Hoe maak je je B2B copy even onweerstaanbaar als B2C

We weten wat je denkt. B2C copywriting is die coole, sociale gast die iedereen laat lachen en voor drankjes laat betalen. B2B daarentegen is die kerel in de hoek, die geweldig advies geeft, maar nogal suf is.

Nou, niet helemaal. Beide stijlen kunnen veel van elkaar leren. Vooral B2B kan zijn stijve, droge imago achter zich laten. Het is niet omdat jouw marketing gericht is op businessklanten, dat de tekst zakelijk moet aanvoelen. Verrassing, flair en emotie kunnen helpen om je boodschap te verkopen.

> Lees ook: Hoe maak je van B2B-content binge content?

Leer hoe B2B-tekstschrijvers het voorbeeld van de B2C-industrie kunnen volgen om content te creëren die echt overtuigt:

Laat passief (zoveel mogelijk) achterwege

Eenvoudig gezegd ondergaat het onderwerp in een passieve zin de handeling: ‘De man wordt gebeten door de hond’, ‘De blogpost wordt gelezen’. Bij een actieve zin voert het onderwerp de handeling uit: ‘De hond bijt de man’, ‘De vrouw leest de blogpost’. Actieve zinnen lezen vlotter en aangenamer.

Probeer dus ‘worden’ in je zinnen te vermijden. Deel de zinnen zo in dat de onderwerpen de actie bepalen. Dat is een kenmerk van goed B2C-schrijven, omdat het makkelijker leest en zelfverzekerder aanvoelt.

Dat betekent uiteraard niet dat je nooit een passieve constructie mag gebruiken. In sommige gevallen, als degene die handelt niet echt gekend is, kan dit handiger zijn.

Kies voor een warme tone of voice

Stel je voor dat je praat met iemand die je net hebt ontmoet. Hoe zou je jouw zaak pitchen? Wat denk je dat belangrijk voor hen is? 

Cruciaal is: met een gebrek aan persoonlijkheid in B2B-teksten kom je nergens. Zelfs fintech-, boekhoud- en verzekeringsbedrijven kunnen eenvoudigere, zintuiglijke taal gebruiken om vertrouwen en aandacht te winnen.

Onthoud deze tips om je content aangenaam leesbaar te maken:

  • Maak ook soms gebruik van korte zinnen in je teksten. Zoals deze.
  • Gebruik woorden die een emotionele urgentie oproepen. 
  • Stel vragen. Dat werkt geweldig voor subtitels, inleidingen en alinea-einden. 
  • Probeer er wat lichte humor in te gooien die past bij de algemene tone of voice van je merk, zonder het te niche of negatief te maken.

Experimenteer met social media 

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in dezelfde oude formules, formaten en hashtags. Maar overtuigende sociale campagnes schudden de zaken wakker door nieuwe manieren te gebruiken om een band te scheppen met een publiek.

Volgens Hootsuite beweren 58% van de Instagram-gebruikers dat ze meer geïnteresseerd zijn in een merk wanneer ze het zien op IG Stories. Dus zelfs als je een gezonde bibliotheek van video’s en foto’s hebt, probeer dan toch ook meerdere kortere posts per dag te delen via deze functie, waarbij je favorieten vastpint in groepen die toegankelijk zijn op je main feed.

Wedstrijden zijn geweldig voor betrokkenheid. Gratis deelname aan een wedstrijd voor een prijs levert je veel op. Je kan hiervoor updates en reminders plaatsen, en nadien zelfs een interview met de winnaar over hoe hij of zij je dienst of product gaat gebruiken. B2C-merken zijn erg vertrouwd met gratis wedstrijden. Dat zou jij ook moeten zijn. Plaats een link naar een landingspagina om leads te verzamelen, of creëer een speciale hashtag die geïnteresseerden moeten gebruiken als ze mee willen doen.

Maak gebruik van testimonials

Ten slotte is het verstandig om je huidige klanten persoonlijk aan te spreken en hen om een testimonial te vragen.

Je kunt natuurlijk altijd reviews van Trustpilot, Capterra en dergelijke gebruiken. Maar een passende quote van een persoon of een bedrijf dat je hebt geholpen, met een begeleidende foto, kan wonderen doen en komt echter over.

Volg deze tips om testimonials te verzamelen en te gebruiken:

  • Laat (nieuwe) klanten elke maand een of twee successen beoordelen. Pas je accountmanagementstrategie aan, zodat je contact opneemt met die klanten als je een lovende recensie hebt gekregen.
  • Plaats drie tot vijf lovende commentaren op je homepage, onderaan. Ze zijn een van de eerste dingen die een nieuwe prospect zal zien. Voeg als het kan een statistiek toe – een voordeel of KPI waar de klant van hield.
  • Bel de klant zelf op en stel hem een paar vragen. Je kunt interessanter materiaal halen uit wat ze zeggen, en dit komt authentieker over dan een serieuze alinea via e-mail.

Nu zie je duidelijk dat B2C en B2B helemaal niet zo verschillend zijn! Ze delen vaak dezelfde ruimte in iemands hoofd als het gaat om wat jou kenmerkt als een nuttige investering van tijd en geld. Laat je inspireren door warme B2C-teksten, wees creatief met sociale media en gebruik actieve zinnen om je B2B-inhoud te laten opvallen.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.