Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Interviewen doe je zo!

Of je nu interviewt voor een podcast, een artikel of een video: een goed interview is meer dan je op voorhand opgestelde vragenlijstje aframmelen. Interviewen is een kunst die je op verschillende manieren kan benaderen. Zonder onderstaand artikel teniet te willen doen, lees je hieronder dus geen absolute waarheid. Wel enkele handvaten om je op weg te helpen.

Voorbereiding is key

Men zegt wel eens ‘een goede voorbereiding is het halve werk’, en dat is hier niet anders. Daarom is het voor een podcast of video-interview een goed idee om steeds een voorgesprek te doen. Daarin kan je (telefonisch) al polsen naar hoe je interviewee spreekt, over welke topics die enthousiast is, welke onderwerpen minder in zijn of haar interessegebied liggen, …

Op basis van je voorgesprek kan je je interview voorbereiden en verder researchen. Hoe grondig je te werk gaat, hangt af van persoon tot persoon. Sommige mensen geven de voorkeur aan een uitgebreide vragenlijst, anderen noteren liever losse topics.

Beide methoden hebben hun valkuilen. Bij een vragenlijst loop je het risico dat je te hard vasthoudt aan je voorbereiding en geen bijvragen stelt. Werk je met losse topics? Zorg dan dat je niet de focus van je interview kwijt raakt. In elk geval is het essentieel dat je actief blijft luisteren naar je gesprekspartner.

Wil je het interview opnemen? Vraag dan op voorhand toestemming, zodat er geen misverstanden ontstaan. Je apparatuur testen maakt ook onderdeel uit van je voorbereiding. Op die manier hoef je niet te stressen over technische mankementen en kan je je volledig focussen op de persoon die je interviewt.

Enkele aandachtspunten om rekening mee te houden bij je voorbereiding:

  • Vraag je af wat je luisteraar wil weten.
  • Stel ook vragen waarvan je denkt het antwoord al te weten.
  • Zorg ervoor dat jij en je gesprekspartner dezelfde verwachting hebben van het interview.

Een interview als verhaal

Een interview is niet zomaar een kruisverhoor. Het is een wisselwerking tussen jezelf en je gesprekspartner, waarbij jullie samen aan een verhaal breien. Ira Glass, de Amerikaanse radiopersoonlijkheid bekend van This American Life, stelt het als volgt: “Rather than structuring a story as a collection of arguments and ideas, structure it as a narrative, a sequence of events. This happened, then this happened, then this happened, …”

Daarom is het belangrijk om verschillende soorten vragen in je arsenaal te hebben. Om een algemeen beeld te krijgen van het verhaal, gebruik je open vragen. Bijvoorbeeld: wat vond je van het festival? Heeft je interviewee slechts een beperkt antwoord klaar? Dan kan je follow-upvragen stellen, zoals: waarom vond je dat? Hoewel gesloten vragen vaak afgeraden worden, kunnen ze in sommige gevallen wel nuttig blijken, maar dat hangt af van persoon tot persoon.

Is het verplicht om je vragen op voorhand door te sturen? Nee, maar je zorgt er best wel voor dat jullie dezelfde verwachtingen hebben van het gesprek. Als je liever je vragen niet vooraf meedeelt, zeg je best ook waarom niet. Doorgaans geef je wel mee welke onderwerpen jullie gaan behandelen in het interview. Wil je gesprekspartner toch iets meer informatie om zich voor te bereiden? Dan kan je als tussenoplossing eventueel wel enkele voorbeeldvragen voorstellen.

Enkele aandachtspunten om rekening mee te houden bij het structureren van je interview:

  • Kies een interviewstructuur en bouw je vragen op een logische wijze op.
  • Bepaal duidelijk met je gesprekspartner of je al dan niet de vragen op voorhand doorstuurt.
  • Oefenen, oefenen & nog eens oefenen! Interviewen is als een spier die je moet trainen.

Let op je houding

Hoewel een goede voorbereiding cruciaal is, begint het echte werk pas tijdens het interview zelf. Het is uitermate belangrijk dat de geïnterviewde zich comfortabel voelt. Iemand die zich niet veilig bij jou voelt, zal jou slechts beperkte informatie toevertrouwen. Daarom kan je enkele richtlijnen overlopen voor het interview. Bijvoorbeeld: je hoeft niet zenuwachtig te zijn, je kan op elk moment het interview stoppen, geef gerust aan wanneer je een pauze nodig hebt, …

Het is geen geheim dat je fysieke houding van belang is in een gesprek. Maar je houdt best ook rekening met de toon waarop je je vragen stelt en met welke reacties je geeft. Toon je gesprekspartner dat je actief luistert. Let wel op met regelmatige verbale reacties zoals ‘ja’ of ‘inderdaad’, in audiovorm ervaren luisteraars die vaak als storend.

Mag je je interviewee onderbreken? Afhankelijk van je timing is dat absoluut toegestaan. Heb je het gevoel dat een bepaald topic verder uitgezocht moet worden? Vraag dan gerust om verduidelijking, maar uiteraard op een beleefde manier. Executive producer bij Lower Street en voormalig journalist bij de BBC Sam Datta-Paulin stelt het volgende: “Interrupting isn’t always the worst thing in the world, but remember, they are the guest. You’ll have plenty of time to get your thoughts across, so let them speak.”

Enkele aandachtspunten om rekening mee te houden tijdens het interview:

  • Ontspan! Probeer je zenuwen los te laten, als je goed voorbereid bent. Leg je focus op een aandachtig gesprek voeren.
  • Bedank je interviewee na het gesprek. Dat kan met een simpele ‘bedankt’ of met een kleine attentie.
  • Zorg ervoor dat de verwachtingen na het interview ook duidelijk zijn. Kan je gesprekspartner het eindresultaat nog eens checken voor publicatie?

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.