Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

CREATE Content Creation Congress: Meet the content creators: Gerben De Moor

Gerben De Moor, expert digitale marketing bij het contentmarketingagentschap Mediaforta, onthult in zijn talk tijdens CREATE de geheimen van SEO. Wat moet je weten om bovenaan in de zoekresultaten van Google te verschijnen? “Heel wat bedrijven geloven nog steeds dat ze gewoon enkele teksten moeten produceren die volgestopt zijn met keywords. Sorry, maar zo eenvoudig is het niet.”

Waarom heb je ervoor gekozen om je te specialiseren in SEO?

“Mijn achtergrond situeert zich in marketing. Tegelijk heb ik altijd een passie voor data gehad. Die elementen komen mooi samen in SEO. In de marketing heb je grofweg 2 profielen: de creatieveling en de analyticus. Creatief ben ik allerminst, analytisch des te meer. Ik heb me vastgebeten in de vraag: hoe kan je op de eerste pagina van de Google-resultaten komen? Het antwoord op die vraag is cruciaal als je digitale content aan de man probeert te brengen.”

“SEO is een vak apart. Al was het maar omdat Google regelmatig zijn algoritmes aanpast. Je moet er dus voortdurend mee bezig zijn. Het volstaat niet om één keer een reeks teksten te schrijven, ook niet om regelmatig random nieuwe content te maken. Je moet ook de algoritmes van Google bestuderen. In zekere zin ben je een beetje een pion in het poppenspel van Google, maar je kan er je voordeel uit halen als je het spel verstandig meespeelt.”

Zie je duidelijke trends en ontwikkelingen in SEO?

“Content wordt steeds belangrijker. Dat merk je aan de updates van het algoritme van Google. De zoekmachine probeert echt om te waken over de kwaliteit van de content die het in zijn zoekresultaten toont. Alle random generated content en dunne content vol met keywords wordt afgestraft. Google wil vooraleerst de meest waardevolle resultaten voor de gebruiker tonen.”

“De opkomst van AI en meer bepaald ChatGPT zet dat model wel wat onder druk. Want als je simpelweg met behulp van een chatbot waardevolle content kunt creëren, wat is dan nog het belang van originele en zelf gecreëerde content? Wat de precieze impact zal zijn van ChatGPT op SEO, valt nog af te wachten. ChatGPT bespaart de gebruiker tijd, dat valt niet te ontkennen, maar de kwaliteit van de output is toch niet altijd van hoog niveau. ChatGPT kan een hulpmiddel zijn, maar geen vervanging van originele content op basis van menselijke creativiteit en analytisch denken.”

Bestaan er misverstanden over SEO?

“Ja. Heel wat bedrijven geloven nog steeds dat ze gewoon enkele teksten moeten produceren die volgestopt zijn met keywords. Sorry, maar zo eenvoudig is het niet. Het volstaat niet om in te zetten op keyword searches. SEO is niet enkel wat je ziet op een website, maar draait ook om alles wat erachter schuilt. Je moet ervoor zorgen dat je website vlot draait, dat er geen zware bestanden in zitten die het opladen vertragen, je moet zorgen dat je site mobiel vriendelijk (responsive) is, … Als je daarin tekortschiet, haal je nooit de top van de Google-zoekresultaten.”

“Ondanks het belang van data-analyse, is SEO ook een kwestie van boerenverstand. Als je content creëert, hoor je te weten waar je klanten naar op zoek zijn. Geef in je content een helder en duidelijk antwoord op de vragen van je klant. Als je daarin slaagt, zal je meteen een stuk hoger in de zoekresultaten verschijnen.”

Wat zijn de belangrijkste boodschappen die je wilt meegeven in je CREATE-talk?

“Ik richt me in de eerste plaats tot copywriters die nog een beetje zoekende zijn inzake SEO. Ik leg uit hoe je waardevolle content creëert, hoe een zoekmachine werkt, hoe je aan keyword research doet, hoe je die keywords moet verwerken in een tekst … In het laatste luik ga ik in op wat er zich afspeelt beyond the keywords en geef ik onder andere inzicht in search intent.”

Hoe onderscheid je jezelf in deze stiel, hoe bereik je topkwaliteit?

“Door jezelf constant bij te scholen. Zoals gezegd: SEO verandert voortdurend en dus moet je er voortdurend aan werken. Ik ben actief in online communities en fora waarin alle nieuwe kennis omtrent SEO wordt gedeeld. Ik mag van mezelf zeggen dat ik een expert ben in SEO, maar in alle nederigheid besef ik dat ik elke dag moet bijleren. SEO, daar ben je nooit klaar mee.”

 

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.