Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Equalize it! De ultieme gids voor EQ

Zelfs als je in de beste omstandigheden opnames maakt, moet je in de meeste gevallen je audio bijstellen. Dat kan door middel van verschillende tools binnen je montageprogramma zoals compressie, noise reduction, equalizer, … Op die laatste gaan we verder in. Wat is EQ? Waarom heb je het nodig en hoe gebruik je het?

Wat is een equalizer?

Beknopt gesteld is equalizen een manier om bepaalde frequenties te verzwakken of versterken. De meest gebruikte montageprogramma’s (Adobe Audition, Pro Tools, Audacity, …) hebben standaard een EQ ingebouwd. Daarnaast zijn er ook heel wat downloadbare plug-ins voor EQ beschikbaar.

In de muziekwereld is een EQ erg courant. Bij een arrangement met meerdere instrumenten kunnen sommige partijen namelijk sterker doorklinken dan anderen. Zeker als bepaalde instrumenten in hetzelfde frequentiegebied zitten. Met een equalizer kan je instrumenten gemakkelijk van elkaar scheiden. Ook in podcasting wordt EQ gebruikt om de verstaanbaarheid van de stem te verbeteren. Iemand met een erg lage stem produceert bijvoorbeeld veel basfrequenties en kan daardoor moeilijker verstaanbaar zijn. Met een simpele bass cut haal je dit gerommel eenvoudig weg.

Hoe gebruik je EQ?

Als je je equalizer opent, zie je doorgaans een lijn van de laagste frequenties links naar de hoogste frequenties rechts. De eenheid van die frequenties is Hertz (Hz), wat het aantal trillingen per seconde van een bepaalde toon weergeeft. De gemiddelde mens heeft een bereik van 80 tot 20.000 Hz, maar dit kan variëren naargelang je leeftijd.

  • Onder 80 Hz haal je volledig weg uit je audiobestand. Het is namelijk niet hoorbaar voor de mens en kan dus enkel voor gerommel zorgen. Dit kan je handmatig doen of je kan een preset uit je montageprogramma gebruiken. Afhankelijk van welk montagesysteem je gebruikt, heet dit een high pass filter, bass cut filter, …
  • Tussen 80 en 120 Hz vind je het rijke timbre van de stem. Dit frequentiebereik is dus erg belangrijk om je podcast warm te laten klinken. Knip je deze weg? Dan maak je de stemmen dunner en gaan ze klinken zoals in een telefoongesprek.
  • Bij 200 – 240 Hz kan een stem boomy beginnen te klinken. Als je deze frequenties boost, kan de klank te zwaar en bijgevolg onaangenaam worden. Hier wordt het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke stemmen vaak duidelijk. Heb je moeite om de stemmen van twee hosts te balanceren? Dan kan je in dit frequentiebereik een kleine cut maken.
  • Tussen 300 Hz en 1 kHz merk je doorgaans de akoestiek van de ruimte waarin je opneemt op. Door met deze frequenties te spelen, kan je het doen lijken alsof je hebt opgenomen in een kleinere, intiemere omgeving.
  • Het frequentiebereik 2 – 3 kHz voegt helderheid toe aan de stem. Is een stem moeilijk verstaanbaar? Dan kan je proberen om deze frequenties een boost te geven.
  • Bij 5 – 15 kHz hoor je sissende klanken, zoals bij de letters s en t. Bij sommige mensen komen deze klanken erg naar voren en dat kan na verloop van tijd vermoeiend worden om naar te luisteren. Je kan deze frequenties equalizen, maar je kan ook een de-esser gebruiken in je montageprogramma.
  • Vanaf 15 kHz is er doorgaans nog weinig bruikbaar te vinden in je audio voor podcasts. Je kan dan ook overwegen om vanaf dit punt de frequenties volledig weg te knippen.

Grafische vs. parametrische equalizer

Er zijn verschillende types equalizers. Welke je het beste gebruikt, komt vaak neer op persoonlijke voorkeur. Hieronder een woordje uitleg over de twee meest voorkomende:

Grafische EQ

Hiernaast zie je de grafische equalizer uit het montageprogramma Adobe Audition. In dit voorbeeld bestaat de EQ uit tien banden, maar je kan ook kiezen voor twintig of dertig banden. Elke band heeft een vaste frequentie en kan je door middel van de schuiver in het midden bedienen.

Het gemak bij een grafische equalizer is dat je een duidelijk overzicht hebt van alle verschillende frequenties en je zo eenvoudig aanpassingen kan maken.

Parametrische EQ

Dit is de parametrische equalizer uit Adobe Audition. Meestal zie je bij deze EQ slechts drie tot zeven banden. Daardoor lijkt alsof je minder bewegingsvrijheid hebt, maar je kan de banden zelf instellen. De gain-functie laat je de door jou bepaalde frequentie luider of stiller zetten. Daaronder vind je de Q-factor of width. Die bepaalt in welke mate de band de andere frequenties beïnvloedt.

 

Valkuilen om te vermijden

Equalizen is een skill die je moet oefenen. Door veel te luisteren en te experimenteren bekom je de gewenste klank. Nogmaals: die gewenste klank kan voor iedereen anders zijn. Er is niet één juiste manier om EQ te gebruiken. Hieronder lees je meer over valkuilen die je best vermijdt.

Geen referentietrack gebruiken

Het montageproces duurt vaak erg lang. Daardoor worden na een tijdje je oren moe en vergeet je hoe je oorspronkelijke track klonk. Daarom is het een goed idee om een referentietrack te gebruiken. Daarbij kopieer je de onaangeraakte audio die je wil gaan bewerken eerst op een andere track. Die track kan je dan steeds als referentie gebruiken. Hierdoor vermijd je dat je zoveel EQ en andere effecten gebruikt dat je audio onnatuurlijk gaat klinken.

Vergeten te luisteren

Luisteren als je monteert lijkt een evidentie. Toch is het een actieve bezigheid. Equalizen en andere effecten op je audio gebruiken, is een creatief subjectief proces. Ga dus niet zonder écht te luisteren bepaalde frequenties wegknippen, omdat dat de standaardpraktijk is. Luister altijd of je klank effectief verbetert en hou niet vast aan regeltjes. Klinkt het volgens jou beter op een andere manier? Volg dan vooral je gevoel.

Slechts op één speaker luisteren

Meestal monteer je met een goede koptelefoon, omdat je daardoor de beste klank hoort. Vergeet echter niet dat de meeste mensen je podcast niet door een koptelefoon van hoge kwaliteit beluisteren. Vaak gebruiken ze oortjes, een box of zelfs gewoon de speakers van hun gsm of laptop. Daarom is het verstandig om je audio te beluisteren via verschillende dragers om zo tot de beste mix te komen.

Conclusie

Equalizen is een leerproces. Je kan bovenstaande cheatsheet gebruiken als basis, maar het is vooral belangrijk dat je je oren blijft spitsen. Slechts één gouden regel mag je niet overtreden: experimenteer en luister!

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.