Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Moeten webinars heuse tv-shows worden?

Is het jou ook opgevallen hoeveel webinars er plaatsvonden tijdens corona? Tegenwoordig kan je iedere dag wel een webinar volgen. En dat is goed nieuws: op die manier spijkeren we onze kennis bij en komen we tot nieuwe inzichten. Maar ondertussen krijgen sommige webinars wel de allures van een heuse tv-show. Is dat nodig? Moet je als merk stevig inzetten op het visuele aspect? Of zorgt dat net voor overkill?  

Webinar of tv-show? 

We hebben de laatste weken webinars gezien die eerder op een tv-programma leken. Ze werden volledig gepresenteerd door bekende en professionele presentators en tijdens het webinar werden er verschillende gasten live bijgehaald van over de hele wereld. De presentator, die op een podium leek te staan, keek dan naar boven, waar de interventies van die sprekers live getoond werden op een groot scherm. 

Na deze interventie richtte de presentator zijn blik recht in de camera en kondigde aan dat er een rondetafelgesprek zou volgen met verschillende andere gasten. Op dat moment stapten de gasten de studio binnen en begon het gesprek. De presentator en de gasten werden ondertussen vanuit verschillende invalshoeken gefilmd. Een knap stukje techniek. En eerlijk, het zag er allemaal heel goed uit. 

Maar ging het hier nu om een webinar? Of moeten we hiervoor een andere term gebruiken? En is dit de nieuwe norm voor wat we als kijker van een webinar verwachten? 

> Lees ook: B2B-webinar piekt niet enkel dankzij COVID-19

Inhoud eerst 

Uiteraard speelt de vorm waarin de content gebracht wordt een rol. We zijn uiteindelijk allemaal groot geworden met goed gemaakte televisie. En wanneer een tv-programma niet voldoet aan de huidige normen, dan wordt het niet eens uitgezonden. Als tv-kijker verwachten we goed gemaakte televisie.  Maar geldt dit nu ook op het web? Verwachten we als kijker van een webinar nu echt een goed uitgewerkte live-uitzending op het niveau van een goed gemaakt tv-programma? Volgens mij niet. 

Het doet me wat denken aan de beginjaren van het internet. Heel wat uitgevers presenteerden toen hun geschreven content in de vorm van een magazine op het net. Een pdf waardoor je kon bladeren. Of binnen een app die je kon doorbladeren, met op iedere pagina wel wat interactieve mogelijkheden. Het zag er allemaal ook goed uit, maar de ervaring van een magazine werd niet gehaald. 

Al snel werd duidelijk dat het internet een specifiek medium is, dat zijn eigen kenmerken en wetmatigheden heeft. Je kan het ene medium dus niet zomaar overzetten op het andere medium. Een webinar volgen we op een computer of tablet en we leunen tijdens het kijken naar voor. Een tv-show bekijken we op een televisiescherm vanuit onze zetel. Dit zijn dus twee verschillende kijkerservaringen en verwachtingen. 

Uit onderzoek gedaan in 2020 door Hubspot bij 400 personen, blijkt dat de meeste mensen zich inschrijven voor een webinar  omdat ze iets willen bijleren over hun industrie of hun hobbies (67%). Het entertainmentgehalte is dus ondergeschikt aan de inhoud. Je kiest dus beter voor een goede inhoudelijke spreker met wat minder spektakel, dan voor een slechte spreker in een groot opgezette liveshow.  

Afstand versus echtheid 

Waarom zetten merken dan toch in op tv-webinars (laten we ze zo even noemen)? De content en de vorm waarin die content gebracht wordt, maken natuurlijk deel uit van het imago dat een merk wil neerzetten bij zijn doelgroep. Kan een groot bedrijf zich permitteren om een webinar uit te zenden zonder dat het een tv-show wordt? Stralen het visuele en de vorm niet rechtstreeks af op het merk? 

Uiteraard is er een link. En zoals aangehaald wil het oog ook wat. Maar een webinar moet vooral inhoudelijk goed zitten. Dat betekent niet dat we als kijker niet ook een minimum aan technische verwachtingen koesteren: goed beeld, vlotte streaming, goed geluid en de mogelijkheid tot interactie zijn een absoluut minimum. Maar die technische vereisten zitten vandaag standaard inbegrepen bij heel wat webinarsoftware. 

Bovendien creëert zo’n tv-webinar naar ons gevoel eerder een afstand met de kijker. Een webinar dat niet zo ‘afgelikt’ is en waar nog plaats is voor spontaniteit en puurheid maakt de afstand tussen het merk en de kijker juist kleiner. Dus vooraleer je een heel strak geregisseerd webinar op poten zet, hou je er best rekening mee dat de afstand tussen je kijker en je merk hierdoor alleen maar groter wordt. En dan zwijgen we nog over de kostprijs van zo’n tv-webinar. 

Conclusie: 

Tv-webinars zijn knappe staaltjes van techniek. Maar als kijker van een webinar focussen we vooral op de inhoud en minder op de vorm. En hoe minder showgehalte, hoe dichter je bij je publiek staat. Je merk wordt dan ook als ‘echter’, ‘puurder’ en toegankelijker gepercipieerd.  Dus als je morgen een webinar wilt organiseren dat sterk geapprecieerd wordt door je klanten, focus dan eerst op de inhoud. En probeer die dan op een technisch goede manier te brengen, zonder de allures van een tv-show. 

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.