hier snel in.

Bestaan er misverstanden over storytelling?

“Je moet altijd vertrekken vanuit het verhaal, nooit vanuit de tools. Het is niet omdat Facebook populair is, dat je per se moet inzetten op dat kanaal om je verhaal te vertellen. Mogelijk heb je meer aan een klassieke brochure. Wil je een ‘how to’-video maken voor een jong publiek, dan loont het om te kiezen voor TikTok. Als je een inhoudelijke boodschap voor een wat ouder publiek wil brengen, dan moet je die zeker niét lanceren via TikTok.”

Wat zijn de belangrijkste boodschappen die je wil meegeven in je CREATE-talk?

“Ik ga tijdens CREATE in op smartphonevideo’s. De smartphone is voor mij als het ware een Zwitsers zakmes voor het creëren van content. Je vindt vandaag ontelbare apps voor je telefoon om video mee te maken. Als contentmaker moét je die apps onder de knie krijgen als je je boodschap divers en aantrekkelijk wilt maken.”

“Het mooie is: echt iedereen kan mooie videomontages op zijn smartphone maken. Het is makkelijk, het is leuk, het is goedkoop. Ik zie enkel voordelen. Veel bedrijven blijven weg van video omdat ze er naar eigen zeggen de centen niet voor hebben. Sorry, maar je moet daar echt geen grote budgetten voor uittrekken.”

“The future does not fit into the containers of the past. Bedrijven en organisaties die denken dat ze technisch hoogstaande en dus peperdure video’s moeten produceren, hebben de boodschap niet begrepen. Technische perfectie is geen vereiste om je boodschap of verhaal op de juiste manier over te brengen. Het succes van TikTok bewijst dat ten overvloede. Minder gesofisticeerd betekent niet noodzakelijk minderwaardig. Als je met een amateurvideo meer dan 100.000 views haalt, waarom dan investeren in een high end video die slechts 10.000 views oplevert?”

Hoe onderscheid je jezelf in deze stiel, hoe haal je topkwaliteit?

“Door mezelf voortdurend bij te scholen. Ik zat al op Musical.ly, de voorloper van TikTok, toen die app nog in zijn kinderschoenen stond. Als ik word uitgenodigd door BNP Paribas Fortis om te komen praten over nieuwe trends, dan wil ik ook echt de nieuwste trends toelichten. Niet ontwikkelingen die de experts bij de bank al kennen en toepassen. Dat dwingt me om scherp te blijven. Ik ben onlangs tien dagen mijn neus gaan opsteken op South by Southwest in Austin (Texas, Verenigde Staten), een festival op het snijpunt van muziek, film en technologie. Daar loop je rond in de toekomst. Wat heb ik er geleerd? Zonder een nieuwe killer device is VR ten dode opgeschreven, alles draait om NFT en AI. Die nieuwe inzichten verwerk ik in mijn presentaties en colleges.”

Create 2023

 

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.