Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

5 tips voor het schrijven van content voor SaaS-bedrijven

Er zijn werkelijk geen grenzen aan wat software als een dienst (SaaS) kan doen. Er zijn echter wel manieren om effectiever te communiceren wat je verkoopt. Aangezien de ontwikkelingskosten van SaaS gewoonlijk hoger liggen dan die van andere producten – de goeroes bij Acropolium schatten ze op €19.000- €665.000 – hangt er veel af van een goede marketing. Prospecten moeten begrijpen wat jouw producten zo interessant maakt. Anders gaan ze niet over tot conversie. Om die klantconversies te stimuleren, moet je niet alleen uitleggen hoe het product werkt, maar ook welke verbeteringen het jouw doelgroep zal opleveren.

Dus hoe schrijf je overtuigende teksten die je SaaS-aanbod écht verkopen?

> Lees ook: Leads topdoel contentmarketing voor tech-bedrijven

1. Gebruik de juiste tone of voice voor je buyer persona’s

Een ‘buyer persona’ is de persoon die je voor ogen hebt bij het schrijven van marketingcontent. Afhankelijk van de omvang van jouw SaaS en de problemen die het oplost, kan je één, twee of meer persona’s bepalen. Maar het begint allemaal met onderzoek. Gebruik polls, vragenlijsten, 1-op-1 gesprekken en concurrentieanalyses om te weten te komen:

  • Wie voordeel haalt uit je SaaS.
  • Wat hun leeftijd, locatie en budget is.
  • Of ze de neiging hebben om zelf aankopen te doen of iemand kennen die dat doet.
  • Wat ze wel en niet goed vinden aan soortgelijke SaaS. 

Er zijn tal van uitstekende online bronnen die je helpen nauwkeurige persona’s te ontwikkelen en het is van cruciaal belang om ze zo snel mogelijk te creëren. Begin met het opstellen van een lijst met datagestuurde kenmerken en test vervolgens een geschikte tone of voice om deze klanten zo goed mogelijk te informeren en aan te spreken.

2. Leg een probleem uit, en doorloop het vervolgens met de klanten

Jouw SaaS heeft functies die verschillende resultaten opleveren voor verschillende sectoren. Daarom kan het zeker de moeite waard zijn om bij elk van die functies te laten zien hoe het in de praktijk werkt, met een stap-voor-stap overzicht. Webpagina’s en blogposts hebben veel baat bij een duidelijke, bondige handleiding voor het gebruik van jouw SaaS, met screenshots om te laten zien waar je het over hebt.

Stel bijvoorbeeld dat je een project management app hebt die taken groepeert volgens een kleurcode. Laat dan de app in werking zien – het creëren van een taak, het toewijzen ervan, het groeperen, en al het andere dat tijd en stress bespaart voor jouw klant.

Speel ook in op pijnpunten. Introduceer je pagina of blog met een emotionele, herkenbare invalshoek, zoals “Wat als je de status van al je projecten in één oogopslag kon bekijken, en precies wist wat je nog te doen stond die dag?

3. Gebruik de kracht van case studies

In SaaS is het vaak zo dat hoe specifieker je bent, hoe beter. B2B-klanten willen vooral zien hoe jouw product hun productiviteit kan verhogen.

Zorg ervoor dat je minstens drie of vier case studies op je website hebt staan als ondersteuning. Houd ze up-to-date met nieuwe verhalen voor nieuwsbrieven en sociale media. Door jouw klanten een stem te geven – met een mix van verhalen en statistieken – laat je er geen twijfel over bestaan wat jouw SaaS kan bereiken, en laat je ook ruimte voor persoonlijkheid.

Hier zijn enkele nuttige technieken bij SaaS case studies:

  • Benadruk de elementen die de klant het meest hebben geholpen. 
  • Gebruik cijfergegevens om verbeteringen te beschrijven die de klant ervaarde.
  • Hergebruik bepaalde case studies voor verschillende markten, bv. als je je richt tot fitnessuitbaters, stuur hen dan case studies over je systeem om fitnesslessen te boeken.

4. Maak het technisch taalgebruik gebruiksvriendelijk

Hyper-agile stack interface . . . Significante TCP payload . . . KPI verticals met schaalbare back-ups . . .” Bij terminologie als deze is de kans groter dat je prospect op zoek gaan naar een aspirientje dan dat hij op de ‘koop’-knop klikt. Natuurlijk zijn de mogelijkheden van je SaaS belangrijk, dus je zult dit willen vermelden. Maar de truc is om te bepalen hoe technisch je kan worden voor je publiek

Dat vraagt om creatievere manieren om je boodschap over te brengen. Je moet tot de kern van de voordelen komen zonder informatie op te offeren die mensen nodig hebben. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen dat een agile marketing stack “al je tools in real time bijwerkt, zonder gedoe of giswerk”.

Houd er wel rekening mee dat je kunt wegkomen met technische taal zoals ISO, BIM of blockchain als de buyer persona al bekend is met termen uit de sector.

5. Optimaliseer je teksten voor SEO

Ongeveer 57% van de B2B-marketeers zegt dat SEO de grootste impact heeft op hun leadgeneratie. Dat betekent dat je op de hoogte moet blijven van slimme zoekpraktijken – niet alleen in het algemeen, maar ook op specifieke manieren die passen bij jouw content en bedrijfsmodel.

Laten we zeggen dat je een start-up bent die zich niet veel zoekwoorden met een hoog zoekvolume kan veroorloven. Richt je dan op zinnen met een laag zoekvolume (vaak zeer specifiek) waarvoor je klanten wanhopig een oplossing zoeken. Voeg ze vervolgens toe aan pagina’s met een freemium signup; het publiek is meer bereid om jouw SaaS te kopen of te proberen dan iemand die meer top-of-the-funnel informatie zoekt. 

Wees ook slim met je backlinks, afhankelijk van de artikelen, whitepapers of e-mails die je schrijft. Zorg dat ze relevant zijn voor het hoofdonderwerp. Elke link moet naadloos terugleiden naar je oudere inhoud, zodat mensen aangemoedigd worden om je website te verkennen en er langer te blijven.

Hoewel SaaS-content meer creativiteit vereist om complexere producten en diensten te verkopen, kunnen marketeers altijd overtuigende manieren vinden om hun boodschap over te brengen. Van SEO-tactieken en buyer persona’s tot case studies en tone of voice: pas deze tips toe om je SaaS-content vandaag nog te verbeteren!

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.