Eerste hulp voor beginnende copywriters

Je wil je eerste stappen zetten als copywriter, maar je stelt je nog vragen bij de juiste aanpak. Welke skills moet je zeker onder de knie hebben? Hoe moet je netwerken om interessante opdrachten binnen te halen? Hoe kan jij je onderscheiden van die straffe concurrentie? Met deze 5 tips zet je alvast een stap in de goede richting.

1. Kies je specialisatie

Concurrentie is onvermijdelijk als copywriter, zeker als starter. Daarom is het interessant om je te specialiseren in een vakgebied. Kies daarbij voor thema’s waarover je enthousiast bent, want die passie zal ook in je teksten schitteren. Daarnaast kan het geen kwaad om wat minder mainstream topics te overwegen. Zo kan jij je pas echt onderscheiden van de concurrentie.

Bovendien schrijf je sneller over wat je al door en door kent. Het is dus cruciaal dat je je voortdurend blijft inlezen, zodat je up-to-date blijft met de laatste trends. Zo is de klant tevreden en heb jij je tijd efficiënt gebruikt. Een win-winsituatie, toch?

2. Breid je skillset uit

We leven in een digitale wereld die voortdurend verandert. Als copywriter mag je die trein zeker niet missen. Zelfs het grootste schrijfwonder moet tegenwoordig veelzijdig inzetbaar zijn. Verdiep jezelf in SEO of behaal bijkomende certificaties binnen marketing en communicatie. Je vindt bijvoorbeeld een heleboel gratis tools bij platformen zoals Google en HubSpot. Enige kennis over grafische vormgeving is ook een sterk verkoopargument.

Als copywriter kan je ook bij ons terecht voor meer informatie over SEO.

Bekijk de webinars >

3. Wees zichtbaar

Waarschijnlijk zou je de hele dag niets liever doen dan schrijven, maar je moet wel jezelf kunnen verkopen om opdrachten binnen te halen. Creëer daarom een online aanwezigheid. Je kan bijvoorbeeld een blog aanmaken om je portfolio te tonen met gratis websites zoals Weebly en Wix. Ten slotte kan je ook in gesprek gaan met andere copywriters om ervaringen uit te wisselen.

4. Practice what you preach

Ook nadat je een opdracht in de wacht gesleept hebt, is het belangrijk om goed te blijven communiceren met de klant. Stel vragen en leer het bedrijf uitgebreid kennen. Bovendien is het hierbij belangrijk om te checken of je wel een goede match bent met het bedrijf, aangezien je een nauwe samenwerking aangaat. Definieer duidelijk je eigen verwachtingen en kijk of dat overeenstemt met die van het bedrijf. Check ook of jouw werkstijl bij het bedrijf past.

Bij Mediaforta zorgen wij voor een goede fit tussen jou en het bedrijf. In sommige gevallen sturen wij jou zelfs op locatie, zodat jij je volledig kan verdiepen in het bedrijf in kwestie. Op die manier kan jij dag na dag verrijkende content aanleveren.

5. Geef niet op

Ten slotte is het belangrijk om na een afwijzing niet meteen op te geven, ook al ben je in eerste instantie teleurgesteld. Vraag indien mogelijk om feedback en leer uit je minpunten. Ontwikkel je expertise en breid je portfolio geleidelijk aan uit. Zo word jij later misschien wel de ideale kandidaat voor die droomopdracht.

Heb jij na deze blogpost zin om er zelf in te vliegen? Wil jij bedrijven helpen groeien dankzij uitstekende content? Sluit je dan nu aan bij ons internationaal netwerk van copywriters.

5-9 juni 2023 Create: Content Creation Congress

  • Voor contentcreators
  • Talks & workshops
  • Copywriting
  • Multimedia
  • Social media
  • Content tools
  • 5 dagen
  • Online: geen verplaatsing
  • Gratis
Schrijf je in

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.