Create 2023 gemist?

  • Voor contentcreators
  • Talks & workshops
  • Copywriting
  • Multimedia
  • Social media
  • Content tools
  • 12 talks
  • Gratis
Herbekijk nu

Wat is er goed aan ChatGPT?

ChatGPT heeft voor velen van ons de ogen geopend voor de mogelijkheden en de vooruitgang van artificiële intelligentie. De slimme chatbot stuit op kritiek en controverse, maar niets lijkt zijn wereldwijde veroveringstocht te kunnen stoppen.

Wat is er fout aan ChatGPT? Daar worden momenteel wereldwijd verhitte politieke en maatschappelijke discussies over gevoerd. Je zou bijna vergeten om de vraag eens om te draaien: wat is er goed aan ChatGPT?

Voor het gemak hebben we de vraag gewoon aan ChatGPT zelf gesteld. Het antwoord van de chatbot geeft meteen een goed beeld van de kwaliteiten van de AI-tool.

“Als een AI-taalmodel heeft ChatGPT verschillende kenmerken die het een waardevol instrument maken voor verschillende taken:

1. Taalvaardigheid: ChatGPT is getraind op een enorme corpus van tekstgegevens, wat het in staat heeft gesteld om een hoog niveau van vaardigheid te ontwikkelen in natuurlijke taalverwerking. Dit betekent dat ChatGPT mensachtige antwoorden kan begrijpen en genereren op een breed scala van vragen en prompts.

2. Flexibiliteit: ChatGPT is een zeer flexibel instrument dat kan worden aangepast aan een verscheidenheid van toepassingen. Het kan worden gebruikt voor chatbots, taalvertaling, tekstgeneratie en andere natuurlijke taalverwerkingstaken.

3. Toegankelijkheid: ChatGPT is een open-source instrument, wat betekent dat het beschikbaar is voor iedereen die het wilt gebruiken. Dit maakt het toegankelijk voor individuen, organisaties en bedrijven die mogelijk niet de middelen hebben om hun eigen taalmodellen te ontwikkelen.

4. Schaalbaarheid: ChatGPT kan worden opgeschaald of verkleind afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. Dit betekent dat het kan worden gebruikt voor kleinschalige projecten of grootschalige toepassingen.

Lees ook: AI en ChatGPT: Handen af van onze content!

Winst in efficiëntie

De resultaten zijn ronduit indrukwekkend. Verklarende teksten schrijven, rapporten samenstellen, contracten opmaken: ChatGPT kan in enkele seconden tijd taken uitvoeren waar het menselijke brein uren of dagen voor nodig heeft.

De chatbot doet dat zelfs zo goed, dat hij tot ongewenste effecten leidt. Leraren in het onderwijs zitten met de handen in het haar omdat ze niet meer kunnen nagaan of leerlingen een essay zelf hebben geschreven of die job gewoon hebben toevertrouwd aan ChatGPT. Marketingbedrijven snoeien in hun kosten omdat ze bepaalde content evengoed en met veel minder middelen via ChatGPT kunnen produceren.

Here to stay

De technologie achter de slimme chatbot is verre van feilloos, maar je bent naïef als je denkt dat je ze zal kunnen tegenhouden. ChatGPT is here to stay. Moederbedrijf OpenAI heeft financiële steun van giganten als Elon Musk (was een van de oprichters, maar sinds 2018 niet meer actief in de raad van bestuur), Microsoft, Infosys, YCombinator en Amazon. Die jongens zijn wel tegen een stootje bestand.

Het feit dat Microsoft 10 miljard dollar steekt in het bedrijf, wil wat zeggen. Algemeen wordt aangenomen dat Microsoft de AI-machine in zijn producten zal verwerken.

Dat blijft niet onopgemerkt: Google heeft onlangs “code rood” afgekondigd, het signaal dat ontwikkelaars alle zeilen moeten bijzetten om een gepast antwoord te formuleren. Dat antwoord heeft de naam BARD gekregen. We mogen verwachten dat Microsoft en Google de strijd zullen opdrijven om de beste AI te produceren. De gebruiker kan daar alleen maar baat bij hebben.

Doordat een deel van de broncode van ChatGPT openbaar is, kunnen externe bedrijven add-ons ontwikkelen, bijvoorbeeld door een koppeling te maken met Excel, Gmail, YouTube, Whatsapp, … Opnieuw: de gebruiker zal daar alleen maar profijt uit halen.

Problemen zijn er om opgelost te worden

Ja, er zijn problemen. ChatGPT fabriceert teksten die gebaseerd zijn op bestaande content, zonder de auteurs of ontwikkelaars van die content daarvoor te vergoeden. Die auteursrechtenkwestie zorgt voor tegenwind, maar voor hoe lang?

Even ter herinnering: ook in de beginjaren van YouTube woedde dezelfde discussie: kan inhoud zomaar worden verspreid zonder dat daar auteursrechten voor worden betaald? Die kwestie heeft de groei van YouTube niet tegengehouden. Integendeel, het medium heeft een formule uitgewerkt die ervoor zorgt dat alle betrokken partijen profijt halen uit de filmpjes op zijn kanaal.

Ja, ChatGPT maakt fouten. Dat blijkt uit de soms knullige antwoorden die de chatbot genereert. De AI die de tool aanstuurt is heel goed in het herkennen en analyseren van stukken tekst, maar nadenken over de relevantie of correctheid ervan kan het niet. In die zin is de AI best dom, in vergelijking met wat de mens kan bedenken. Maar daar wordt aan gewerkt. De kinderziekten van de nieuwe tool zullen snel overwonnen zijn.

De kapper en de tondeuse

We kunnen proberen de technologische ontwikkeling tegen te houden, maar dat zal niet lukken. Vooruitgang laat zich niet tegenhouden, nooit ofte nimmer. We doen er dus beter aan om AI in zijn diverse uitingsvormen te omarmen.

En moeten copywriters en andere content creators echt voor hun job vrezen? Bedenk dan dit: de kapper is niet vervangen door de tondeuse, hij heeft het apparaat leren gebruiken in zijn voordeel.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.