Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Bedrijven die sterk communiceren over duurzaamheid: drie praktijkvoorbeelden

Voor veel bedrijven is duurzaamheid uitgegroeid tot een essentieel onderdeel van hun bedrijfsstrategie. Niet alleen in de strijd tegen klimaatopwarming en het verlies van natuurlijke hulpbronnen, maar ook onder impuls van (internationale en nationale) regelgeving en stakeholders.

Bedrijven die duurzaamheid effectief integreren in hun communicatie, hebben een streepje voor. Ze nemen hun (maatschappelijke) verantwoordelijkheid op en versterken tegelijk hun merk door het tonen van transparantie en authenticiteit.

In een vorig blogartikel zoomden we in op praktijktips om communicatie over duurzaam ondernemen goed aan te pakken. In dit artikel brengen we drie bedrijven in beeld die (online) op een krachtige manier communiceren over hun duurzaamheidsinspanningen: LEGO, Patagonia en Unilever.

LEGO: bouwstenen voor een groene toekomst

LEGO is een bedrijf dat duurzaamheid een steeds centralere plek geeft in zijn bedrijfsvoering. Het bedrijf, wereldwijd bekend voor zijn kleurrijke plastic speelgoedsteentjes, heeft een stevige duurzame koers uitgezet. Omdat de producten gemaakt zijn van plastic, een materiaal dat bijdraagt aan milieuvervuiling, staat LEGO voor de uitdaging om milieuvriendelijker te worden en dit effectief te communiceren naar het grote publiek.

De onderneming heeft alvast ambitieuze doelstellingen geformuleerd. Zo wil het bedrijf tegen 2032 al zijn steentjes uit duurzame materialen produceren. Een stap in deze richting werd gezet in 2018 toen LEGO de eerste bouwsteentjes op de markt bracht die waren gemaakt van plantaardige kunststoffen, verkregen uit suikerriet. Ook de verpakkingen worden duurzamer. Tegen 2025 wil LEGO zijn duurzaamheidsbudget verdrievoudigen, tot drie miljard dollar.

Wat de speelgoedfabrikant zo succesvol maakt in zijn duurzaamheidscommunicatie, is de openheid naar klanten, vooral jonge consumenten. Via een eigen duurzaamheidswebsite kunnen bezoekers de laatste ontwikkelingen op het vlak van ecologisch vriendelijk ondernemen volgen, van nieuwe groene initiatieven tot het rapporteren van stappen richting duurzame doelen. LEGO maakt volop gebruik van sociale media en samenwerkingen met educatieve instellingen om bewustzijn te creëren. Via educatieve programma’s leren kinderen over duurzaamheid en krijgen ze de kans om betrokken te raken bij milieuvriendelijke initiatieven. Dit is een slimme manier van communiceren, omdat het bedrijf op die manier toekomstige generaties aan zich bindt door niet alleen producten te verkopen, maar ook een boodschap van verantwoordelijkheid over te brengen.

Enkele concrete voorbeelden zijn het aanmoedigen van het doorgeven van LEGO-blokjes aan volgende generaties – op weg naar circulariteit – en de uitrol van het ‘Build the Change Program’ dat wereldwijd ruim twee miljoen kinderen aanmoedigt om mee te denken over duurzaam spelen.

Patagonia: activistisch merk van duurzame outdoorkleding

Patagonia, een outdoor kledingmerk, staat bekend als een pionier op het vlak van duurzaam ondernemen. Het bedrijf heeft duurzaamheid ingebed in elke laag van zijn bedrijfsvoering. Waar veel bedrijven duurzaamheid als een aanvulling op hun merk zien, is het voor Patagonia de kern van zijn identiteit. Het bedrijf stelt niet alleen duurzame producten centraal, maar communiceert ook actief over milieuproblemen en sociale rechtvaardigheid, met een nadruk op actie en bewustwording.

Een van de meest opvallende aspecten van Patagonia’s communicatie is de transparante aanpak. Op zijn website deelt het bedrijf gedetailleerde informatie over de milieu-impact van de vervaardigde producten, zoals het gebruik van water en energie in de toeleveringsketen. Daarnaast moedigt de onderneming consumenten aan om minder te kopen en hun producten langer te gebruiken door reparaties aan te bieden via het “Worn Wear”-programma. Dit initiatief laat zien dat Patagonia niet alleen duurzaamheid predikt, maar ook in praktijk brengt door consumenten te motiveren om hun kleding te repareren in plaats van iets nieuws te kopen.

Wat Patagonia onderscheidt van veel andere bedrijven, is de activistische toon. Het kledingmerk durft het aan om politiek stelling in te nemen over klimaatverandering en milieuvervuiling. Via sociale media en campagnes betrekt Patagonia zijn klanten direct bij milieukwesties, waardoor de boodschap authentiek en geloofwaardig overkomt.

Unilever: grootschalige verandering via consumentenproducten

Unilever, een van ‘s werelds grootste FMCG-bedrijven, implementeerde een zeer ambitieus duurzaamheidsstrategie: het “Unilever Sustainable Living Plan”. Dit plan, dat in 2010 werd gelanceerd, richt zich op drie pijlers: het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mensen, het halveren van de milieu-impact van hun producten en het verbeteren van de levensstandaard wereldwijd. Door deze brede aanpak probeert Unilever zijn invloed uit te breiden op zowel milieu- als sociale kwesties.

Op zijn Belgische website zet deze multinational alvast enkele concrete duurzaamheidsacties in de kijker, met onder meer een AAA-beoordeling in 2023 voor CDP bossen, water en klimaat, 74% minder broeikasgasemissies sinds 2015 en een 50/50 genderevenwicht in het management. De onderneming publiceert jaarlijks rapporten waarin het de vooruitgang op het gebied van duurzaamheid laat zien. Unilever werkt nauw samen met ngo’s en overheden om zijn duurzaamheidsdoelen te bereiken.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.