Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Content curatie op social media: zo werkt het

Social media zijn een fantastische manier om nieuwe en originele content te verspreiden, maar ze bieden ook een kans op een mooie aanvulling: gecureerde content of content die je in andere media zoekt en opnieuw verspreidt. Maar ook voor wie aan content curatie doet, is het zaak om origineel uit de hoek te komen en niet plat te kopiëren. Dit artikel legt uit hoe dat kan.

Bedrijven die met content een autoriteit in hun sector willen worden, doen dat bij voorkeur met zo veel mogelijk originele, nieuwe en vernieuwende content. Toch kan het ook zinvol zijn om aan content curatie te doen. Heel vaak krijgt die gecureerde content het etiket van noodoplossing: je zit even in tijdsgebrek of zonder inspiratie en post snel enkele updates waarin je verwijst naar voor je doelgroep interessante content die je elders aantrof.

> Lees ook: Eenvoudig je sociale media bereik verhogen

Content curatie op social media is liefst geen noodoplossing

Content curatie is in dat geval inderdaad een goede noodoplossing, maar het kan zoveel meer zijn dan dat. Bedrijven die een specialist zijn in hun sector, kennen de media en de bronnen met nuttige informatie zeer goed. Ze zitten in een bevoorrechte positie om content op te diepen die voor hun doelgroep nuttig is en hen die aan te leveren. Niet als noodoplossing, maar bij voorkeur mooi geïntegreerd in de totale contentmarketingstrategie.

In dat geval fungeert content curatie als een extra element, een meerwaarde die je je publiek aanbiedt. Toch is dat niet de enige reden waarom content curatie goed kan werken op je social media accounts:

1. Content curatie op social media biedt meerwaarde aan je publiek door bronnen aan te bieden die ze anders niet handen ontdekt.

2. Content curatie verhoogt het publicatieritme en biedt je de kans om even harder te focussen op andere nieuwe content.

3. Met content curatie trek je ook de aandacht van de media wiens info je deelt. Als je naast de gecureerde content ook andere originele content brengt, verhoogt de curatie de kans dat zij die ook oppikken.

4. Content curatie is prima om te experimenteren en te weten te komen of je publiek interesse heeft in bepaalde onderwerpen of net niet.

Hoe cureer je best?

Keuze zat natuurlijk, ongeacht de sector waarin je actief bent. De meeste bedrijven kunnen uit heel content putten en ook al kan experimenteren zoals gezegd nuttig zijn, toch wil je liefst goede keuzes maken. De content die je deelt, moet daarom best hiermee rekening houden:

1. Boodschap. Aansluiten bij de centrale boodschap die je als bedrijf wil brengen, zonder die al te expliciet te promoten. Ben je een producent van sensoren in wagens, dan is het zeer relevant om een artikel over zelfrijdende auto’s te delen dat afkomstig is van een internationaal gereputeerde bron.

2. Customer journey. Kijk of de content past in de customer journey van je klant. Een artikel mag nog zo interessant zijn, als je het niet kan plaatsen op het traject dat je klant aflegt, als het hem op geen enkel moment vooruithelpt, dan heeft het geen zin om het te delen.

3. Reputatie. Zend je publiek enkel content van bronnen die hoog aangeschreven zijn. Wie te vlug sharet, loopt het risico misleidende content de wereld in te helpen. Ook content van directe concurrenten mijden veel bedrijven om begrijpelijke redenen, maar soms moet het ook kunnen.

4. Toon je mening. Cureren hoeft niet te betekenen dat je de content plat moet overnemen. Aarzel niet om iets toe te voegen: een compliment, wat context om de content in te leiden, je verwondering, enzovoort.

Hoe vind je die content?

Sla niet lukraak aan het cureren, maar zet een onderbouwd proces op dat het mogelijk maakt om continu interessante content uit de markt te halen en te delen. Dat start bij het helder definiëren van de centrale boodschap in je contentmarketingaanpak, maar het gaat verder dan dat.

1. Selecteer een basispool van bronnen. Zet tien titels, websites of blogs op een rij die voldoen aan de criteria: kwalitatief, betrouwbaar met genoeg relevante info in functie van je boodschap en de customer journey van je publiek.

2. Monitor wat op die bronnen verschijnt. Vergeet ook niet dat dit tijd vergt: het is meer dan even snel over de betrokken websites scrollen. Geef iemand de verantwoordelijkheid om op vastgelegde tijdstippen de content te scannen. Draal niet: het heeft geen zin om pas weken na publicatie van de oorspronkelijke content te gaan sharen op je social media. Dat kan af en toe, als je echt iets ontdekt, maar het mag niet de regel zijn.

3. Kijk af en toe verder. Beperk je echter niet tot de selectie. Duik regelmatig de diepte in en zoek buiten de vaste bronnen. Dat kan via trefwoorden in je social media, maar ook via tools als Alltop of Feedly.

Niet zo moeilijk

Wie content curatie goed organiseert en uitvoert, zal snel ervaren dat dit niet het moeilijkste onderdeel van contentmarketing is. Dat maakt het zoals aangehaald vaak tot een noodoplossing, maar zie het vooral als een eenvoudige manier om toch veel meerwaarde te creëren.

Wie merkt dat zijn publiek er tuk op is, kan zelfs een stap verder gaan en de curatie automatiseren. Dit is een steeds vaker voorkomende techniek, maar enkel een aanrader voor wie echt een set van betrouwbare bronnen heeft uitgewerkt en die via RSS-feeds wil rondzenden.

Kan werken, maar bedrijven die op hun social media van start gaan met content curatie zullen meer plezier beleven aan de niet-geautomatiseerde benadering.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.