Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Hoe zet je een succesvolle betalende socialemediastrategie voor B2B op?

 

Met betalende sociale media geef je je marketingcontent op socialemediaplatformen een boost via sponsoring en promoties voor een specifiek publiek. Zo zet je bedrijf zijn aanbod in de kijker bij zijn klanten, die daar doorgaans wel wat tijd doorbrengen.

80% van de B2B-interacties zal naar verwachting plaatsvinden via digitale kanalen, en meer dan 62% van de kopers koopt enkel op basis van digitale content. In dit artikel ontdek je hoe je de ultieme betalende socialemediastrategie voor B2B opzet. 

Bepaal je doelen en bereik wat je wil

Je doelen finetunen vóór je een hoop geld uitgeeft aan advertenties is een must om je einddoel te bereiken. Enkele van de belangrijkste doelen naast merkbekendheid in B2B-contentmarketing
zijn: 

  • Vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen – 81%
  • Je doelpubliek informeren – 80%
  • Volk naar je evenement lokken – 60%

(Bron: https://contentmarketinginstitute.com/articles/content-marketing-goals-matter-business)

Laten we eens bekijken hoe je dankzij betalende marketing op sociale media bovenstaande doelen kunt
bereiken.

Vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen

Gesponsorde posts maken je bedrijf bekend bij mensen die niet weten dat je bestaat. Dus waarom zou je geen bestaande getuigenissen, reviews, positieve feedback en je strategische partnerschappen gebruiken om vertrouwen op te bouwen bij nieuwe klanten, en zo je geloofwaardigheid in de verf te zetten?

(Op de foto: koffie verkozen tot product van het jaar 2022 – wordt in één klap geloofwaardiger bij consumenten die dit nog niet probeerden)
(bron: social sprout index)
(Bron: Content Marketing Institute)
(Bron: Content Marketing Institute)

 

Je doelpubliek informeren

Om je bedrijf nog geloofwaardiger te maken, moet je je doelpubliek informeren via content. Dit kan door blogs, whitepapers en casestudy’s, die de pijnpunten van klanten belichten. Zo kun je aantonen dat je bedrijf nodig is en lezers makkelijk converteren in gekwalificeerde prospects. (Lees meer over budget, autoriteit, behoefte en tijdlijn om prospects te kwalificeren)

Volk naar je evenement lokken

De pandemie zorgde voor een enorme piek in virtuele evenementen. Veel deelnemers zitten aan hun limiet door deze overdaad. Lok je doelpubliek naar je evenement met content waar vraag naar is, bijv. via gesponsorde LinkedIn InMails, inclusief gratis oplossingsassessments en 1-op-1 sessies na het evenement. Bovendien zullen persoonlijke evenementen en meetings naar verwachting de niveaus bereiken van vóór de pandemie. Het is dus zeker de moeite waard om een beurs voor veel bezoekers te organiseren.

Ken en target je doelpubliek

Het voordeel van betalende sociale media is dat je bedrijf zich op een specifiek doelpubliek kan toeleggen. Je kunt ook filters toevoegen op basis van functietitel, locatie of bedrijfsgrootte. Stel een buyer persona op voor je ideale klant. Zo stippel je een plan op maat uit en krijgen potentiële klanten een meer gepersonaliseerde ervaring, zeker als je mikt op meerdere functieprofielen in verschillende sectoren.

Hanteer ook een ‘menselijke’ socialemediastrategie bij de interactie op platforms. Zo weten mensen dat je écht bent en kun je een echte band met je publiek scheppen, met hogere engagement rates als gevolg. Een win-win!

Vind het juiste socialemediaplatform (dat werkt voor jou)

Het juiste platform kiezen is cruciaal. Investeer in het platform met het beste bereik voor brand messaging. Hieronder vind je enkele factoren die marketeers belangrijk vinden bij betalende sociale media.

