5 trends in contentmarketing voor B2B-bedrijven in 2022

  Contentmarketing is een prima marketinginstrument om relaties met klanten op te bouwen. Meer dan 82% van de marketeers gebruikt het actief om leads voor een bedrijf te genereren. De laatste twee jaar, sinds de pandemie, is content aanzienlijk veranderd. B2B-kopers houden er immers steeds meer rekening mee in hun aankooptraject. Wie een aankoopbeslissing moet nemen, leert je bedrijf beter kennen door content dan door een formele demo. Kers op de taart: het kost 62% minder dan andere marketingtools en levert 3x meer leads op. Hierdoor zeggen veel bedrijven dat ze hun budget voor content in 2022 opgetrokken hebben.

  Dit artikel bespreekt de vijf interessantste trends in B2B-contentmarketing die zich in de loop van het jaar zullen aftekenen.

  1. Content optimaliseren voor mobiel 

  B2C is niet langer het enige segment dat meer content via mobiel leest of bekijkt. Nu meer B2B professionals van thuis of in hybride omgevingen werken, geeft ongeveer 70-80% van de B2B-besluitvormers de voorkeur aan interacties op afstand, omdat dat makkelijker is en zorgt voor een betere kostenefficiëntie. 

  Mobiele toestellen zijn goed voor iets meer dan 50% van het wereldwijde verkeer op websites. De gemiddelde B2B-professional leest of bekijkt tot 3 uur per dag content via smartphones, aangezien een aankooptraject makkelijk start vanaf een telefoon en dan wordt verdergezet op een computer.

  Om een mobile-first strategie uit te rollen, investeer je in het ontwerp van je website en check je best het volgende:

  • Zorg dat de content aan de schermgrootte van de lezer is aangepast
  • Check de schermgrootte die vaak voor mobiel en tablets wordt gebruikt
  • Comprimeer de afbeeldingen voor een betere flow
  • Voeg uitklapbare rubrieken toe voor een blogpost met veel content

  Gebruik ook  eerder een call-scheduling link als CTA in plaats van een e-mailadres met het oog op betere conversies. Zo kan je verkoopteam prospects op een menselijkere manier benaderen..

  2. Kies voor kortere video’s

  De belangrijkste B2B-investering in contentmarketing is video. Uit de 2022 CMI enquête blijkt dat marketeers tot maar liefst 69% meer investeren in video, veel meer dan in andere content. 

  Filmpjes maken is zeker niet nieuw in b2b. Een trend waar je bedrijf wel baat bij kan hebben, is
  kortere video’s maken. Uit het 2022 video benchmarkrapport blijkt dat de betrokkenheid van de kijker piekt bij de eerste 10% van een video, ongeacht de lengte. Meer dan 56% van alle b2b-video’s was korter dan 2 minuten. Met Canva bijvoorbeeld maak je grafisch aantrekkelijke video’s die je makkelijk formatteert voor alle platformen. (Bron: Hubspot) 

  Bron: Hubspot

  3. Marketingautomatisering voor content

  Content is koning! Wanneer we bedolven worden onder de informatie en in een wereld die constant verandert, kan content maken die blijft nazinderen best pittig zijn, zeker als je bedrijf omnichannel aanwezig is bij je klanten. Natural Language Generation-technologieën (NLG) zoals OpenAI kunnen AI gestuurde tekst creëren – van copywriting, vertaling en zelfs samenvattingen.

  Steeds meer marketeers zullen voor contentmarketing overschakelen op AI-tools en -automatisering. Zo kunnen ze nieuwe trends opsporen aan de hand van data-analyse. Zo kun je gerichte content en gepersonaliseerde campagnes voor een individueel publiek maken, en beperk je het complexe van realtime content creëren.

  4. Merkpersonalisatie en inclusiviteit

  Focussen op copy met een menselijke benadering in plaats van content die gemaakt wordt met een B2B bedrijf in het achterhoofd, is een trend die zich steeds meer opdringt. Uit onderzoek bleek dat je inleven in de uitdagingen en noden van de klant het nodige vertrouwen schept en ervoor zorgt dat je langer met de klant in contact blijft. Ten tweede zal je met een duidelijke merkstem je bedrijfspersoonlijkheid duidelijk en consistent doortrekken in je communicatie. In de praktijk zullen je verkoopteams hiervoor waarschijnlijk samenwerken met marketingteams voor account-based marketing (ABM), en gepersonaliseerde campagnes creëren met je merkstem om target accounts te vinden en te converteren.

  Maak ten derde inclusieve content die toegankelijk is voor een divers publiek. Dit kan door je MVO initiatieven en de diversiteit van je bedrijf in de kijker te zetten. Een onderzoek van Microsoft wees uit dat 70% van Gen-Z denkt dat een merk betrouwbaarder is als het staat voor diversiteit. Voeg ook Alt-tekst toe. Dit is een korte tekstbeschrijving voor afbeeldingen als de gebruiker de afbeelding niet kan zien. Dit maakt je content toegankelijker. Probeer tot slot je SERP (Search Engine Results Page) te verbeteren door trefwoorden te optimaliseren voor een hogere ranking. Zo zullen gebruikers je vinden tijdens hun zoekopdrachten.

  5. Gebruik je merk voor een podcast

  Podcasting is niets nieuws, maar vorig jaar in 2021 werd er maar liefst 15 miljard uur naar geluisterd. De grootste troef van een podcast is dat het de betrokkenheid van het publiek verhoogt voor thought leadership content. Dit kan een grotere merkbekendheid en een vlotter aankooptraject mogelijk maken.

  Recente statistieken tonen aan dat meer dan 60% van de luisteraars op zoek gingen naar een product nadat ze er in een podcast over hoorden. Bovendien kun je met podcasts belangrijke leden van je team uitnodigen om er alles over je bedrijfsprojecten uit te leggen, een succesverhaal bij potentiële klanten promoten en je merk tegelijkertijd een nog grotere menselijke toets geven. Ten slotte moeten we zeker ook de opkomst van nieuwere audiochatroom-platformen vermelden zoals Twitter Spaces en Clubhouse. Hiermee kun je luisteren naar en direct in gesprek gaan met het merk. Het zijn dan ook geweldige platformen voor vraag- en antwoordsessies die zorgen voor een verhoogde betrokkenheid.

   

  Create 2023 gemist?

  • Voor contentcreators
  • Talks & workshops
  • Copywriting
  • Multimedia
  • Social media
  • Content tools
  • 12 talks
  • Gratis
  Herbekijk nu

  14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

  Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.