LinkedIn is het schoolvoorbeeld voor B2B-marketing! Meer dan 97% van de marketeers gebruikt het platform. 9 op de 10 zakelijke besluitvormers lezen of bekijken hier ten minste een uur interessante content. Meer dan 79% van de bedrijven boekte resultaten met betalende sociale activiteiten. Wanneer je een advertentiestrategie op LinkedIn opzet, overweeg dan boosted posts op je pagina en gesponsorde content. Onderzoek toont aan dat boosted posts meer impressies en een hoger doorklikpercentage opleveren en veel rendabeler zijn. Met gesponsorde advertenties kun je een advertentiecampagne voor een bepaalde periode voeren, je advertentieformaat en -plaatsing kiezen en heb je de mogelijkheid om een Call-To-Actionknop toe te voegen (Handleiding om een zakelijke LinkedInpagina te maken).

Op de tweede plaats komt Facebook. 69% van de marketeers gebruikt het platform, dat daarmee Twitter en Instagram achter zich laat. Je kunt meerdere kanalen gebruiken die zich lenen voor de content die je probeert te promoten of die je doelpubliek aanspreken. Stel dat je een tech consultant bent, dan wil je misschien B2B-content voor klanten promoten op LinkedIn, maar ook investeren in advertenties op Instagram om meer reclame te maken en meer afgestudeerd talent binnen te halen. Je doelpubliek bepaalt welk kanaal je best gebruikt.

Je gebruikt best één of twee prominente socialemedianetwerken (tenzij je een groter aantal volgers hebt), zodat je bereik niet verwatert. Hieronder lees je waar elk netwerk het beste op scoort:

  • Linkedin – Het beste B2B-netwerk in de sector voor engagement, thought leadership content &
    rekrutering.
  • Facebook – De heersende B2B-marketing is hier ’employer of choice’-content. Het is wel een zeer krachtig B2B-instrument op Latijns-Amerikaanse markten.
  • Twitter – Voor frequente interactie tussen klanten en een geweldige bron voor actuele trends.
  • Instagram – Voor visueel georiënteerde inhoud en om je bedrijfscultuur te promoten.

Budgetteer je uitgaven voor sociale media

Het leuke aan betalende reclame op sociale media is dat dit niet zo heel veel kost in vergelijking met andere betalende traditionele en digitale kanalen. Volgens het 20-21 CMO-rapport zou een algemene benchmark voor B2B-marketingbudgetten ongeveer 9,5% moeten bedragen van je bedrijfsinkomsten. Dit is een stijging ten opzichte van de voorzichtige 6% marktverdeling tijdens de pandemie.

Verwacht zo’n 15% tot 20% van je marketingbudget te besteden aan advertenties op sociale media. Tijdens de piek van de pandemie gaven B2B-bedrijven ongeveer 23% uit en in de afgelopen 6 maanden stegen de uitgaven geleidelijk van 15 tot 15,5%. Binnenkort zullen ze opnieuw het niveau van vóór de pandemie bereiken. Uit het rapport van Gartner voor 2022 blijkt dat het budget voor sociale media vergelijkbaar is met vorig jaar wat betreft arbeid en technologie (zoals content management tools, intent signals, CRM & automatisering), maar dat 2022 een lichte stijging kent voor de betalende media en diensten aangeboden door bureaus.

 

Meet je campagnes met behulp van analytics

Bijna alle marketeers (94%) gebruiken analytics om hun marketingcampagnes te meten. Het is een geweldige manier om de return on investment (ROI) te optimaliseren.

Gebruik metrics zoals impressies, responstijden, engagement rates, conversies … om je ROI beter te vertalen. Zorg er echter wel voor dat je je meetgegevens afstemt op het doel van je campagne. 

Als je op zoek bent naar merkbekendheid, focus dan op: 

  • Klikken – het aantal klikken op de advertentielink
  • Impressies – het aantal keren dat mensen je advertentie zagen

Maar als je campagne dient om leads te genereren, focus dan op:

  • Leads
  • Conversierates
  • Kost per lead

Gebruik bovendien bronnen zoals Semrush om de trefwoorden in je campagne te optimaliseren en rekening te houden met kwantitatieve gegevens zoals reviews en aanbevelingen om een evenwichtig beeld van je sociale media te krijgen.

 

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.